Är plommon nyttigt? Allt för Hälsan

Är plommon nyttigt? Allt för Hälsan

plommon nyttigt

1. Plommon hjälper till att behandla förstoppning.

Plommon innehåller mycket fiber och hjälper till att behandla förstoppning. Plommon innehåller isatin och sorbitol, som hjälper till att lindra förstoppning och förbättra matsmältningen. Fenolföreningar i plommon ger också en laxerande effekt.

Plommon förbättrar gastrointestinal funktion. Att äta plommon hjälper regelbundet att hålla avföring regelbunden.

Karotenoider och polyfenoler i plommon är också kända för att hjälpa magsmältningen.

2. Plommon hjälper till att hantera diabetes.

Olika fysiologiska aktiva föreningar i plommon har denna effekt. Dessa fysiologiskt aktiva föreningar inkluderar sorbitol, kininsyra, klorogensyra, vitamin K1, koppar, kalium och bor. Dessa näringsämnen är synergistiska och hjälper till att minska risken för diabetes.

Plommextrakt kan hjälpa till att sänka nivåerna av blodsocker och triglycerider, enligt en studie publicerad i tidskriften Biomedical Research.

En annan studie publicerad i The British Medical Journal fann att plommon flavonoider kan hjälpa till att skydda mot insulinresistens och minska risken för typ 2-diabetes.Plommon ökar också serumnivåerna av adiponektin, ett hormon som kontrollerar blodsockernivån.

Plommonfibrerna saktar ner kroppens absorption av kolhydrater.

Dessutom ökar fenolföreningarna i plommon insulinkänsligheten, vilket hjälper till att behandla diabetes.

3. Plommon kan hjälpa till att förebygga cancer.

Enligt en studie kan plommonfibrer och polyfenol hjälpa till att förebygga riskfaktorer för koloncancer.

I andra experimentella tester kan plommeextrakt döda även aggressiva former av bröstcancerceller. Vad som är mer intressant är att normala friska celler inte har påverkats. Denna effekt är relaterad till de två föreningarna av plommon, klorogensyra och neonklorogensyra.

4. Plommon är bra för hjärthälsan.

Plommon kan skydda hjärtat genom att kontrollera högt blodtryck. I en studie hade individer som konsumerade plommon låga blodtrycksnivåer. Dessa människor hade dåligt kolesterol och låga totala kolesterolnivåer.

Studier i British Journal of Nutrition visar att regelbunden konsumtion av plommon kan bidra till att främja blodflödet i artärerna. Denna effekt kan hjälpa till att förhindra olika hjärtsjukdomar, inklusive åderförkalkning, hjärtinfarkt och stroke.

5. Plommon hjälper till att förbättra benhälsan.

Plommontag är associerat med att minska risken för benskörhet. Plommon är kända som effektiva frukter för att förhindra och återhämta benförlust.

Plommon ökar också bentätheten. Vissa studier spekulerar i att denna effekt kan bero på förekomsten av rutiner i plommon.

Polyfenoler i plommon kan främja benbildning, förbättra bentätheten och förhindra benförlust.

En annan anledning till att plommon är bra för ben är vitamin K-innehåll. Detta näringsämne förbättrar kroppens kalciumbalans och förbättrar benhälsan. Plommon innehåller mycket vitamin K, så de kan vara mer fördelaktiga för benhälsan.

Plommon anses också vara en idealisk mat för att förhindra benförlust hos kvinnor i klimakteriet. Plommon innehåller också vissa växtnäringsämnen som bekämpar oxidativ stress. Oxidativ stress orsakar ofta benskörhet genom att bryta ben.

6. Plommon är bra för nervsystemets hälsa.

Studier visar att plommonens polyfenoler kan förbättra kognitiv funktion och sänka kolesterolnivåerna i hjärnan. Detta kan också innebära en minskad risk för neurodegenerativ sjukdom.

Experiment med råttor har visat att plommontag är effektivt för att lindra åldringsrelaterad kognitiv försämring.

Plommon innehåller vitamin B6, vilket hjälper till att överföra nervsignaler och hjälper till att nervsystemet fungerar smidigt. Tryptofan, aminosyran i plommon, kan hjälpa till att producera serotonin, en neurotransmittor.

7. Plommon kan förbättra blodcirkulationen.

Plommon förbättrar kroppens förmåga att absorbera järn. Denna frukt innehåller järn som behövs för blodkroppsproduktion. Att äta plommon kan förbättra blodcirkulationen.

8. Plommon minskar ärrbildning.

Plommon hjälper till att utveckla ny hud genom att öka blodcirkulationen i ärr och minska ärrformen. Det kan hjälpa huden att läka snabbare och ersätta skadad hud med ny hud. Att äta plommon förbättrar också hudens elasticitet.9. Plommon hjälper till med hudvård.

Plommon är rika på C-vitamin och antioxidanter, vilket hjälper till att bibehålla en frisk hud. Närvaron av näringsämnen mot åldrande kan också bidra till att minska mörka fläckar och rynkor. Plommeextrakt används i olika hudvårdsprodukter som ansiktsvask och maskförpackning.

10. Plommon har antioxidativa egenskaper.

Denna frukt innehåller väsentliga vegetabiliska näringsämnen med C-vitamin och antioxidativa egenskaper. Dessa egenskaper kan hjälpa till att förhindra skador orsakade av syreradikarboner och skydda kroppen från dödliga sjukdomar. Enligt en studie publicerad i Journal of Medical Food kan fenolen i plommon skydda nervceller och väsentligt fett i cellmembranet från skador orsakade av oxidativ stress.

11. Plommon kan öka immuniteten.

Plommon innehåller mycket vitamin C och kan hjälpa till att stärka kroppens immunförsvar. Detta vitamin kan främja kroppens motståndskraft mot infektion och inflammation.

Biverkningar av plommon / försiktighetsåtgärder

Även om det inte är vanligt kan vissa människor ha biverkningar av plommon.

Plommon innehåller oxalater. Överdriven konsumtion av plommon kan leda till hälsoproblem som komplikationer i njurarna och gallblåsan. Människor som är inblandade i detta behöver uppmärksamhet. Du måste konsultera din läkare innan du äter plommon.

Sorbitol i plommon kan orsaka en känsla av fullhet. Överdriven fiberkonsumtion kan också orsaka förstoppning.

Människor som är känsliga för sulfat bör vara försiktiga med sitt plommontag. Eftersom det kan orsaka en allergisk reaktion.

Show Buttons
Hide Buttons