Nutrition Fakta, hälsorisk och fördelar med fläsk

Nutrition Fakta, hälsorisk och fördelar med fläsk!

Nutrition Fakta, hälsorisk och fördelar med fläsk

Fläskkött kommer med fantastiska hälsoeffekter som innefattar att förebygga cancer, främja celltillväxt, upprätthålla hjärt-kärlsjukdom, förbättra muskelmassa, förbättra träningsprest och producera röda blodkroppar. Det är hälsorisken inkluderar toxoplasmos, bandmaskinfektion och parasitära rundaormar.

Köttet från inhemska grisar kallas fläsk vilket är ett mycket konsumerat rött kött över hela världen. Fläsk innehåller en massa näringsämnen tillsammans med en avsevärd mängd protein. Du kan hitta obehandlat fläsk på marknaden medan bacon, korv, skinka och rökt fläsk också är vanliga konserverade fläskprodukter.

Lean fläsk kan också vara ett näringsrikt alternativ. Du kan kombinera den med en sallad eller potatismos. Fläskkött blandar sig väl med pasta och gryta recept. Du måste dock laga fläsk noggrant på grund av de signifikanta riskerna med trichinos. Denna artikel kommer att täcka fördelarna, riskerna och näringsvärdet av fläskkött.Näringsvärde av fläsk

En enda servering av nyberedt fläsk kan ge följande näringsämnen.

 • Kalorier 297
 • Fett 20,8 g
 • Järn 8%
 • Enomättat fett 9,25 g
 • Niacin 3%
 • Omega-3 0,07 g
 • Omega-6 1,64 g
 • Fosfor 4%
 • Fleromättat fett 1,87 g
 • Protein 25,7 g
 • Mättat fett 7,72 g
 • Selen 4%
 • Tiamin 3%
 • Vitamin B6 6%
 • Vitamin B12 7%
 • Vatten 53%
 • Zink 5%

Hälsofördelar med fläsk

1. Kan hjälpa till att förhindra cancer

Studier har visat positiva effekter av rött kött som fläsk i förebyggande av cancer i kroppen. Cancer uppstår när din kropp växer överdrivna cancerceller. Att konsumera rött kött regelbundet kan sänka riskerna för koloncancer. Hälsoexperter har emellertid blandade åsikter i detta sammanhang, och det krävs ytterligare bevis för att stödja fordran.

2. Främjar celltillväxt

Celltillväxt är viktigt för att förbättra din allmänna hälsa. Du kan främja denna tillväxt utan hinder genom att konsumera magert fläsk. Det är ett lagerhus av zink. Detta mineral har visat positiva effekter när din kropp behöver producera nya celler.

Zink erhållen via obearbetat fläsk är en utmärkt matkälla för gravida kvinnor. Det främjar tillväxten av det friska fostret och stärker din kropp samtidigt. Zink är också nödvändigt för att utveckla en proteinstruktur och öka immunförsvaret.

Om din kropp saknar zink påverkar den vita blodkroppar som är nödvändiga för att bekämpa patogener. En enda servering av fläskkotletter kan ge upp till 23% zink vilket är ditt dagliga krav också.3. Bibehåller kardiovaskulär hälsa

Kardiovaskulära sjukdomar uppstår främst på grund av ökat intag av rött kött. Du måste konsumera en liten del fläsk följt av en balanserad diet för att förhindra skadliga effekter. För att inte tala om, innehåller fläsk en massa näringsämnen. Och du behöver en regelbunden tillförsel av mineraler för att behålla ditt hjärta.

När du konsumerar fläsk i mått, kommer näringsämnena i det att förbättra din kardiovaskulära hälsa. Till exempel är niacin nödvändigt för att minska nivåerna av triglycerider och kolesterol som är närvarande i magert fläsk.

Dessa vitaminer hindrar också ackumuleringen av homocystein genom att omvandla den till väsentliga ämnen. På detta sätt kan homocysteinnivåer inte påverka ditt hjärthälsa.

