Livsmedel som är rika på karotenoider & Hälsofördelar

Livsmedel som är rika på karotenoider & Hälsofördelar!

Livsmedel som är rika på karotenoider & Hälsofördelar

En välbalanserad diet ger vissa väsentliga föreningar som karotenoider till din kropp. Dessa föreningar spelar en viktig roll när det gäller att bibehålla en hälsosam kropp. Från dina ögon till kardiovaskulär hälsa, skyddar karotenoider varje organ och bekämpar hälsofarliga faktorer.

Vissa studier har visat de positiva effekterna av karotenoida föreningar på cancer. Dessa föreningar är potenta nog att bekämpa cancerceller.

Denna artikel kommer att diskutera allt du bör veta om fördelaktiga karotenoider.

Vad är karotenoider?

Karotenoider är växtpigment som du kan skilja med sina gula, orange och röda färger. Många frukter, grönsaker, bakterier, alger och växter innehåller pigmentet. Liksom antioxidanter skyddar karotenoider cellulär skada i kroppen, vilket förhindrar uppkomsten av för tidig åldrande tillsammans med kroniska sjukdomar. Det är därför som nutritionists uppmuntrar människor att införliva naturliga källor till dessa föreningar i deras kost. Det är värt att notera att din kropp inte kan syntetisera dessa föreningar; så måste du öka intaget av livsmedel som har karotenoider.Typer av karotenoider

Karotenoider har mer än 600 typer. När du konsumerar dem via mat, konverterar några av dem till vitamin A. Följande är de vanliga typerna av karotenoider.

 • Alfa-karoten
 • Betakaroten
 • Beta-kryptoxantin
 • lutein
 • lykopen
 • zeaxantin

Livsmedel som är rika på karotenoider

Du bör lägga till färgglada livsmedel till din kost vilket är ett av de snabbaste och enklaste sätten att få karotenoider. Även om din kropp inte producerar dessa föreningar behöver den karotenoider för att bekämpa de faktorer som leder till kroniska sjukdomar. Du kan hitta karotenoider i följande livsmedelskällor.

 • Grönkål
 • Jams
 • Cantaloupmelon
 • Vattenmelon
 • Orange
 • Spenat
 • morötter
 • tomater
 • paprika
 • MangoKlassificering av karotenoider

Dessa är fettlösliga föreningar som enkelt absorberas med fetter. Du måste konsumera livsmedel som är rika på karotenoider för att stärka andra näringsämnen innan de går in i blodbanan. Karotenoider klassificeras vidare i två grupper, dvs karotener och xantofyller.

Dessa typer av karotenoider har också antioxidant effekt. Dessutom omvandlas några av dessa karotenoider som alfa-karoten, betakaroten och beta-kryptoxantin till vitamin A, vilket är viktigt för både barn och vuxna. Dessutom karotenoider som lutein, lykopen gör, och zeaxantin inte förvandlas till vitamin A .

Karotener

Detta orangefärgade pigment innehåller inte syre. Carotener hjälper också till tillväxten av växter. Lykopen och betakaroten ingår också i karotenergruppen. Du kan hitta karotener i sötpotatis, cantaloupe, vinterkvash, morötter, pumpa, tomater, papaya och mandariner.

Xantofyller

Denna grupp innehåller syre och gult pigment. Xantophyll skyddar dig mot skador som orsakas av överskott av solljus. Dessa föreningar fungerar för att förbättra ögonhälsan. Karotenoider som zeaxanthin och lutein är en del av xantofyllkategorin.

Du kan få en betydande mängd av föreningen från spenat, äggulor, kale, sommar squash, majs, gul-fleshed frukt, pumpa och avokado.

Hälsofördelar med karotenoider

1. Hudhälsa

Många miljöfaktorer skadar hudceller och vävnader som leder till för tidig åldrande. Studier har visat att karotenoider som astaxanthin, lutein och zeaxanthin skyddar din hud mot dessa skadliga faktorer och förhindrar uppkomsten av flera hudsjukdomar.

