Är rödbetor nyttigt? Allt för Hälsan

Är rödbetor nyttigt? Allt för Hälsan

Är rödbetor nyttigt

1. Betor är en rik källa till näringsämnen och fiber.

Rödbetor innehåller vitamin A, C och B. Det är också en bra källa till kalcium, järn, magnesium, kalium, mangan och fiber. De största hälsofördelarna med rödbetor kommer från betainpigmentet, som ger djup, rik färg.

Betain har kraftfulla antioxidanter och inflammatoriska egenskaper. Rödbetor är också en källa till fördelaktiga flavonoider som kallas antocyaniner.

2. Betblad kan också ätas.

Bladen av denna grönsak har också många fördelar. Betblad innehåller mer järn än spenat. Betblad innehåller också många mineraler och vitaminer, som är fördelaktiga för hälsan.

3. Betor kan sänka blodtrycket.

Det oorganiska nitratinnehållet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket hjälper till att förbättra blodflödet. Det är fördelaktigt för det kardiovaskulära systemet, hjälper till att sänka blodtrycket och förbättrar blodflödet.

Studier har visat att äta rödbetor kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Dess fördelar kommer från naturliga nitrater, som omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid vidgar blodkärlen, förbättrar blodflödet och sänker blodtrycket.4. Rödbetor hjälper till med inflammation.

Rödbetor hjälper till att bekämpa inflammation. Att konsumera rödbetor regelbundet kan ha kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper.

Kolin är ett viktigt näringsämne i rödbetor. Det bibehåller strukturen hos cellmembran, hjälper till att absorbera fett och minskar kronisk inflammation.

De antiinflammatoriska egenskaperna hos rödbetor kan också hjälpa till att bekämpa tumörer och kan till och med gynna cancer.

5. Rödbetor är bra för hjärthälsan.

Näringsämnet betain som finns i rödbetor sänker nivåerna av homocystein, vilket kan vara skadligt för dina blodkärl. Att konsumera rödbetor hjälper till att förhindra hjärt-kärlsjukdomar eftersom fiber i rödbetor tar bort överskott av LDL-kolesterol från blodkärlens väggar.

Folsyra och vitamin B9 i rödbetor är också bra för hjärtat. Betain hjälper också till att lindra angina smärta, andfåddhet, sänka blodtrycket och förbättra kärlsystemet.

Inte bara det, antioxidanterna i rödbetor förhindrar ansamling av dåligt kolesterol i artärväggarna och potentiellt skyddar hjärtat.

6. Rödbetor har egenskaper mot cancer.

Tillväxt av cancerceller i lung-, hud- och tjocktarmscancer kan neutraliseras av beta-cyaninpigmentet som erhålls när man äter rödbetor. Rödbetextrakt studeras för användning vid behandling av bukspottkörtel-, bröst- och prostatacancer. Studier har visat att betain är bra för att skydda kroppen från utvecklingen av vissa cancerformer, såsom lung-, mag-, kolon- och bröstcancer.

En del undersökningar tyder på att den rika röda färgen på rödbetor kommer från betacyanin, ett växtpigment som kan hjälpa till att skydda celler från skadliga cancerframkallande ämnen. Dessutom kan den unika fibern som finns i rödbetor bidra till att minska risken för koloncancer.

7. Rödbetor hjälper kroppen att avgifta.

Rödbetor stöder avgiftning i kroppen och stimulerar immunförsvaret. Rödbetextrakt hjälper till att avlägsna fria radikaler från celler.Studier har visat att rödbetor är en av de mest kraftfulla antioxidanterna för alla grönsaker och frukter. Betainpigmentet i rödbetor hjälper till vid avgiftningsprocessen. De uppdelade toxinerna kan bindas till andra molekyler och utsöndras från kroppen. Detta hjälper till att rena blod och lever.

8. Rödbetor är bra för leverhälsan.

Betain i rödbetor stimulerar leverfunktionen. Rödbetextrakt förhindrar ansamling av fett i levern. Detta minskar nivåerna av oxidativ stress.

Rödbetor är ett effektivt sätt att bli av med skadliga toxiner från levern. Metionin och glycinbetain förhindrar fettsyror från att ackumuleras i levern. Betain i rödbetor hjälper till att aktivera levercellernas funktion och skyddar leverkanalen.

9. Rödbetor kan minska risken för fosterskador.

Rödbetor är bra för gravida kvinnor eftersom de är rika på vitamin B folsyra. Detta vitamin hjälper till att utveckla spädbarnets ryggrad. Folatbrist kan orsaka en mängd olika tillstånd som kallas neuralrörsdefekter. B-vitamin folsyra minskar risken för fosterskador hos spädbarn.

10. Rödbetor minskar risken för stroke.

En annan fördel med rödbetor är deras strokehjälpande egenskaper. Kaliumbrist i kroppen ökar risken för stroke, så kaliumrika rödbetor rekommenderas för att förbättra hjärthälsan.

Kalium slappnar av blodkärlen och sänker blodtrycket i hela kroppen. När blodtrycket sjunker och blodkärlen och artärerna slutar att tränga sig samman, är det mindre troligt att blodproppar bildas.

11. Rödbetor är bra för mental hälsa.

Rödbetor är en bra källa till folsyra, även känd som vitamin B9, vilket är viktigt för hjärnans hälsa. Folsyra fungerar med B12 för att hjälpa järnfunktionen i kroppen och producera röda blodkroppar.

Kväveoxiden som produceras i rödbetor hjälper till att öka blodflödet i kroppen. Detta förbättrar blodflödet till hjärnans främre lob. När vi åldras minskar blodflödet till hjärnan, vilket kan försämra kognitiva förmågor. Att äta rödbetor kan bromsa demensutvecklingen genom att förbättra syresättningen till hjärnan.

