Är vattenmelon nyttigt? Allt för Hälsan

Är vattenmelon nyttigt? Allt för Hälsan

vattenmelon nyttigt

1. Vattenmelon är bra för hjärthälsan.

Studier har visat att att äta en bit vattenmelon dagligen kan hjälpa till att förhindra ansamling av dåligt kolesterol i kroppen, vilket kan hjälpa till att förhindra hjärtsjukdomar. Regelbunden konsumtion av vattenmelon minskar ansamlingen av fett i blodkärlen.

Dessa egenskaper kan bero på citrullin, en kemikalie som finns i denna frukt. Studier har visat att citrullin kan ha fördelaktiga effekter på åderförkalkning. Citrullin har också visat sig minska arterioskleros hos kvinnor efter klimakteriet.

2. Vattenmelon hjälper till att behandla inflammation.

En annan viktig förening som finns i vattenmelon är lykopen, som har stora fördelar. I en amerikansk studie visade sig lykopen ha antiinflammatoriska egenskaper.

Bland de olika karotenoiderna anses lykopen vara ett utmärkt näringsämne. Lykopen effekter på inflammation är kända för att vara mycket överlägsna beta-karoten.

3. Vattenmelon hjälper dig att hålla dig hydratiserad.

Undrar du hur stor andel vattenmelon som är vatten? Vattenmelon är 90% vatten, vilket gör den till en av de bästa fuktkällorna. Vattenmelon är mycket bättre än alkohol eller koffein genom att det är ett diuretikum. Denna frukt ökar urinering utan att stressa njurarna.4. Vattenmelon hjälper till att förebygga cancer.

En studie visade att lykopen i vattenmelon minskar risken för cancer. Lykopen är pigmentet som ger vattenmelon sin karakteristiska röda färg, och eftersom det är en kraftfull antioxidant förhindrar det utvecklingen av vissa cancerformer.

Vattenmelon är rik på lykopen, som bekämpar fria radikaler och förhindrar många typer av cancer. En studie visade att lykopen var särskilt skyddande mot prostatacancerceller.

5. Vattenmelon hjälper till att lindra muskelsmärta.

En av de många fördelarna med vattenmelon är att den innehåller elektrolyter och aminosyran citrullin, vilket kan hjälpa till att lindra muskelsmärta. En iransk studie visade att citrullin i vattenmelon kan bidra till att minska muskeltrötthet.

Citrullin har visat sig lindra muskelsmärta genom att påskynda borttagandet av mjölksyra. Att äta vattenmelon kan ge dina muskler mer syre. Det betyder att hjälpa dina muskler att återhämta sig snabbare.

6. Vattenmelon hjälper matsmältningen.

Vattenmelon innehåller en enorm mängd vatten, vilket kan hjälpa till med matsmältningen. Denna frukt innehåller också fiber, som främjar matsmältningen och förhindrar förstoppning.

7. Vattenmelon är bra för gravida kvinnor.

Vattenmelon lindrar halsbränna, ett vanligt symptom under graviditeten. Det kan också hjälpa till att lindra morgonsjuka. Mineralerna i denna frukt kan också hjälpa till att förhindra muskelkramper.

8. Vattenmelon är bra för att förhindra makuladegeneration.

Vattenmelon är en utmärkt källa till lykopen, vilket har visat sig minska risken för makuladegenerativ sjukdom.En studie föreslog lykopen som en potentiell behandling för ögonsjukdomar som makuladegeneration. (Ytterligare forskning behövs i detta avseende.)

Antioxidanter är viktiga för ögons hälsa eftersom de ger skydd mot fria radikaler. Fria radikaler försämrar ögonfunktionen och kan i svåra fall till och med leda till blindhet. Lykopen, en kraftfull antioxidant, förhindrar detta tillstånd.

9. Vattenmelon är effektivt för att förebygga astma.

Lykopen, en av de viktigaste antioxidanterna, hjälper kroppens reaktion på förkylningen. Dessa antioxidanter har visat sig minska astmaåterfall hos barn.

En studie av 17 vuxna med astma visade att lykopen kan vara effektivt vid behandling av dessa tillstånd.

Enligt rapporter kan tillräckligt intag av lykopen och A-vitamin gynna personer med astma.

10. Vattenmelon är bra för blodtryckskontroll.

Vattenmelon är en rik naturlig källa till citrullin. Enligt en studie är citrullin nära besläktad med arginin, en aminosyra som är nödvändig för att upprätthålla hälsosamt blodtryck.

Människor som konsumerade vattenmelon visade också ökade argininnivåer, vilket sannolikt konverterades från citrullin.

Vattenmelon är också en bra kaliumkälla, som är känd för att sänka högt blodtryck. Kalium är en elektrolyt som reglerar blodtrycket under fysisk ansträngning.

11. Vattenmelon förbättrar hud- och hårhälsan.

Vattenmelon är en bra källa till vitamin C, ett viktigt näringsämne för kollagensyntes. Kollagen har egenskaperna att hålla huden smidig och stärka håret.

Tyska studier visar att lykopen och betakaroten kan skydda huden mot solbränna. Betakaroten är också känt för att förhindra vissa hudåkommor såsom psoriasis och vitiligo.

Vitamin A i vattenmelon är ett annat viktigt näringsämne som bidrar till hudens hälsa. Det reparerar och skapar nya hudceller.