4. Förbättrar muskelmassan

Inkorporera dietkällor som magert fläsk är ett bra sätt att öka proteinintaget. Du behöver tillräckliga nivåer av protein för att behålla muskelmassan. Det är sant att muskelmassan degenererar när du ålder om du inte utövar och konsumerar en välbalanserad diet. Denna muskelförstöring är hotande.

Så måste du lägga till några portioner fläskkött till din kost. Protein förhindrar också sarkopati – ett tillstånd där dina muskler degenererar. Sarkopeni är vanligt hos äldre människor och påverkar deras livskvalitet.

Dessutom innehåller tre uns fläskkotlett upp till 52% protein vilket är mer än ditt dagliga krav. Protein tillåter också hemoglobin att bära syre i hela kroppen. Din kropp behöver protein för att producera enzymer, hormoner och antikroppar. Därför behåll konsumera fläsk och öka proteinintaget.

5. Förbättra träningsresultatet

Fläskkött innehåller beta-alanin, taurin och kreatin. Din kropp behöver beta-alanin som är en aminosyra för att producera carnosin i din kropp. Detta carnosin är nödvändigt för muskelfunktion. När din kropp har en stor mängd carnosin, kommer det att förhindra trötthet och förbättra träningsytan. Du kan ta upp till tre portioner mager fläsk i din kost för att förbättra träningspraxis och hålla dig i form samtidigt.

6. Producerar röda blodceller

Fläsk kan behandla symtom på anemi. Detta är möjligt på grund av närvaron av B-vitaminer i fläskkött. Dessa vitaminer hjälper till att överföra mat till energi, utveckla neurotransmittor och producera röda blodkroppar. Fläskkött är inte bara en fylld måltid, men det är också ett kraftverk av näringsämnen.

Du kan få upp till 25% av vitamin B12 och 38% av vitamin B6. Bortsett från detta ger tre uns av en fläskkotlett 47% av niacin som är nödvändigt för att främja kroppsfunktioner.

Hälsorisker av fläsk

1. Toxoplasmos

Konsumerar underkokta eller råa fläsk leder till toxoplasmos . Det är ett tillstånd som påverkar dig när Toxoplasma gondii – en parasit som endast syns i mikroskopet – försvagar immunsystemet. Symptomen på detta tillstånd är milda.

Det kan dock leda till försvagande förhållanden hos barn och personer med svagt immunförsvar. Pork-borne parasiter är ovanliga, men nutritionists rekommenderar att konsumera endast välkokta fläskprodukter.2. Infektioner av fläskmusslor

Taenia solium eller fläskbandsmask är en intestinal parasit som kan orsaka allvarlig infektion. Det kan växa 2-3 meter om du fortsätter att konsumera underkokt fläsk. Infektionen av fläskbandsmask leder till cysticercosis – en sjukdom som drabbar cirka 50 miljoner människor årligen.

Även om det finns olika mindre tecken på cysticercosis är epilepsi den signifikanta. Vid infektion med fläskbandsmask, undvik att konsumera skålen som innehåller fläsk tills du återhämtar dig helt.

3. Parasitiska Roundworms

Parasitiska rundormer leder till en sjukdom som kallas trichinos eller trichinellos. Risken för sjukdomen ökar när du äter underkokt eller rått fläsk. Patienten av parasitär ryggmasksjukdom utvecklar symptom som illamående, halsbränna, magont och diarré.

Notera att äldre människor är benägna att trichinos på grund av svag immunitet. Om den inte behandlas i tid, kan denna sjukdom leda till allvarliga tillstånd som feber, muskelsmärta och svullnad runt ögonen. Att konsumera fläsk när man återhämtar kan vara dödligt. Så var noga med att laga fläskkött ordentligt och hålla koll på symptomen.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att rött kött som magert fläsk är idealiskt för att få gott om näringsämnen. Du kan förbereda olika recept med fläskkött och öka ditt dagliga intag av näringsämnen. Från att förbättra ditt hjärthälsa för att stärka musklerna är magert fläsk en utmärkt källa för att underlätta din allmänna hälsa.

Var dock extra uppmärksam när du lagar fläsk och undvik att konsumera den rå, halvråt eller underkokt för att förhindra skadliga effekter.

Show Buttons
Hide Buttons