Är tonfisk nyttigt? Allt för Hälsan

Är tonfisk nyttigt? Allt för Hälsan

Är tonfisk nyttigt

1. Tonfisk är bra för hjärtat.

Den höga andelen omega-3-fettsyror i tonfisk minskar kolesterolet i artärerna. Lågt kolesterol i dina artärer förbättrar hjärthälsan genom att minska blodflödet och hjärtpumpproblem.

2. Tonfisk sänker blodtrycket.

Tonfisk är rik på kalium, ett mineral som avsevärt sänker blodtrycket. Kombinationen av detta element och omega-3-fetter har antiinflammatoriska effekter på det kardiovaskulära systemet.

Detta innebär lägre blodtryck och lägre risk för komplexa problem som stroke, hjärtinfarkt och blockeringar i artärer.

3. Tonfisk stärker immunförsvaret.

Tonfisk har fördelarna med att stärka immunsystemet. Denna fisk är rik på mangan, zink, C -vitamin och selen. Det är en antioxidant som är känd som en viktig förstärkare för immunsystemet. Antioxidanter bekämpar fria radikaler, en biprodukt av metabolism på cellnivå som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, till exempel cancer.

Proteinet i tonfisk kan också påskynda sårläkning genom att stärka immunsystemet och främja tillväxten av ny vävnad.4. Tonfisk främjar blodcirkulationen.

Anledningen till att tonfisk är bra för blodcirkulationen är på grund av dess järn- och B -vitaminer. Kardiovaskulära systemet saktar ner på grund av en ohälsosam kost och celler börjar degenerera.

Ett högt intag av järn och B -vitaminer stärker blodkropparna. Järn främjar blodcirkulationen och förbättrar oxidationen av kroppens organ, vilket garanterar optimal funktion.

5. Tonfisk sänker triglycerider.

Förutom att det påverkar kolesterolnivåerna har tonfisk många andra fördelar. Många triglycerider i blodet exponerar mängden fett som cirkulerar genom kroppen. Det har att göra med LDL, det dåliga kolesterolet och HDL, det goda kolesterolet.

Att äta tonfisk två gånger i veckan kan sänka LDL och förbättra HDL.

6. Tonfisk är bra för ögons hälsa.

En annan fördel med tonfisk är dess fördelaktiga egenskaper för ögons hälsa. Ett tillstånd som kallas makuladegeneration minskar synen i ögat och leder gradvis till blindhet. Omega-3-syror hjälper till att förhindra dessa tillstånd.

Regelbunden konsumtion av omega-3-fettsyror kan också hjälpa till att förhindra torra ögonsyndrom.

7. Tonfisk gör benen starka.

D -vitamin är en viktig komponent i ben. Fördelarna med detta vitamin kan hjälpa till att förhindra cancer, friska ben och förhindra frakturer.

D -vitamin minskar också risken för multipel skleros och autoimmuna sjukdomar.8. Tonfisk förbättrar hudens hälsa.

Tonfisk innehåller spårmineraler som hjälper till att förhindra skador på blodkroppar orsakade av förgiftning och fysiska hälsotillstånd. Dessutom ger ett protein som kallas elastin ytterligare vävnadsreparation och ger mjukhet åt huden.

9. Tonfisk förhindrar stroke.

Tonfisk har också förmågan att förebygga stroke. Att äta tonfisk regelbundet kan sänka risken för stroke hos vuxna med 30%. Tack vare vitamin B -komplexet och folsyra i tonfisk förhindrar det blodproppar och förbättrar artärväggarna.

10. Tonfisk är bra för njurehälsan.

En annan fördel med tonfisk är dess njurfriska egenskaper. Kalium- och natriumhalten i tonfisk är välbalanserad, så den kan vara hög i kalium och låg i natrium. Detta hjälper till att hantera vätskebalansen i kroppen. När kroppen upprätthåller vätskebalansen fungerar njurarna ordentligt, vilket minskar risken för att utveckla ett allvarligt njurtillstånd.

Individer med kronisk njursjukdom bör dock alltid konsultera sin läkare innan de lägger till tonfisk eller gör stora förändringar i kosten.

11. Tonfisk hjälper musklerna.

En av tonfiskens huvudkomponenter är protein. Tonfisk är ett av de mest proteinrika köttet som hjälper dig att bygga muskler och tappa fett. Protein förbättrar muskeltillväxt och kroppens ämnesomsättning.

100 g tonfisk innehåller cirka 30 g protein.

12. Tonfisk främjar viktminskning.

Fetma är världens största hälsoproblem. Tonfisk är en lågkaloriprotein av hög kvalitet fylld med hälsosamma näringsämnen som ökar ämnesomsättningen och minskar fett. Omega-3-fettsyrorna som finns i dessa fiskar stimulerar ett hormon som kallas leptin, vilket kan balansera kroppens aptit för matintag. Detta kommer att bidra till att minska överätning och se till att din kropp bara äter vad den verkligen behöver.

Forskning visar också att en proteinrik kost minskar halterna i kroppen av ghrelin, ett hormon som orsakar hunger.