12. Vattenmelon hjälper till att förbättra benhälsan.

En av de många fördelarna med C-vitamin är att det hjälper till med läkning av ben och sår. En studie i Schweiz fann att lykopen kan förhindra osteoporos och frakturer.

Dessutom har vitamin A i vattenmelon kopplats till bentillväxt.

13. Vattenmelon kan hjälpa dig gå ner i vikt.

En av hälsofördelarna med vattenmelon är att den hjälper till med hälsosam viktminskning. På grund av dess höga vatteninnehåll kan det fylla dig med färre kalorier. Vatten påskyndar din ämnesomsättning och spolar ut gifter och fetter, vilket så småningom kan bidra till viktminskning.

Vattenmelon har mindre än 1 gram fett och inget kolesterol. Den innehåller också en betydande mängd fiber, vilket gör den till en bra mat för viktminskning.

14. Vattenmelon hjälper till att öka immuniteten.

Vattenmelon, rik på C-vitamin, stärker kroppens immunsystem. Denna frukt innehåller också vitamin B6, vilket hjälper immunsystemet att producera antikroppar. Vattenmelon innehåller också vitamin A, som reglerar immunförsvaret och skyddar mot infektion.

15. Vattenmelon är bra för sexuell hälsa.

Aminosyran citrullin i vattenmelon slappnar av och utvidgar blodkärlen, vilket kan hjälpa till att behandla erektil dysfunktion. Citrullin omvandlas till arginin, en föregångare till kväveoxid, vilket hjälper till att utvidga blodkärlen.

En italiensk studie visade att citrullintillskott förbättrade erektilhårdheten hos män som lider av mild erektil dysfunktion.

Vattenmelon kan också fungera som en naturlig Viagra. Fytonäringsämnena i vattenmelon reagerar med kroppen för att orsaka denna reaktion.

16. Vattenmelon förhindrar cellskador.

Lykopenrik vattenmelon skyddar celler från cellskador. Lykopen bekämpar fria radikaler och förhindrar cellskador.17. Vattenmelon är perfekt för att förhindra värmeslag.

På grund av dess höga vatteninnehåll är vattenmelon känt för att förhindra hög feber.

Vattenmelon är en av få frukter som släpper ut värme och släcker irritabilitet och törst.

18. Vattenmelon är bra för friska tandkött.

C-vitamin i vattenmelon håller kapillärer och tandkött friska. C-vitaminbrist kan orsaka blödande tandkött och tandköttsinflammation (tandkötsinflammation) och vattenmelon kan hjälpa till att förhindra dessa tillstånd.

Dessutom kan C-vitamin i vattenmelon döda bakterier i munnen som kan leda till tandköttsinfektioner.

19. Vattenmelon är bra för att öka energinivåerna.

Vattenmelon är en bra källa till B-vitaminer, som är ansvariga för kroppens energiproduktion. Eftersom denna frukt innehåller lite kalorier och hög energi, hjälper den dig att hålla dig aktiv hela dagen.

En annan egenskap hos vattenmelon är kalium. Kalium har en elektrolyteffekt som lindrar trötthet.

Näringsämnen av vattenmelon per 100 g

 • Kalori: 30 Kcal
 • Fett: 0,2 g
 • Mättat fett: 0 g
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrium: 1 mg
 • Kalium: 112 mg
 • Kolhydrater: 8 g
 • Kostfiber: 0,4 g
 • Socker: 6 g
 • Protein: 0,6 g
 • C-vitamin: 8,1 mg
 • Kalcium: 7 mg
 • Järn: 0,2 mg
 • Magnesium: 10 mgBiverkningar / försiktighetsåtgärder för vattenmelon

Vattenmelon är rik på lykopen. Så överspis inte vattenmelon. Kan leda till illamående, diarré, kräkningar och matsmältningsbesvär. Dessa symtom kan vara allvarligare hos äldre personer som har ett svagt matsmältningssystem.

Vattenmelon innehåller höga nivåer av kalium. Att konsumera för mycket kalium kan leda till hjärt-kärlproblem. Möjliga symtom inkluderar stenar, svag puls, oregelbunden hjärtslag och hjärtinfarkt.

Överdriven konsumtion av vattenmelon kan sänka kroppens blodtryck. Personer som är associerade med lågt blodtryck bör vara försiktiga med att äta vattenmelon.

Att konsumera vattenmelon kan också orsaka en allergisk reaktion hos vissa människor. Symtomen inkluderar milt utslag, anafylaxi och svullnad i ansiktet. Människor som är allergiska mot morötter och gurkor kan också få en allergisk reaktion på vattenmelon.

Vattenmelon innehåller en speciell typ av socker som kallas sorbitol. Människor som inte tål sorbitol kan uppleva diarré eller matsmältningsbesvär om de konsumerar vattenmelon.

Överdriven konsumtion av vattenmelon kan öka mängden vatten i kroppen. Om överskott av vatten inte utsöndras från kroppen kan blodvolymen öka. Detta kan göra svullnaden värre och orsaka trötthet.

Eftersom vattenmelon är söt och utsökt är det lätt att konsumera mycket. Att äta för mycket av mat är dock inte bra. Det är viktigt att äta rätt mängd och inte överdriva det.

Show Buttons
Hide Buttons