Är spenat nyttigt? Allt för Hälsan

Är spenat nyttigt? Allt för Hälsan

Är spenat nyttigt?

1. Håll din hud, hår och naglar friska.

Vitamin A i spenat kan skydda din hud från ultravioletta strålar. Det bekämpar oxidativ stress som uppstår i dermis och håller huden frisk. Du kan få frisk hud genom att äta spenat regelbundet spenat.

Spenat är rikt på magnesium och järn. Magnesium och järn kan förbättra hårets hälsa. Järnbrist är relaterat till håravfall. Järnrik spenat kan hjälpa till att förhindra håravfall.

Spenat innehåller också biotin, ett mineral som hjälper till att behandla trasiga eller spruckna naglar.

2. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Vissa studier visar att spenat kan hämma aptiten. Överviktiga kvinnor förlorade 43% mer vikt efter att ha konsumerat 5 g spenatekstrakt i tre månader, visar rapporten.

Lusten att äta söt mat minskade också med 95%. Spenat-extrakt innehåller vanligtvis tilacoids som finns i gröna växter.3. Minska cancerrisken.

Glykoglycerilipider i spenat kan spela en viktig roll för att förebygga cancer. Det kan potentiellt minska cancerrisken genom att hämma tumörtillväxt.

Vissa studier har visat att vitamin A i spenat är kopplat till minskad risk för bröstcancer. Att äta spenat mer än två gånger i veckan (eller A-vitaminrika morötter) minskar försiktigt risken för bröstcancer.

Spenat är också en hårkornsgrönsak. Studier har visat att korsade grönsaker är bra för cancerförebyggande. Spenat är rikt på karotenoider (som lutein och zeaxantin) som kan hjälpa till att behandla cancer.

4. Det är bra för behandling av diabetes.

Spenat främjar mättnad och minskar glukosresponsen efter måltiderna. Detta beror på att spenat har högt fiber- och fuktinnehåll.

Spenat innehåller också nitrat. Denna förening har visat sig hjälpa till att förhindra insulinresistens. Det kan också lindra inflammation, en viktig riskfaktor för diabetes.

En annan anledning till att spenat kan vara en del av en diabetesdiet är låga kolhydratnivåer. Jämfört med stärkelsegrönsaker är spenat en icke stärkelsegrönsak med låga kolhydratnivåer. Därför är det känt att en diet som innehåller spenat kan sänka blodsockernivån.

Låga kolhydratnivåer kan hjälpa till att kontrollera glukosnivåerna, men hittills behövs mer noggrann forskning.

5. Hjälper till att kontrollera blodtrycket.

Spenatens nitrat är ett bra näringsämne. Denna förening förbättrar endotelfunktionen och sänker blodtrycksnivåerna för att främja hjärthälsan.

Spenatnitrat kan också lindra artär styvhet, vilket kan leda till högt blodtryck.Proteiner i spenat är användbara vid behandling av högt blodtryck och kan minska risken för hjärtsjukdom.

Dessutom kan magnesium i denna grönsak kontrollera blodtrycket. Detta mineral slappnar av och vidgar blodkärlen för att främja blodflödet.

6. Det är bra för din syn.

Spenat innehåller två viktiga antioxidanter, lutein och zeaxantin, som är kända för att vara effektiva för att förbättra synen. Denna förening bekämpar fria radikaler och minskar risken för grå starr och åldringsrelaterad makuladegeneration.

7. Det är bra för dina ben.

Spenat är till hjälp för benhälsan. Spenat är rik på två näringsämnen, vitamin K och kalcium, som är viktiga för benstyrkan.

Lågt kalciumintag orsakar osteoporos. Kalciumintag är relaterat till benmassa, benförlust och fraktur.

8. Det är bra för matsmältningen.

Spenat innehåller fiber. Fiber har flera fördelar:

Enligt forskning kan fiber hålla mättnad längre. Det hjälper också till att främja matsmältningen eftersom det hjälper mat att röra sig genom matsmältningssystemet.

9. Det kan hjälpa till att behandla astma.

Oxidationsstress har en viktig effekt på astma. Spenat innehåller vitamin C, en kraftfull antioxidant som kan bekämpa oxidativ stress. Detta kan hjälpa till att behandla astma.

Mycket lutein och zeaxantin i de gröna bladen av spenat kan också hjälpa till att behandla astma.

