Är sesamfrön nyttigt? Allt för Hälsan

Är sesamfrön nyttigt? Allt för Hälsan

Är sesamfrön nyttigt

1. Sesamfrön är en proteinrik vegetarisk maträtt.

Sesamfrön är en bra källa till dietprotein och aminosyror utgör 20% av fröna. Därför är sesamfrön perfekta för en proteinrik vegetarisk diet.

2. Sesamfrön hjälper till att förhindra diabetes.

Sesamfrön innehåller magnesium och andra näringsämnen som förhindrar diabetes.

Studier visar att magnesium kan ha en positiv effekt på att kontrollera diabetessymtom.

Extrakt av fettsyror och frön som finns i sesamfrön kan främja en bättre funktion av förskrivna läkemedel hos diabetespatienter, inklusive glybenklamid. Detta gäller särskilt för personer som lider av typ 2-diabetes. Sesamfrön gör medicin mer effektiv i kroppen och kontrollerar insulin och glukos i blodet.

3. Sesamfrön hjälper till att behandla anemi.

Sesamfrön är rika på järn. Därför rekommenderas sesamfrön starkt för personer som lider av anemi.

4. Sesamfrön är bra för kardiovaskulär hälsa.

Sesamfrön förhindrar aterosklerotiska skador, vilket är till hjälp för hjärthälsan.Sesamfrön innehåller en antioxidant och antiinflammatorisk förening som kallas sesamol.

Sesamfrön är rika på oljesyra, en enda omättad fettsyra, som hjälper till att sänka dåligt kolesterol och öka det goda kolesterolet i kroppen. Detta hjälper till att förhindra risken för kranskärlssjukdom och stroke.

5. Sesamfrön är till hjälp för cancer.

Sesamfrön innehåller magnesium som har anticancereffekter. Den innehåller också en cancerförening som kallas fytat. Denna förening minimerar effekterna av fria radikaler, en potentiellt farlig metabolisk biprodukt i kroppen. Stora mängder fria radikaler i kroppen orsakar cancer såsom leukemi, koloncancer, prostatacancer, bröstcancer, lungcancer och bukspottkörtelcancer, samt för tidigt åldrande, hjärtsjukdomar och kognitiv dysfunktion. Därför kan äta sesamfrön förhindra dessa sjukdomar.

6. Sesamfrön är bra för matsmältningshälsan.

Sesamfrön är rika på fiber, vilket hjälper till med hälsosamma matsmältningssystem. Högt fiberinnehåll hjälper till att jämna tarmfunktionen och lindrar förstoppning.

7. Sesamfrön hjälper till med reumatoid artrit.

Sesamfrön innehåller koppar, ett viktigt mineral i antioxidantenzymsystemet, vilket minskar smärta och svullnad i samband med artrit. Koppar hjälper också blodkärl, ben och leder.

8. Sesamfrön är bra för andningshälsan.

Magnesium som finns i sesamfrön förhindrar kramper i luftvägarna för att förhindra astma och andra luftvägssjukdomar.9. Sesamfrön skyddar mot strålskador.

En av de unika fördelarna med att äta sesamfrön regelbundet är att det skyddar organ från de skadliga effekterna av strålning eftersom det innehåller en förening som kallas sesamol. Strålning kan orsaka cellmutationer som kan orsaka många degenerativa sjukdomar. Sesamolinnehållet skyddar DNA och förhindrar cancer från cellmutationer.

10. Sesamfrön är bra för benhälsan.

Sesamfrön innehåller zink som ökar bentätheten och benhälsan. Brist på detta mineral kan orsaka osteoporos. Sesamfrön är också en utmärkt källa till kalcium, ett viktigt spårmineral för benhälsan.

Sesam är en rekommenderad diet för personer som redan har bensjukdom. Sesamfrön reparerar försvagande ben som osteoporos eller benskador. Det kan också stärka benen och främja produktionen av nya benmaterial.

11. Sesamfrön är bra för oral hälsa.

Fettsyror som finns i sesamfrön kan ha konvergerande och antibakteriella effekter när de sönderdelas och släpps ut från munnen när de tuggas. En av de vanligaste bakterierna som kan påverka oral hälsa negativt är streptococcus aureus. Att äta sesamfrön är direkt relaterat till att minska förekomsten av bakterier i munnen.

12. Sesamfrön hjälper till att ogiltiga effekterna av alkohol.

Sesamfrön hjälper till att bryta ner skadliga effekter som orsakar alkohol och kroppsberoende i levern.

13. Sesamfrön är bra för din mentala hälsa.

Sesamfrön innehåller många näringsämnen som har stressavlastande egenskaper.

Mineraler som magnesium och kalcium fungerar som anti-konvulsorer genom att kontrollera muskelfunktion, sammandragning och avkoppling.

Tiamin (vitamin B1) har en lugnande effekt som hjälper till med korrekt nervfunktion. Denna vitaminbrist kan orsaka muskelkramper och depression.