13. Tonfisk har antiinflammatoriska egenskaper.

Tonfisk kan sänka kroppens totala stressnivå genom att minska inflammation tack vare dess potentiella antiinflammatoriska vitaminer och mineraler. Minskning av inflammation i hela kroppen säkerställer förbättrad funktion av alla organ. Detta leder till att hela kroppen fungerar som det ska och förebyggande av inflammatoriska sjukdomar som artrit och gikt.

Dessutom kan omega-3-fetterna i tonfisk sänka inflammation i kroppen och lindra många autoimmuna sjukdomar som psoriasis och Crohns sjukdom.

14. Tonfisk får dig att må bra.

En av de ovanliga fördelarna med tonfisk är dess humörhöjande egenskaper. Selen reglerar aptit och humör hos människor. Studier har visat att brist på selen i kroppen orsakar ångest.

15. Tonfisk är bra för hjärnans hälsa.

Tonfisk hjälper till att förbättra kognitiv funktion i hjärnan tack vare dess kraftfulla omega-3-syror. För att förbättra kognitiv funktion sker det när friska blod och syrefyllda celler cirkulerar i det klara blodomloppet för att nå hjärnan. Hjärnan fungerar mycket bättre eftersom den har alla resurser den behöver.

Niacin i tonfisk kan också bidra till att minska risken för Alzheimers sjukdom och åldersrelaterad kognitiv nedgång.16. Tonfisk förhindrar cellmembranskador.

En annan fördel med tonfisk är att den förhindrar skador på cellmembran. Proteinet i tonfisk bryts ner till cellulära ämnen som kallas peptider. Vid förtäring påverkar peptider cellmembranen i våra kroppar, vilket förbättrar vårt övergripande tillstånd, vilket gör våra kroppar mycket friskare.

17. Tonfisk kan hjälpa till att förebygga cancer.

En av hälsofördelarna med tonfisk är dess cancerförebyggande egenskaper. Tonfisk innehåller många antioxidanter som skyddar kroppen från skador som orsakas av fria radikaler. Omega-3-fetter i tonfisk är kända för att minska risken för prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor.

18. Tonfisk är bra för sköldkörtelns hälsa.

Sköldkörteln i vår kropp spelar en viktig roll för att upprätthålla energinivåer och reglera ämnesomsättningen och många andra viktiga funktioner i kroppen. Selen i tonfisk är fördelaktigt för sköldkörtelns hälsa och kan bromsa tillstånd och lindra symtom som hypotyreos, Graves sjukdom och autoimmun sköldkörteln.

19. Tonfisk kan hjälpa till att minska risken för depression.

Att lägga till fisk som färsk tonfisk, rik på omega-3-fettsyror, till din kost minst två gånger i veckan kan minska kvinnans risk för depression med 25%. Vissa studier har tillskrivit de låga depressionstalen i asiatiska och skandinaviska länder till en skaldjursdiet.

20. Tonfisk kan öka tillväxten.

Tonfisk innehåller höga halter protein. En burk tonfisk innehåller cirka 80% av dina dagliga proteinbehov. Protein garanterar effektiv tillväxt, snabb återhämtning från sår och sjukdomar.21. Tonfisk främjar ämnesomsättningen och ökar energin.

Vitamin B -komplexet i tonfisk har flera hälsofördelar. Det är involverat i energimetabolismen och ökar organens effektivitet, vilket ökar energinivåerna. Detta vitamin fungerar som en kofaktor för enzymer och påskyndar metaboliska reaktioner, vilket gör att det kan producera energi i den takt det behöver.

22. Tonfisk kan hjälpa till att kontrollera blodsockret.

Tonfisk är kolhydratfri och ger fördelaktiga näringsämnen för diabetesbehandling. American Diabetes Association listar omega-3 rika fiskar, inklusive tonfisk, på sin lista över de 10 bästa superfoodsna. De rekommenderar officiellt att äta fisk två gånger i veckan för att hjälpa till att hantera diabetes.

Biverkningar av tonfisk

Tonfisk kan innehålla tungmetaller. En ny studie publicerad i Journal of the American Heart Association fann att män med höga kvicksilverhalter löpte en ökad risk för hjärtsjukdomar och dödsfall av hjärtinfarkt.

En annan studie visade att kvicksilver under graviditeten kan vara farligt för fostret och det lilla barnet. Kvicksilver kan orsaka inlärningssvårigheter och förseningar i utvecklingen. Hos spädbarn kan höga doser av kemikalien orsaka kognitiva problem som cerebral pares och blindhet.

Näringsämnen i tonfisk / 100g

 • Kalorier: 144 Kcal
 • Fett: (6%)
 • Kolesterol: (13%)
 • Natrium: (2%)
 • Kolhydrater: (0%)
 • Kostfiber: (0%)
 • Protein: (46%)
 • Kalcium: (1%)
 • Järn: ( 6%)
 • Kalium: (5%)
 • Niacin: (54%)
 • Pantotensyra: (21%)
 • Riboflavin: (19%)
 • Tiamin: (20%)
 • Vitamin A: (73%)
 • Vitamin B12: (175%)
 • Vitamin B6 : (35%)
 • Vitamin D: (28%)
 • Vitamin E: (4%)
 • Koppar: (10%)
 • Magnesium: (12%)
 • Mangan: (1%)
 • Fosfor: (36%)
 • Selen: (66%)
 • Zink : (5%)

% är en procentandel av det rekommenderade dagliga beloppet.

Show Buttons
Hide Buttons