Är rödkål nyttigt? Allt för Hälsan

Är rödkål nyttigt? Allt för Hälsan

rödkål nyttigt

Rödkål

Rödkål är en näringsrik och utsökt grönsak som har vunnit popularitet över hela världen och är en mat. Även känd som lila kål eller rödkål, det är en korsblommig grönsak och finns lätt i norra Europa, USA och delar av Asien.

Det som är intressant med denna kål är att den ändrar färg beroende på pH-balansen runt den, så den används ofta som en pH-indikator. Kålens färg varierar faktiskt beroende på pH-balansen i jorden där den växer. Det är också känt att det är mycket lättare att lagra än traditionell kål. Den används oftast i sallader, men kan också användas som sidrätter för vissa kötträtter.

En av de främsta anledningarna till att rödkål är populär är att den innehåller mycket fytokemikalier, antioxidanter, näringsämnen, vitaminer och mineraler. Dessa väsentliga komponenter inkluderar kalcium, mangan, magnesium, järn och kalium, liksom vitamin C, vitamin K, B-vitaminer och kostfiber. Det är också rikt på antioxidanter som antocyaniner och indoler.1. Rödkål är bra för benhälsan.

Rödkål innehåller en mängd näringsämnen som är viktiga för benhälsan. Många vet att vitamin D och kalcium är viktiga för benhälsan. Bortsett från det, innehåller andra näringsämnen som är viktiga för dina ben vitamin K och magnesium.

Rödkål är en bra källa till vitamin K och ger små mängder kalcium, magnesium och zink för att bygga och upprätthålla friska ben.

2. Rödkål har matsmältningseffekter.

Kål är låg i kalorier och hög i kostfiber, vilket effektivt hjälper till i matsmältningsprocessen.

Att äta kål kan förebygga mag-tarmproblem som matsmältningsbesvär och förstoppning. Den lösliga fibern i rödkål kan hjälpa de välgörande bakterierna i tarmen.

Kostfiber sänker också matsmältningsprocessen och håller dig full längre. Detta hjälper till med viktminskning eftersom det förhindrar hunger och begär för mat.

3. Rödkål är bra för hjärthälsan.

Antocyaninerna i rödkål kan gynna hjärtat. En diet med högt antal antocyaniner har kopplats till att sänka blodtrycket. Det har också kopplats till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

4. Rödkål kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Även om rödkål är mycket kalorifattig är den rik på kostfiber. Att ge dig mycket mättnad med låga kalorier kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

5. Rödkål har anti-aging egenskaper.

En av de många fördelarna med rödkål är dess anti-aging egenskaper. Antioxidanter gör mer än att skydda dig från effekterna av fria radikaler. Det hjälper också till att minska tecken på åldrande som kan orsakas av fria radikaler. Antioxidanter hjälper till att hålla huden frisk, minskar rynkor och åldersfläckar.

6. Rödkål är bra för ögons hälsa.

A-vitamin i rödkål är bra för ögons hälsa. A-vitamin håller din syn frisk och förhindrar makuladegeneration och bildning av grå starr. Det kan också omvandlas till betakaroten, vilket är mycket viktigt för att upprätthålla ögons hälsa när du åldras.

7. Rödkål är bra för mags hälsa.

Rödkål innehåller en stor mängd av aminosyran glutamin. Denna specifika aminosyra har kopplats till att minska inflammation och smärta i samband med sår i mag-tarmsystemet.

8. Rödkål förbättrar immuniteten.

Rödkål är rik på vitaminer, inklusive vitamin C. Vitamin C, även känt som askorbinsyra, är en viktig antioxidant och en viktig komponent i immunsystemet. Detta stimulerar aktiviteten hos vita blodkroppar som bildar immunförsvarets första försvarslinje. C-vitamin är också viktigt för bildandet av kollagen som upprätthåller celler i vår kropp.9. Rödkål hjälper till att förebygga cancer.

Rödkål är rik på antioxidanter som antocyaniner och indoler, som har cancerbekämpande egenskaper. Dessa antioxidanter verkar faktiskt mot sjukdomsframkallande fria radikaler som skadliga biprodukter av cellulär metabolism.

Indol hjälper också till att förhindra bröstcancer hos kvinnor, och vitamin A minskar risken för lungcancer.

10. Rödkål hjälper till med artrit.

Rödkål har fytonäringsämnen som kan hjälpa till att bekämpa artrit. Denna grönsak är rik på antocyaniner, som hjälper till att förhindra inflammation som ledvärk och svullnad. Att inkludera rödkål i din kost kan hjälpa till att behandla artrit och dess komplikationer.

11. Rödkål kan hjälpa till att behandla högt blodtryck.

Rödkål är rik på kalium. Det spelar en viktig roll för att kontrollera plötsliga blodtryckshöjningar genom att begränsa de skadliga effekterna av natrium för att bibehålla optimal hjärtaktivitet. Det hjälper också hjärtmuskeln att slappna av och sänker högt blodtryck, vilket effektivt korrigerar högt blodtryck.

Näringsfakta per 100 g rödkål

 • Kalori: 31 Kcal
 • Fett: 0,2 g
 • Mättat fett: 0 g
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrium: 27 mg
 • Kalium: 243 mg
 • Kolhydrater: 7 g
 • Kostfiber: 2,1 g
 • Socker: 3,8 g
 • Protein: 1,4 g
 • C-vitamin: 57 mg
 • Kalcium: 45 mg
 • Järn: 0,8 mg
 • Vitamin B6: 0,2 mg
 • K-vitamin: 75 mcg
 • Magnesium: 16 mg

Show Buttons
Hide Buttons