Tryptofan är en essentiell aminosyra som är involverad i produktionen av serotonin, en neurotransmittor som styr sömnmönster och humör. Om serotoninproduktion och hjärnöverföring inte är normalt kan det orsaka ångest och depression.

14. Sesamfrön hjälper till att sänka kolesterolnivåerna.

Svarta sesamfrön hjälper till att sänka kolesterolnivåerna. Dessa inkluderar två ämnen, Sesamine och Sesamolin, som tillhör en textilgrupp som heter Lignan. Lignanmat har en kolesterolsänkande effekt eftersom de är rika på fiber.

Svarta sesamfrön innehåller också en växtförening som kallas vegetabiliska steroler som har en struktur som liknar kolesterol. Svart sesamintag minskar inte bara kolesterolnivåerna i blodet utan minskar också risken för vissa typer av cancer.

15. Sesamfrön minskar blodtrycket.

Högt blodtryck är ett vanligt hälsoproblem för kvinnor och män i olika åldrar idag. Studier visar att äta sesamfrön kan hjälpa till att minska högt blodtryck. Magnesium i sesamfrön hjälper till att sänka blodtrycket.

16. Sesamfrön är rika på fiber.

Sesamfrön är rika på fiber. Tillräckligt fiberintag främjar matsmältningen, förhindrar vissa typer av cancer, ger hjärthälsa och kontrollerar typ 2-diabetes.17. Sesamfrön är bra för inflammation.

Sesamin, en förening som finns i sesamfrön, har antiinflammatoriska egenskaper. Kronisk inflammation kan leda till fetma, cancer och ökar risken för hjärtsjukdomar och njursjukdomar.

Kopparrika sesamfrön hjälper också till att bekämpa olika inflammatoriska sjukdomar som artrit. Koppar är också viktigt för att stärka blodkärlets väggar. Detta beror på att ju tunnare kärlväggen är, desto mer sannolikt är det att brista. Det stärker också ben och leder.

En annan fördel med att konsumera koppar är att det ökar järnintaget, inte mineraler som är lätta att konsumera. Järn är huvudingrediensen i hemoglobin och brist på järn i kroppen kan leda till anemi. Koppar är viktigt för att förhindra anemi och andra relaterade sjukdomar. Detta säkerställer att kroppens cirkulation fungerar optimalt och att alla organ får den optimala mängden syre.

18. Sesamfrön är en rik källa till vitamin B.

Sesamfrön är rika på vitamin B. Vitamin B är ansvarig för olika kroppsfunktioner såsom främjande av ämnesomsättning och reglering av cellfunktioner. Sesamfrön hjälper dig att möta den dagliga dosen av olika vitamin B-grupper som tiamin, niacin, vitamin B6.

19. Sesamfrön hjälper till att eliminera oxidativ stress.

Regelbunden konsumtion av sesamfrön kan öka antioxidanter i blodet, lindra oxidativ stress och förhindra olika kroniska sjukdomar.

20. Sesamfrön hjälper till att förbättra immuniteten.

Sesamfrön är rika källor till olika näringsämnen som selen, koppar, zink, järn, vitamin B6 och vitamin E, som spelar en viktig roll i produktionen av vita blodkroppar för att bekämpa infektioner.21. Sesamfrön förbättrar metabolisk funktion.

Metabolism är kärnan i hälsa. Metabolism håller kroppen stark och ger en hög energi som kan användas internt för cellulär funktion. Det ökar också rörlighet och aktivitet och främjar celltillväxt. Den rika fibern av sesamfrön förbättrar kroppens metaboliska funktion.

22. Sesamfrön hjälper hårväxt och hudhälsa.

Rikt på sesamfrön är zink en viktig komponent i kollagenbildningen, en förening som stärker och aktiverar hud, hår och muskelvävnad.

Sesamfrön innehåller också essentiella fettsyror som omega 3, omega 6 och omega 9 som främjar hårväxt.

Näringsfakta per 100 g sesamfrön

 • Energi 573Kcal (29%)
 • Kolhydrater 23,45 g (18%)
 • Protein 17,73 g (32%)
 • Totalt fett 49,67 g (166%)
 • Kolesterol 0 mg (0%)
 • Kostfiber 11,8 g (31%)
 • Folsyra 97 ug (25%)
 • Niacin 4,515 mg (28%)
 • Pantotensyra 0,050 mg (1%)
 • Pyridoxin 0,790 mg (61%)
 • Riboflavin 0,247 mg (19%)
 • Tiamin 0,791 mg (66%)
 • Vitamin A 9 IE (<1%)
 • Vitamin C 0 (0%)
 • Vitamin E 0,25 mg (2%)
 • Natrium 11 mg (1%)
 • Kalium 468 mg (10%)
 • Kalcium 975 mg (98%)
 • Koppar 4,082 mg (453%)
 • Järn 14,55 mg (182%)
 • Magnesium 351 mg (88%)
 • Mangan 2,460 mg (107%)
 • Fosfor 629 mg (90%)
 • Selen 34,4 ug (62,5%)
 • Zink 7,75 mg (70%)

Show Buttons
Hide Buttons