Rödbetor innehåller också tryptofan, som slappnar av och lugnar dig. Dessutom innehåller denna grönsak också betain, som används som ett antidepressivt medel.

12. Rödbetor har immunförstärkande egenskaper.

Betor innehåller vitamin C och fiber, vilket kan hjälpa till att öka ditt immunförsvar. Det är också rikt på viktiga mineraler som kalium, vilket är viktigt för nerv- och muskelfunktionens hälsa.

Dessutom stimulerar rödbetor produktionen av antikroppar och vita blodkroppar, vilket kan hjälpa till att öka benstyrkan och stärka immunförsvaret.

13. Rödbetor är bra för sexuell hälsa.

Rödbetor innehåller mineralet bor, som är direkt relaterat till humant könshormonproduktion. Detta hjälper till att öka fertiliteten och spermierörligheten. Bor stimulerar också libido och produktionen av könshormoner.

14. Rödbetor har anti-aging egenskaper.

En av de många fördelarna med rödbetor är deras anti-aging egenskaper. Betor innehåller vitamin A, en antioxidant som kan skydda dina ögon från fria radikaler. Detta hjälper till att förhindra åldersrelaterad grå starr och minskar makuladegenerering.

Många studier visar att äta mer växtbaserade livsmedel som rödbetor minskar risken för fetma, diabetes och hjärtsjukdomar. Dessutom sänker de unika pigmenterade antioxidanterna i rödbetor kolesterolnivåerna i kroppen och har anti-aging egenskaper.

15. Rödbetor kan förbättra hudens hälsa.

Rödbetor har också fördelar för huden. Rödbetskonsumtion har visat sig förhindra hudcancer.Rödbetor är också en bra källa till vitamin C. Studier har visat att huden behöver C-vitamin för att syntetisera kollagen. C-vitamin skyddar också huden från de skadliga effekterna av UV-strålar.

16. Rödbetor är bra för matsmältningshälsan.

Regelbunden konsumtion av rödbetor har visat sig förbättra matsmältningen och blodkvaliteten.

Eftersom rödbetor innehåller mycket fiber kan de också hjälpa till att behandla divertikulit. Gruppen som åt mycket fiber visade sig ha en lägre risk för divertikulit. Fiber hjälper också tarmrörelser och förbättrar matsmältningssystemets övergripande hälsa.

17. Rödbetor kan hjälpa till att behandla anemi.

Vi vet alla att järnbrist orsakar anemi. Det har visat sig vara särskilt högt i järninnehåll i rödbetor.

Folsyra i rödbetor kan också hjälpa till att behandla anemi.

18. Betor kan hjälpa till att förhindra grå starr.

Betor är rika på betakaroten, vilket kan bidra till att minska risken för grå starr. Rödbetor kan hjälpa till att förhindra åldersrelaterad makuladegeneration.

19. Rödbetor är bra för att förhindra osteoporos.

Vi har redan sett att nitraterna i rödbetor omvandlas till kväveoxid i kroppen. En studie visade att kväveoxid kan hjälpa till att förhindra vissa livsstilsrelaterade sjukdomar, inklusive benskörhet.

En annan anledning till att rödbetor är bra för behandling av benskörhet är att den innehåller kiseldioxid. Detta mineral behövs av kroppen för att använda kalcium effektivt. Att äta betor regelbundet kan hjälpa till att förhindra osteoporos och andra relaterade sjukdomar.

Dessutom hjälper betain till att sänka homocysteinnivåerna i kroppen. Överdriven ansamling av homocystein kan öka risken för osteoporos, särskilt hos unga vuxna.

Kalcium i rödbetor är också känt för att stärka ben och tänder.Biverkningar av rödbetor

Betor innehåller mycket oxalater, och dessa livsmedel kan minska kalciumabsorptionen. Att konsumera stora mängder oxalat kan också orsaka njursten.

Rödbetor kan gynna personer med högt blodtryck, men inte de med lågt blodtryck. Rödbetor är kända för att hjälpa till att sänka blodtrycket, så det kan vara farligt för personer som har fått medicinsk diagnos med lågt blodtryck.

Rödbeta är mycket fördelaktigt för oss eftersom det ger många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytonäringsämnen, polyfenoler, kostfiber och mer. Konsumtion av rödbetor kan dock orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor. Vanliga allergiska reaktioner mot rödbetor inkluderar hudutslag, nässelfeber, klåda och frossa.

Näringsfakta per 100 g rödbetor

 • Kalorier: 43 Kcal
 • Totalt fett: 0,2 g (0%)
 • Natrium: 78 mg (3%)
 • Totalt kolhydrater: 9,6 g (3%)
 • Kostfiber: 2,8 g (10%)
 • Protein: 1,6 g (3%)
 • Kalcium: 16 mg (1%)
 • Järn: 0,8 mg (4%)
 • Kalium: 325 mg (7%)
 • Betain: 128,7 mg
 • Kolin: 6 mg
 • Folsyra: 109 mcg (27%)
 • Niacin: 0,334 mg (2%)
 • Pantotensyra: 0,155 mg (3%)
 • Riboflavin: 0,040 mg (3%)
 • Tiamin: 0,031 mg (3%)
 • Vitamin A: 2 mcg
 • Vitamin B6: 0,067 mg (5%)
 • Vitamin C: 4,9 mg (5%)
 • Vitamin E: 0,04 mg (<0%)
 • Vitamin K: 0,2 mcg (<0%)
 • Koppar: 0,075 mg (8%)
 • Magnesium: 23 mg (6%)
 • Mangan: 0,329 mg (14%)
 • Fosfor: 40 mg (6%)
 • Selen: 0,7 mcg (1%)
 • Zink: 0,35 mg (3%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)

Show Buttons
Hide Buttons