Är tranbär nyttigt? Allt för Hälsan

Är tranbär nyttigt? Allt för Hälsan

Är tranbär nyttigt?

1. Tranbär hjälper till att undertrycka urinvägsinfektioner (UTI).

Tranbär innehåller organiska syror som flavonoider, terpenoider, antocyaniner, katekiner, citronsyra, äppelsyra, kininsyra, bensoesyra och glukuronsyra. Organiska syror i tranbär hjälper till att hämma bakterietillväxt. Det bibehåller det sura pH-värdet i urinen, vilket gör det svårt för bakterier att överleva.

I en studie testades kvinnor för att dricka tranbärsjuice i 12 månader. Resultaten visade att tranbärsjuice minskar kvinnors risk för urinvägsinfektion.

2. Tranbär hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Tranbärs aktiva ingredienser har vaskulära avslappningsegenskaper. Enkelt uttryckt, att äta tranbär kan slappna av i dina blodkärl. Därför kan du sänka risken för blodtryck eller högt blodtryck. Denna egenskap hos tranbär har visats i studier av möss och grisar.

Studier visar att tranbär kan sänka risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och stroke.

För hälsosam hjärthälsa rekommenderas det att äta en lämplig mängd tranbär varje dag.3. Tranbär är bra för tand- och munhälsa.

Tranbär skapar ett lager av tandskydd. Tranbär gör det svårt för håligheter som orsakar bakterier att fästa vid tänderna.

Glukan i munnen är en del av plack. Orala bakterier gör plack genom glukaner. Plack täcker tänderna och orsakar sönderfall. Tranbär hjälper till att förhindra bildandet av dessa glukaner.

Tranbär hämmar dessa enzymer för att förhindra att bakterier bildar plack.

Det hjälper också till att förhindra andra orala sjukdomar som sår och tandköttsinflammation.

4. Tranbär hjälper till med njurförkalkning och infektionsförebyggande.

Tranbär är traditionella folkläkemedel som har använts i årtionden för att behandla urinvägsinfektioner (UTI) och njursjukdom.

År 2003 rapporterade en studie av friska män de positiva effekterna av tranbär.

I denna studie fann Cranberry att fosfatjonutsöndringen minskar och citrat ökar. Oxalater, citrat och fosfat kontrollerar tillsammans förkalkningen av njurarna. Därför kan tranbär förhindra kronisk njursjukdom, njurförkalkning och andra njursjukdomar.

5. Tranbär hjälper till att lindra leversjukdom.

En nyligen genomförd studie av råttor rapporterade att tranbärsextrakt kunde minska lipiduppbyggnaden i levern. Det har visat sig förhindra att oxidationsstress ackumuleras i råttor med hög fetthalt.

Den dagliga dosen tranbärsextrakt kan förbättra blodkolesterol och lipider i kroppen.

Därför kan tranbär lindra leversjukdom. Dessa inkluderar alkoholfria fettsjukdomar, fet hepatit och cirros.6. Tranbär har starka antiinflammatoriska egenskaper.

Studier visar att äta tranbär kan minska biomarkören för inflammation. Ett måttligt dagligt intag av tranbär sänker nivåerna av C-reaktivt protein (CRP) i kroppen. CRP-koncentrationen i blodet ökar vanligtvis i närvaro av inflammation.

Polyfenoler som finns i tranbär förbättrar antiinflammatoriska enzymnivåer.

Därför kan äta tranbär minska svårighetsgraden av kroniska och akuta inflammatoriska sjukdomar. Dessa inkluderar ateroskleros, reumatoid artrit, Alzheimers sjukdom, Crohns sjukdom, kolit, parodontit, urinvägsinfektion (UTI) och diabetes.

7. Tranbär kan hjälpa till att bekämpa vaginala infektioner.

Kvinnor är mer utsatta för urinvägsinfektioner (UTI). E. coli orsakar de flesta urinvägsinfektioner (UTI). Dessa bakterier kan lätt röra sig från anus till urinröret under urinering eller samlag.

Därför är det viktigt för kvinnor att övervaka vaginal hälsa.

Tranbär innehåller proantocyanidin. Dessa proantocyanidiner är kända för att förhindra försämrade vaginala infektioner genom att minska bindningen till vaginala epitelceller av E. coli och Candida.

Men det finns också motstridiga studier.

Enligt en studie försvagar tranbär bara bakteriernas fästning i urinrörsväggen, men de kan inte bota infektionen helt.

