Topp 13 livsmedel som är rik på selen

Topp 13 livsmedel som är rik på selen!

Topp 13 livsmedel som är rik på selen

Mat som är rik på selen innehåller brazilnötter, havre, ostron, gulfisk tonfisk, ost, kalkon, svamp, ägg, solrosfrön, brunt ris, mjölk och yoghurt, linser, starka livsmedel som pasta, flingor och fullkornsbröd.

Nutritionists har visat att selen är avgörande för korrekt sköldkörtelfunktion. Funktionen av sköldkörtel stöder celler i kroppen som hjälper till att upprätthålla en hälsosam kropp. Detta mineral är allmänt tillgängligt i många livsmedelskällor. Men om du är vegan eller vegetarian, kan du uppleva sin brist så att du måste leta efter växtbaserade källor för att få selen.

Det är värt att notera att förhållandet selen i en matkälla också är baserat på mängden selen i jorden som det växer. Det är vanligt att pH-nivåer, bekämpningsmedel, regn och förångning påverkar nivåerna av selen i jorden. Detta är också en av de faktorer som leder till selenbrist hos människor. Dessutom bidrar vissa faktorer till detta mineralbrist, till exempel om du lever med hiv, om du har ett gastrointestinalt tillstånd som Crohns sjukdom eller om du har dialys.

Läkare har visat att personer med hypothyroidism kräver mer selen än en genomsnittlig person eftersom det skyddar sköldkörtelhälsan. När det gäller att få selen notera att selenbrist leder till allvarliga hälsoproblem medan överskott av selen i din kropp kan vara giftigt också. Nutritionists rekommenderar att man erhåller 55 mcg mineral till vuxna dagligen.

Å andra sidan bör barn eller tonåringar regelbundet komma runt 30-45 mcg selen. Det dagliga kravet på mineral för förväntade mammor är högt och de måste få 60 mcg selen efter samråd med sin läkare.

I ljuset av detta finns här 13 fantastiska livsmedel som är laddade med selen.Topp 13 livsmedel som är rik på selen

1. Havre

Havre konsumeras ofta på grund av deras positiva effekter på din kardiovaskulära hälsa. En skål färskt kokta havre minskar höga kolesterolnivåer och skyddar ditt hjärta mot negativa effekter av högt blodtryck.

Att äta havre fyllda med nötter, chia frön och bär kan bränna din kropp och hålla den energisk hela dagen. Hälsoexperter rekommenderar havre eftersom de är rika på kostfiber. Men införlivande en portion havre i din kost ger upp till 34mcg selen vilket är ett mindre känt faktum.

2. Brasilien Nötter

Du kan få upp till 544 mcg selen bara från åtta nötter vilket är mer än ditt dagliga krav. Brasilien nötter är också ett bra alternativ för vegetarianer eller veganer att balansera selenivåer i kroppen. Glöm inte att Brasilien nötter är rika på selen och övermatning kan leda till giftighet i kroppen.

3. Östers

Selen i ostron är idealisk för att reglera sköldkörtelproblem. Ostron innehåller också en massa näringsämnen inklusive vitamin B12 som din kropp behöver dagligen. Du kan få upp till 79 mcg selen från en portion ostron. Dessutom ska du aldrig förbise sköldkörteln och söka medicinsk hjälp omedelbart för att undvika ytterligare hälsokomplikationer.

4. Gulfisk tonfisk

När läkare föreslår att man serverar en servering av gulfinnad tonfisk i en vecka, bör du följa råd. Den här läckra fiskvaran ger cirka 92 mcg selen vilket är mer än ditt dagliga krav. Du kan också få 40 mcg av mineral från lax, musslor, sardiner, krabba eller räkor.

5. Ost

Om du letar efter skäl för att lägga till ost till din kost kommer du bli positivt överraskad att veta att den innehåller upp till 18,9 mcg av mineralet. Mineraler erhållna från ost främjar bentäthet. Du kan ersätta ost med rött kött, särskilt om du vill undvika det på grund av hälsoproblem. Ost innehåller natrium, kalorier och fetter, så du borde äta det i måttlig ordning.

6. Turkiet

Tre uns benfri kalkon ger upp till 31 mcg selen. Du kan äta två eller flera portioner av kalkon på en vecka för att balansera selenivåerna i din kropp. Nutritionists har föreslagit att äta kalkonsmörgås med hjälp av förtätade helvete bröd för att få en ökning av mineral på kort tid.

7. Svampar

Denna mångsidiga matkälla blandar sig väl i en sallad, gryta, soppor eller andra recept. Du kan bara sauté vissa svampar med paprikor, broccoli, lök och tomater för att äta en näringsrik måltid. Det finns många sätt att lägga till denna superfood till din kost eftersom det ger cirka 11,5 mcg selen.

8. Ägg

Att äta ett ägg på daglig basis är nödvändigt av många anledningar, varav en är selenhalten i den. Du bör koka ägg för att undvika överflödiga kalorier. Men att konsumera ägg i någon form ger en massa näringsämnen inklusive selen.

9. Solrosfrön

78,2 mcg selen och en betydande mängd friska fetter gör solrosfrön till en utmärkt matkälla. Du kan snacka på en handfull solrosfrön mellan måltiderna eller lägga dem till smoothies också. Fetterna i fröna är friska men leder till inflammation vid överdriven konsumtion. Så försök att äta en liten del av rostad sort för att skära ner mättade fetter och förhindra inflammation.10. Brun ris

Många människor förbrukar brunt ris för att hålla sig i form utan att veta mängden selen i den. En enda portion kokad brunt ris ger 19 mcg selen. Du kan kombinera den med kycklingcurry eller grillad kalkon eller grönsaker för att få din dagliga dos selen.

11. Mjölk och yoghurt

Mejeriprodukter innehåller cirka 8 mcg selen. Om du inte har någon allergi kan du välja dagligen mjölk eller yoghurt för att få selen. Du kan lägga till mjölk till smoothies eller spannmål för att få mineralet utan att göra betydande ansträngningar. Eller lägg helt enkelt frysta bär, mango eller till och med bananer till din rena grekiska yoghurt och få en dos selen på ett gott sätt. Att äta mejeriprodukter regelbundet förhindrar också uppkomsten av bensjukdomar som är vanliga hos äldre människor.

12. Fortified Foods

Hela spannmålsprodukter, pasta och helvetebröd är rika på selen och flera mineraler. Mängden mineraler varierar i varje produkt. Du kommer emellertid att få minst 35% selen i starka livsmedel som ligger nära ditt dagliga behov. Se till att du lägger till några växtbaserade livsmedel med befästa dem för att få en ökning av näring.

13. Linser

Bortsett från kostfiber, protein och järn, ger en kopp kokad linsuppsättning cirka 6 mcg selen. Så lägg till lite hackad svamp till linser soppa för att äta en veganvänlig och näringsrik måltid.

Show Buttons
Hide Buttons