Är rödvin nyttigt? Allt för Hälsan

Är rödvin nyttigt? Allt för Hälsan

rödvin nyttigt

1. Rött vin är bra för det kardiovaskulära systemet.

Kardiovaskulär sjukdom är världens ledande dödsorsak och står för nästan en tredjedel av dödsfallen årligen. Inflammation är en viktig faktor i utvecklingen av hjärtsjukdomar och är associerad med många kroniska sjukdomar hos människor.

En studie visade att resveratrol i vin kan vara associerat med en lägre risk för hjärtsjukdom. Dessa inkluderade frågor som blodproppar och inflammation som påverkar hjärthälsan.

Både hjärtinfarkt och stroke uppstår när blodkärlen blir igensatta, och resveratrol i rött vin hjälper till att förhindra blodproppar och skador på blodkärlen.

Det är också känt att rött vin i genomsnitt innehåller 10 gånger fler polyfenoler än vitt vin.

Det är dock mycket viktigt att äta med måtta, eftersom överskridande av den rekommenderade dagliga mängden rött vin faktiskt kan öka risken för hjärtsjukdom.

2. Rött vin har cancerframkallande effekter.

Rött vin har visat sig minska risken för vissa cancerformer. En studie visade att män som regelbundet drack måttligt rött vin var mindre benägna att utveckla prostatacancer än de som inte gjorde det. Samma studie visade att rött vin var särskilt effektivt för att förebygga avancerad eller aggressiv cancer.I en annan studie fann forskare att måttlig konsumtion av rött vin minskade lung- och tjocktarmscancerceller med cirka 57% respektive 50%.

Måttlig konsumtion av rött vin minskar också risken för bröstcancer. Detta står i kontrast till alla andra alkoholer som ökar östrogenhalten, vilket ökar risken för bröstcancer hos kvinnor. Aromatas är ett enzym som brösttumörer använder för att producera sitt eget östrogen. Eftersom röda druvor är aromatashämmare är de den bästa maten för att hämma aromatasaktivitet.

3. Rött vin har en skyddande effekt mot stroke.

En av fördelarna med rött vin är förebyggande av stroke. Att dricka rött vin med måtta kan förebygga flera neurologiska sjukdomar. Dessa kan innefatta stroke, makuladegeneration och tänkande.

Förutom de antiinflammatoriska egenskaperna hos rött vin har resveratrol visat sig hjälpa till med Alzheimers sjukdom.

4. Rött vin hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna.

Kolesterol är ett ämne som kan fås genom mat, men som också produceras av kroppen. Med tiden byggs det dåliga kolesterolet, lågdensitetslipoprotein (LDL) -kolesterol upp i artärerna och bildar plack.

Denna plack kan ha många potentiella negativa effekter, till exempel stroke eller hjärtinfarkt, så det är viktigt att vidta åtgärder. Resveratrol hjälper till att öka mängden bra kolesterol på grund av dess förmåga att minska inflammation och förhindra koagulation.5. Rött vin är bra för hudens hälsa.

De höga halterna av antioxidanter i rött vin, när de appliceras direkt på huden, hämmar tillväxten av bakterier som orsakar akne och hjälper till att behålla en frisk hud. Antioxidanter föryngrar huden, ökar hudens elasticitet och håller huden ljus och strålande.

Att dricka rött vin kan främja blodcirkulationen och förhindra rynkor och hudåldring. Men om du dricker för mycket kan ditt hormonflöde vara ur balans och orsaka uttorkning av din hud och förvärra dina chanser att få akne.

6. Rött vin är bra för hjärnans hälsa.

Rött vin är en bra mat för att upprätthålla intelligens och kognitiva förmågor. Studier har visat att måttliga rödvinsdryckare har en 23% lägre risk för neurologiska tillstånd som demens eller Alzheimers jämfört med dem som inte gör det.

En studie fann en koppling mellan rött vin och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Forskare har funnit att vissa föreningar kvar i tarmen efter att ha druckit vin förhindrar neurons död, vilket kan fördröja uppkomsten av dessa sjukdomar.

7. Rött vin är bra för att minska risken för depression.

En av de unika fördelarna med rött vin är dess antidepressiva egenskaper. En universitetsstudie visade att resveratrol i rött vin kan användas som en ny behandling för depression och ångest.

Resveratrol har antistresseffekter och blockerar uttrycket av stressreglerande enzymer i hjärnan.

8. Rött vin ökar friska tarmbakterier.

Miljarder mikrober lever inuti din tarm, och olika bakterier spelar olika roller. Några av dessa är fördelaktiga för människokroppen, medan andra kan orsaka sjukdom. Att kontrollera dessa tarmbakterier är avgörande för din allmänna hälsa.

Studier har visat att rött vin kan bekämpa oxidativ stress och öka friska tarmbakterier.

9. Rött vin hjälper till att förhindra tandförfall.

En studie visade att rött vin kan hjälpa till att förhindra tandförfall genom att hämma tillväxten av vissa bakterier som finns i orala biofilmer.

Polyfenolextrakt i vin kan bromsa tillväxten av bakterier som är ansvariga för bildandet av plack och håligheter. Rött vin kan hjälpa till att minska dessa bakterier, men de bästa tandvårdsrutinerna kommer från daglig tandhygien. Borstning, tandtråd och regelbundna tandbesök är de bästa sätten att förebygga hålrum.

