Är sötpotatis nyttigt? Allt för Hälsan

Är sötpotatis nyttigt? Allt för Hälsan

Är sötpotatis nyttigt

1. Sötpotatis hjälper till att förhindra vitaminbrister.

Vitamin A-brist är ett allvarligt problem, särskilt i utvecklingsländer. Hälsoeffekterna av vitamin A-brist är allvarliga och kan inkludera minskad resistens mot smittsamma sjukdomar, ökad smittsam sjuklighet och torra ögon.

Sötpotatis är en mycket viktig källa till vitamin A eftersom de innehåller höga nivåer av betakaroten. Betakaroten omvandlas till vitamin A i levern.

2. Sötpotatis hjälper till att kontrollera diabetes.

Sötpotatis relativt låga glykemiska index innebär att sötpotatis släpper sockerarter långsamt i blodomloppet, till skillnad från andra stärkelserika livsmedel. Denna stadiga frisättning av socker hjälper till att kontrollera individens blodsockernivåer så att de inte blir låga eller höga.

Fibrerna i sötpotatis är också kända för att vara fördelaktiga för diabetesbehandling. Sötpotatis är en fiberrik mat och har visat sig sänka blodsockernivån hos personer med typ I-diabetes.

Cirka 77% av sötpotatisfibrerna är olösliga. Olöslig fiber är viktig för att främja insulinkänsligheten, vilket hjälper till att reglera mängden socker i blodet.

Dessutom är sötpotatis en viktig källa till magnesium, vilket har visat sig minimera risken för att utveckla typ II-diabetes.3. Sötpotatis hjälper till att hantera stressnivåer.

Sötpotatis innehåller betydande mängder magnesium, ett mineral som är viktigt för normal kroppsfunktion. En av de viktiga fördelarna med magnesium är att det hjälper till att minska stress och ångest. Studier har visat att ökad magnesiumbrist i den moderna kosten är associerad med en signifikant ökning av depression. Vissa studier har visat att magnesiumbrist ökar depression hos premenstruella kvinnor.

Studier har visat att ökande magnesiumintag skyddar hjärnan från ångest och depression efter traumatisk skada. Minskat magnesium har visat sig öka ångestrelaterat beteende och utveckla depression.

Magnesium har också visat sig minska sömnlöshet hos äldre.

4. Sötpotatis har antiinflammatoriska egenskaper.

Sötpotatis innehåller betydande mängder vitaminer, som har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Studier på lila sötpotatis har visat att växtextrakt har förmågan att hämma produktionen av aktiva inflammatoriska komponenter i kroppen.

Sötpotatis innehåller också kolin. En av de största fördelarna med kolin är att den minskar inflammation genom att minska kroppens inflammatoriska respons. Studier har visat att kolin är effektivt för att terapeutiskt hämma utvecklingen av systemisk inflammation i kroppen.

En annan studie visade att lila sötpotatisextrakt innehåller antocyaniner, som är väsentliga för att förhindra inflammation i koloncancerceller och minska cellproliferation i vissa cancerceller.

5. Sötpotatis hjälper till att förebygga och kontrollera cancer.

Studier har visat att lila sötpotatis har cancerbekämpande egenskaper. Dessa sötpotatisar har element som kan hämma tillväxten av cancerceller genom att inducera apoptos av specifika cancerceller såsom bröst-, mag- och tjocktarmscancer. Dessutom har högt antocyanininnehåll en positiv effekt på mag- och bröstcancer.Dessutom har närvaron av karotenoider, såsom betakaroten i sötpotatis, rapporterats ha en signifikant effekt på att minska risken för prostatacancer hos män.

6. Sötpotatis är bra för att förebygga sår.

Sötpotatis innehåller B-vitaminer, vitamin C, kalcium, kalium och betakaroten, som hjälper till att effektivt behandla magsår. Sötpotatis innehåller mycket kostfiber, vilket gör avföringen mer uppsvälld och gör avföring lättare. Sötpotatis förhindrar gasbildning och förstoppning och minskar risken för syrabildning och sårbildning.

Dessutom har extrakt från sötpotatis visats ha fria radikaler som är viktiga för sårläkning i kroppen.