Vänligen hänvisa till det endast som en referens, och alla som är relaterade till detta kommer definitivt att behöva kontakta en professionell läkare.

8. Tranbär minskar risken för diabetes.

En studie av 58 män med typ 2-diabetes fick dem att dricka en kopp tranbärsjuice om dagen. Efter 12 veckor reducerades serumglukos något.

LDL-nivåer (dåligt kolesterol) är vanliga hos diabetiker. Oxidation av LDL förvärrar diabetes. Därför kan tranbär minska svårighetsgraden av diabetes. Det kan också minska risken för metaboliska störningar.

9. Tranbär är bra för avgiftning.

Tranbär är rika på antioxidanter som fenolsyra och flavonoider. Tranbärsingredienser är kända för att förbättra antioxidantförmågan. Därför kan oxidativ stress minskas effektivt.

Tranbär är rika på kalium, magnesium, fosfor, vitamin C, A och K. Därför fyller det på kroppens elektrolyter.

Tranbär hjälper också lever, njurar och lymffunktion.

10. Tranbär förbättrar tarmens hälsa och ämnesomsättning.

Tranbärsextrakt kan skydda tarmens hälsa och matsmältningsorgan. Tranbärsingredienser har en kraftfull antibakteriell effekt på att blockera tarmpatogena infektioner.

De fördelaktiga ingredienserna i tranbär förhindrar också bakteriell fastsättning och minskar bildandet av biofilm för att kontrollera inflammation i tarmen.

Dessa aktiva ingredienser har en prebiotisk effekt på magen och främjar tillväxten av tarmmikroorganismer.

11. Tranbär är också bra för förkylning.

Tranbär främjar spridningen av immunsystemceller såsom NT-celler, γδ-T-celler och så vidare, vilket förhindrar sekundära bakteriekomplikationer.12. Tranbär kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Tranbär kan hjälpa människor gå ner i vikt. Tranbär hjälper till att ta bort gifter från kroppen och minska fett. Denna effekt beror på ingredienserna i organiska syror som finns i tranbär.

13. Tranbär är rika på vitaminer och mineraler.

Tranbär är en rik källa till vitaminer och mineraler.

C-vitamin – C-vitamin, även känt som askorbinsyra, är en av de viktigaste antioxidanterna i tranbär. Viktigt för att underhålla hud, muskler och ben.

Mangan – Mangan är viktigt för tillväxt, ämnesomsättning och kroppens antioxidantsystem.

Vitamin E – en typ av vitamin i essentiella fettlösliga antioxidanter.

Vitamin K1 – Vitamin K1 är viktigt för blodproppar.

Koppar – Brist på kopparintag i kroppen kan påverka hjärthälsan negativt.

14. Tranbär hjälper till att förhindra magcancer och sår.

Infektion orsakad av bakterien Helicobacter pylori anses vara en viktig orsak till magcancer, gastrit och sår.

Tranbär innehåller en unik växtförening som kallas typ A pro anthocyanidin, vilket förhindrar att Helicobacter pylori fästs i magslemhinnan, vilket minskar risken för magcancer.Enligt en studie på 189 vuxna kan dricka 2 koppar (500 ml) tranbärsjuice varje dag avsevärt minska H. pylori-infektion.

Biverkningar av tranbär / försiktighetsåtgärder

Tranbär är i allmänhet säkra att äta i måttliga mängder.

Att äta en stor mängd tranbär kan orsaka symtom som magbesvär, diarré och mag-tarmproblem.

Dessutom kan risken för njursten öka. Njursten bildas när vissa mineraler i urinen når höga koncentrationer. Eftersom de flesta njurstenar är gjorda av kalciumoxalater är stora mängder oxalater i urinen en av de största riskfaktorerna.

Tranbär innehåller oxalat. Av denna anledning anses det vara en riskfaktor för njursten när de konsumeras i stora mängder. Därför är det inte bra att äta för mycket tranbär.

Men du behöver inte oroa dig för att ta en normal måttlig mängd.

Överdosering av tranbär kan orsaka läkemedelsinteraktioner. Särskilt blodförtunnande medel och antikoagulantia behöver uppmärksamhet.

Immunsuppressiva medel som takrolimus kan också interagera med tranbärsextrakt.

Om du har en viss sjukdom, kontakta en specialist och ta tranbär.

Show Buttons
Hide Buttons