10. Rött vin ökar omega-3-fettsyranivåerna.

Studier har visat att människor som regelbundet konsumerar måttliga mängder vin har högre halter av omega-3-fettsyror, oavsett fiskförbrukning. Omega-3 hjälper till att minska inflammation i kroppen och risken för många kroniska sjukdomar.

Ett experiment föreslog att polyfenolantioxidantkoncentrationer i vin kan stimulera syntesen av EPA och DHA. EPA och DHA är omega-3-fettsyror som främst finns i fisk.

11. Rött vin har egenskaperna att förbättra bentätheten.

En av de många fördelarna med rött vin är dess egenskaper som förbättrar benmineraltätheten. Att dricka måttligt rött vin kan hjälpa till att förbättra bentätheten. När människor åldras blir våra ben tunnare och svagare. Studier har visat att dricka vin med måtta kan bidra till att minska risken för osteoporos.

Osteoporos är den vanligaste bensjukdomen hos kvinnor som har nått klimakteriet. Osteoporos gör benen spröda och ökar känsligheten för frakturer.

Ett eller två glas vin om dagen kan skydda kvinnor från gallring. Måttlig konsumtion av vin kan hjälpa till att förhindra osteoporos hos äldre kvinnor.12. Rött vin främjar livslängd.

Resveratrol är en polyfenol som oftast förekommer i rött vin. Det är en kraftfull antioxidant som finns i röda druvor och skal. Antioxidanter hjälper din kropp att bekämpa fria radikaler som kan skada celler och organ.

Studier har visat att resveratrol främjar hälsa och livslängd genom att öka aktiviteten hos ett protein som kallas sirtuin. Sirtuins är ansvariga för att skydda kroppen mot sjukdomar som orsakas av åldrande.

13. Rött vin hjälper till att förhindra fetma.

Vin innehåller en antioxidant som kallas resveratrol. Dessa antioxidanter kan sänka kolesterolnivåerna, hjälpa dig att gå ner i vikt genom att bränna magefett och minska inflammation som ofta är förknippad med fetma.

14. Rött vin har immunförstärkande egenskaper.

En annan fördel med rött vin är att det stöder immunsystemet. Studier har visat att intag av vin i måttlighet kan stärka ditt immunförsvar. Att dricka vin med måtta kan öka ditt immunförsvar mot virus. Vin innehåller höga halter av antioxidanter i form av flavonoider som kan bekämpa virus starkt.

Rött vin kan också hjälpa till att behandla symtomen på influensa och förkylning. Polyfenolresveratrol kan förhindra att viruset förökar sig i kroppen.

15. Rött vin är bra för ögons hälsa.

Rött vin gynnar också ögons hälsa. Resveratrol som finns i detta vin är fördelaktigt för ögons hälsa. Resveratrol förhindrar åldersrelaterad försämring av ögonmusklerna. En av dessa åldringsrelaterade försämringar av ögonmusklerna kallas makuladegeneration.

Makuladegeneration anses vara den främsta orsaken till synförlust. Resveratrol i rött vin förhindrar tillväxt av blodkärl i ögat som kan orsaka makuladegeneration.16. Rött vin hjälper till med hårvård.

Rött vin har många fördelar för hårvård.

 • Rödvinkonsumtion förbättrar blodcirkulationen i hårbotten, vilket minskar håravfall, förhindrar hårsäckskador och stimulerar hårväxt.
 • Resveratrol, en kraftfull polyfenol i rött vin, kan minska inflammation och lindra effekterna av hårbottenirritation.
 • Måttlig konsumtion av rött vin hjälper till att stärka blodkärlen samtidigt som det främjar blodcirkulationen runt hårbotten. Detta hjälper till att bli av med och förhindra mjäll.
 • Rött vin hjälper till att stimulera tillväxten av keratin, en typ av fibröst strukturprotein. Detta protein, tillsammans med de olika vitaminerna och mineralerna i rött vin, hjälper till att förhindra hårets åldrande.

Biverkningar av rött vin

Många av hälsofördelarna med rött vin som nämns ovan är när de konsumeras med måtta. Överdrivet drickande har många biverkningar. Alkoholkonsumtion har kopplats till en ökad risk för flera hälsoproblem, inklusive högt blodtryck, levercirros, allergiska reaktioner, flera typer av cancer, brist på sömn, bröstcancer, hjärnskador, hjärtskador och inflammation i bukspottkörteln. Här är några av biverkningarna.

 • En av biverkningarna av rött vin är en vin baksmälla. Särskilt rött vin har en högre alkoholhalt än andra alkoholhaltiga drycker, så det kan orsaka baksmälla.
 • En liten mängd rött vin skyddar hjärtat, men en stor mängd har motsatt effekt. Att regelbundet konsumera stora mängder rött vin ökar risken för hjärt -kärlsjukdomar och andra cirkulationssjukdomar.
 • Överdriven mängd vin kan öka risken för vissa cancerformer. Överdriven alkoholkonsumtion har kopplats till en ökad risk för bröst, hals, lungor, lever och oral cancer.

Näringsfakta för rött vin / 100g

 • Kalorier: 85 Kcal
 • Fett: 0 g
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Kalium: 127 mg
 • Kolhydrater: 2,6 g
 • Kostfiber: 0 g
 • Protein: 0,1 g
 • Kalcium: 8 mg
 • Järn: 0,5 mg
 • Vitamin B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 12 mg

Som nämnts flera gånger ovan är många av fördelarna med rött vin fördelaktiga när de konsumeras med måtta. Överdrivet intag har motsatt effekt. Personer med specifika sjukdomar bör också rådgöra med en specialist innan de äter.

Show Buttons
Hide Buttons