7. Sötpotatis hjälper till att minimera risken för hjärt-kärlsjukdom.

En annan fördel med sötpotatis är att de hjälper till med hjärt-kärlsjukdom. Oxidation i kroppen leder till komplikationer som åderförkalkning, vilket i sin tur kan leda till utveckling av flera hjärt-kärlsjukdomar. De höga polyfenoler i sötpotatisextrakt har visat sig hämma oxidation hos människor, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

En annan vetenskaplig studie visade att de höga halterna av antocyaniner i lila sötpotatis har förmågan att minska risken för kranskärlssjukdom.

Dessutom innehåller sötpotatis löslig fiber, vilket är nära kopplat till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

8. Sötpotatis har antibakteriella egenskaper.

En annan fördel med sötpotatis är deras antibakteriella egenskaper. Många vetenskapliga rapporter har dragit slutsatsen att sötpotatis har en viss antibakteriell aktivitet. Vissa studier har visat att ingredienser extraherade från sötpotatisblad har antibakteriella egenskaper mot lunginflammationsbakterier och tyfus.

9. Sötpotatis hjälper till att förbättra hår och hud.

Som nämnts ovan är sötpotatis rik på vitamin A. Det är också rikt på vitamin C och vitamin E.

Studier har visat att intag av vitamin E har potential att öka antalet hårstrån hos individer som lider av håravfall. Detta beror på att vitamin E innehåller antioxidantegenskaper som hjälper till att minska oxidativ stress, en viktig orsak till håravfall.

C-vitamin är känt som ett effektivt hudmedel som kan användas för att behandla fotoåldring och hyperpigmentering. C-vitamin är också effektivt för att neutralisera oxidativ stress orsakad av UV-exponering. Kombinationen av vitamin C och E kan minska risken för hudcancer. Dessutom är C-vitamin viktigt för syntesen av kollagen, hudens viktigaste strukturprotein. Många studier har visat att C-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper. Detta innebär att dessa vitaminer kan hjälpa till att hantera hudförhållanden som akne och främja sårläkning på huden.

Vitamin A har visat sig vara effektivt vid behandling och vård av solskadad hud. Studier har visat att A-vitamin kan hjälpa till att sänka hastigheten för naturlig åldrande och hämma fotograferingen av huden.

10. Sötpotatis är bra för matsmältningen.

Sötpotatis innehåller stora mängder fiber, vilket är känt för att förbättra matsmältningen och tarmhälsan. Många laxermedel som används idag är tillverkade av fiber. Med andra ord kan konsumtion av sötpotatis öka ditt intag av fiber som behövs för att främja korrekt matsmältning. Dessutom kan det höga fiberinnehållet i sötpotatis hjälpa till att förhindra förstoppning hos både barn och vuxna.

11. Sötpotatis hjälper till att kontrollera blodtrycket.

En av de många fördelarna med sötpotatis är deras blodtrycksreglerande egenskaper. Sötpotatis är rik på både magnesium och kalium, vilket hjälper till att kontrollera blodtrycket. Studier har visat att högre kaliumintag minskar blodtrycket, vilket minskar risken för stroke eller kranskärlsproblem.

En studie visade att en magnesiumbrist i kroppen ökar riskfaktorerna för att utveckla högt blodtryck.12. Sötpotatis kan öka fertiliteten.

Den höga dosen A-vitamin i sötpotatis gör det till en idealisk mat för kvinnor i fertil ålder att konsumera för att förbättra deras fertilitet. Studier har visat att vitamin A spelar en viktig roll för att förbättra fertiliteten.

Sötpotatis innehåller också järn, ett viktigt mineral för att främja fertiliteten hos kvinnor i fertil ålder. Enligt rapporter är anemi eller järnbrist en av orsakerna till infertilitet hos kvinnor. En annan studie visade att ökat järnintag minskade risken för ovulatorisk infertilitet.

13. Sötpotatis är bra för din syn.

Sötpotatis innehåller en stor mängd vitamin A. De flesta av oss vet att vitamin A är bra för din syn, men du kanske inte vet exakt hur detta vitamin förbättrar din syn. Studier har visat att vitamin A är viktigt för bildandet av det pigment som är ansvarigt för ljusabsorptionen. A-vitamin är också viktigt för att bibehålla en korrekt näthinnans struktur. A-vitaminbrist kan leda till dålig syn och nattblindhet.