Du kan upprätthålla en hälsosam hud genom att lägga mat som är rik på vitamin A-karotenoider som finns allmänt i färgglada och färska frukter och grönsaker.

2. Förbättrar ögonhälsan

Du måste behålla ögonhälsa eftersom det försämras på kort tid. Det finns vanliga faktorer som att stirra på en skärm eller konsumera obalans diet som skadar dina ögon. Så bör du införliva karotenoiderrika livsmedel i din kost för att förhindra ytterligare skador på dina ögon.

Du kan hitta en stor mängd karotenoider i morötter som är läckra och utmärkt källa för att upprätthålla synen och förhindra ögonsjukdomar. Denna rotgrönsak ger också retinol och provitamin A för att stoppa förekomsten av retina-relaterade degenerativa sjukdomar, som är vanliga hos äldre människor.

3. Cancerprevention

Karotenoider fungerar som antioxidanter som skyddar din kropp mot de skadliga effekterna av fria radikaler. Denna faktor demonterar cellmembran. Du bör äta en diet rik på karotenoider för att öka förhållandet mellan antioxidanter i din kropp och skydda cellerna mot potentiell skada. Hälsoexperter har visat att att få karotenoider regelbundet kan förhindra tillväxt av cancerceller hos patienter också.Risken för lungcancer är vanlig hos rökare när deras kroppar inhalerar skadliga bakterier och förstör friska celler. Många studier har visat att karotenoider avvärjer symptomen i samband med lungcancer. Dessutom sänker karotenoider riskerna med hudcancer också. Detta är möjligt när karotenoider bryts ner i vitamin A. Detta vitamin skyddar också mot för tidig åldrande som uppstår på grund av sol exponering.

4. Främjar hjärt-kärlsjukdom

Du kan upprätthålla ett hälsosamt hjärta genom att lägga karotenoider till din dagliga diet. Studier har visat att det är ett effektivt sätt att bibehålla din kardiovaskulära hälsa genom att äta färskkål, spenat, paprikor, morötter och tomater.

Dessa grönsaker är laddade med olika typer av karotenoider som hindrar ackumulering av fetter i dina artärer. Att konsumera en diet rik på grönsaker styr också kolesterolnivåerna i din kropp.

5. Ökar immunsystemet

När din kropp får tillräckligt med antioxidanter stärker den din immunitet. Ditt immunförsvar spelar en viktig roll för att skydda din övergripande hälsa. En stark immunitet förstör exempelvis mikrober och bakterier som bidrar till bakterieinfektioner som ofta leder till feber, rök och diarré.

Å andra sidan hindrar ditt immunförsvar spridningen av cancerceller i din kropp genom att förstöra dem med hjälp av antioxidanter. Studier har visat att de är effektiva som antioxidanter; så, skaffa dem dagligen för att upprätthålla ett starkt immunförsvar.Försiktighetsåtgärder

Att få viktiga näringsämnen och föreningar som karotenoider förbättrar din hälsa. Men du kan hitta många kosttillskott på marknaden som innehåller en hög mängd vitamin A och olika typer av karotenoider. Du bör undvika kosttillskott, om inte din läkare ordinerar det.

Observera att hälsoproblem som svag syn är vanliga och kan i viss utsträckning förbättra sig genom att äta hälsofrämjande matar som morötter. Trots det borde du rådfråga en ögonspecialist för att få rätt behandling eftersom naturliga livsmedel inte kan ersättas för mediciner, särskilt i svåra fall. Genom att besöka en läkare kan du också diagnostisera och behandla en underliggande hälsoförlust.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att en hälsosam och energisk kropp ökar kvaliteten på ditt liv. Många miljöfaktorer och en obalanserad diet leder till att sjukdomsproblemen försvårar. Därför bör du göra betydande kostförändringar för att få hälsosamma karotenoider från frukter och grönsaker och för att hålla din hälsa på rätt spår.

Show Buttons
Hide Buttons