Spenat behöver dock lite mer forskning om astmabehandling. Mer forskning behövs för att förstå effekterna av din kost på astma och andra allergier. Se bara på det som en referens.

10. Det hjälper till att utveckla fostret.

Spenat innehåller folsyra, ett viktigt näringsämne för fostrets utveckling. Detta näringsämne minskar risken för fostrets nervsystemfel.

Vissa studier visar att järn i spenat kan hjälpa till att förhindra för tidig och underviktig förlossning.

11. Hjälper till att förbättra hjärnans funktion.

Spenat hjälper till att lindra stress och depression. Denna effekt beror på spenatens förmåga att sänka blodkortikosteroider (hormoner involverade i stressreaktioner).

Andra näringsämnen i spenat, vitamin K, folsyra, lutein och betakaroten är också kända för att främja hjärnans hälsa och långsamma kognitiva nedgång.

Biverkningar av spenat / försiktighetsåtgärder

Spenat är rik på väsentliga näringsämnen. De flesta studier har visat hälsofördelar. Emellertid kan överdrivet intag av spenat orsaka följande biverkningar:

1. Risken för njursten kan öka.

Spenat innehåller mycket oxalat. Detta kan leda till kalciumoxalatstenar i kombination med kalcium. Spenat innehåller oxalat, en förening som kan bilda stenar i kroppen om den konsumeras för mycket.Därför måste personer med njursjukdom och stenar vara försiktiga med att äta spenat.

100 g spenat innehåller cirka 970 mg oxalat.

Kokande spenat kan minska oxalatkoncentrationen till viss del. Kalciumbaserade livsmedel (som tofu och ost) kan också användas med spenat för att förhindra stenbildning. Det kan dock variera från stat till stat. Om du tar med spenat i din kost måste du därför konsultera en läkare.

2. Det kan störa blodförtunnande medel.

Spenat innehåller mycket vitamin K, ett mineral som minskar effektiviteten hos blodförtunnande medel. Blodförtunnande medel ges vanligtvis för att förhindra stroke. Därför måste personer med anknytning till blodförtunnande vara försiktiga med att äta spenat.

K-vitamin i spenat spelar en viktig roll i trombbildning. Därför bör du vara försiktig med att ta vitamin K när du använder blodförtunnande medel. K-vitaminrik spenat kan störa läkemedel (som warfarin) som hjälper till med blodutspädning.

Warfarin är ett blodförtunnande medel som ordineras till personer som riskerar att bilda skadliga blodproppar. K-vitamin har visat sig minska warfarins effektivitet. En person med anknytning till blodförtunnande medel måste konsultera en läkare innan hon tar spenat.

Men spenat innehåller också många andra viktiga vitaminer och mineraler. K-vitamin hjälper också till att förhindra arteriell förkalkning, kranskärlssjukdom, cancer och benskörhet. Därför kan spenat vara en god mat om det inte är relaterat till blodförtunnande medel.

3. Det kan störa mineralabsorptionen.

Studier visar att äta mat rik på oxalat kan hämma mineralabsorptionen.Oxalat i spenat kan störa absorptionen av mineraler som kalcium. Att äta en stor mängd spenat kan orsaka problem i kroppens absorption av kalcium.

4. Det kan förvärra symtomen på gikt.

Enligt en studie innehåller spenat purin, en förening som kan förvärra symtom på gikt. Mer forskning behövs för korrekt information om detta. Därför kan personer med gikt symptom behöva konsultera en läkare innan de äter spenat.

Vissa studier tyder också på att överdrivet intag av spenat kan orsaka att blodtrycket och blodsockernivån blir för lågt.

Ytterligare information

Den dödliga dosen av oxalat hos människor varierar från 15 till 30 gram. Få människor äter för mycket spenat på kort tid, så oroa dig inte för mycket.

Spenat kan ätas rå. Men försiktighet kan behövas om du har njursten eller tar vissa mediciner (som blodförtunnande medel).

Liksom spenat innehåller tomater oxalat. Därför kan personer som är mottagliga för njursten eller läkemedelsinteraktioner behöva vara försiktiga med att äta tomater.

Spenat i sig skadar inte magen. Men om du äter mycket spenat för snabbt på kort tid kan ditt fiberintag plötsligt öka. Detta kan leda till tillfällig magbesvär.

Show Buttons
Hide Buttons