Dessutom har andra ögonförhållanden, inklusive torra hornhinnor, hornhinnesår och konjunktiva, också kopplats till vitamin A-brist.

Sötpotatis är också en viktig källa till vitamin C och E. En studie genomförd i Indien fann ett signifikant samband mellan vitamin C-brist och utveckling av grå starr. Andra studier har visat att både vitamin C och E kan vara effektiva för att bekämpa oxidativ stress som orsakar ögat grå starr.

14. Sötpotatis kan hjälpa dig gå ner i vikt.

En annan fördel med sötpotatis är att de hjälper dig att hantera din vikt. Sötpotatis innehåller fiber för att öka mättnaden och hjälpa till att kontrollera vikten. Studier har visat att pektin, en av de viktigaste lösliga kostfibrerna i sötpotatis, är effektivt för att minska matintaget, minska viktökning och öka mättnadshormonets aktivitet i kroppen.

Vetenskapliga studier har visat att högre fiberintag är starkt korrelerat med viktminskning. Ökad konsumtion av sötpotatis kan också hjälpa till med viktminskning genom att öka fiberintaget.

15. Sötpotatis är bra för att förbättra minnet.

Studier har visat att antocyaninerna i lila sötpotatis har minnesförbättrande egenskaper. Detta är tack vare antocyanins antioxidativa egenskaper.

Sötpotatis är också en bra källa till vitamin C och A. Båda näringsämnena är viktiga för att stödja immunfunktionen, vilket är särskilt viktigt under kall- och influensasäsongen.Dessutom innehåller sötpotatis mangan, ett mineral som hjälper till med kollagenproduktion och främjar hud- och benhälsan.

16. Sötpotatis hjälper till att behandla bronkit.

Sötpotatis har vissa näringsämnen som kan hjälpa till att hålla kroppen varm. Det hjälper till att behandla bronkit och andra relaterade komplikationer. Dessa positiva effekter kan tillskrivas vitamin C, järn och andra näringsämnen.

Biverkningar / försiktighetsåtgärder för sötpotatis

Sötpotatis är mycket rik på vitamin A. Vitamin A kan vara giftigt om det konsumeras i överskott. Vitamin A i sötpotatis är dock relativt säkert eftersom det huvudsakligen består av betakaroten och karotenoider.

Sötpotatis innehåller oxalater. Det finns oro för att detta kan bidra till utvecklingen av kalciumoxalatnjursten, som är njursten. Oxalater är naturliga ämnen som finns i många livsmedel, inklusive frukt och grönsaker. Forskning säger att oxalater i de flesta fall är säkra. Men för personer som är associerade med njursten rekommenderas att man byter till en diet med låg oxalat. Personer som är relaterade till detta bör se till att rådfråga en professionell läkare.

Näringsfakta per 100 g sötpotatis

 • Kalorier: 86 Kcal
 • Totalt fett: 0,05 g (0%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Natrium: 55 mg (2%)
 • Totalt kolhydrater: 20,12 g (7%)
 • Kostfiber: 3 g (11%)
 • Protein: 1,57 g (3%)
 • Kalcium: 30 mg (2%)
 • Järn: 0,61 mg (3%)
 • Kalium: 337 mg (7%)
 • Kolin: 12,3 mg
 • Folsyra: 11 mcg (3%)
 • Niacin: 0,557 mg (3%)
 • Pantotensyra: 0,8 mg (16%)
 • Riboflavin: 0,061 mg (5%)
 • Tiamin: 0,078 mg (6%)
 • Vitamin A: 709 mcg (79%)
 • Vitamin B6: 0,209 mg (16%)
 • Vitamin C: 2,4 mg (3%)
 • Vitamin E: 0,26 mg (1%)
 • Vitamin K: 1,8 mcg (2%)
 • Koppar: 0,151 mg (17%)
 • Magnesium: 25,00 mg (6%)
 • Mangan: 0,258 mg (11%)
 • Fosfor: 47 mg (7%)
 • Selen: 0,6 mcg (1%)
 • Zink: 0,3 mg (3%)

Show Buttons
Hide Buttons