Är persika nyttigt? Allt för Hälsan

Är persika nyttigt? Allt för Hälsan

persika nyttigt

1. Persikor är rika på antioxidanter.

Persikor är en utmärkt källa till antioxidanter. Denna frukt innehåller klorogen syra, en kraftfull antioxidant.

Persikor är också rika på antioxidanter som lutein, zeaxanthin och beta-cryptosanthin. Alla dessa spelar en viktig roll för att förebygga åldrande och sjukdomar.

2. Persikor hjälper dig att gå ner i vikt.

Persikor är en bra fiberkälla. Fiber, som vi vet, främjar mättnad och hjälper dig att gå ner i vikt. Enligt en amerikansk studie kan kostfiber spela en viktig roll för att förhindra fetma. Att äta 30 g fiber om dagen kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Det hjälper också till att undertrycka andra sjukdomsfaktorer som högt kolesterol, blodtryck och blodsocker.

3. Persikor hjälper till att förebygga cancer.

Enligt en amerikansk studie kan polyfenoler som finns i persikor hämma bröstcancer och koloncancerproliferation.

Persika innehåller en annan förening som kallas cafeinsyra, vilket kan minska cancertillväxten och förhindra bröst- och tjocktarmscancer.

De två huvudingredienserna som är ansvariga för persikans anticanceregenskaper är klorogensyra och neoklorogen syra. Detta hjälper till att döda cancerceller utan att påverka friska celler.4. Persikor är bra för din hud.

Persikor är rika på vitamin A och vitamin C som främjar hudens hälsa.

Persika minskar rynkor, förbättrar hudens struktur och skyddar huden mot solljus och ultravioletta strålar.

En fransk studie visade att C-vitamin botar lättskadad hud och förhindrar solinducerad hudåldring.

5. Persikor är bra för hjärthälsan.

Persikafibrer, C-vitamin, K-vitamin och järn och kalium är bra för hjärthälsan. K-vitamin förhindrar blodproppar och förhindrar olika hjärtsjukdomar.

Järn är viktigt för bildandet av röda blodkroppar. Persikor håller vårt blod friskt och förhindrar anemi orsakad av kroppens järnbrist.

Lykopen och lutein som finns i persikor minskar risken för hjärtsjukdom. Persikor innehåller också kalium, en elektrolyt som kontrollerar blodtrycket och balanserar kroppsvätskor, som kontrollerar hjärtfrekvensen och förhindrar stroke.

6. Persikor hjälper till att förbättra matsmältningshälsan.

Kostfiber i persikor hjälper till att kontrollera och förbättra matsmältningen. Förutom att vara bra för matsmältningen, fungerar denna frukt också som ett diuretikum. Det hjälper till att rena njurarna och urinblåsan.

7. Persikor är bra för dina ögon.

Närvaron av antioxidantväxtnäringsämnen som lutein och zeaxanthin i persikor är fördelaktig för ögons hälsa. Studier visar att båda växtnäringsämnena skyddar ögat från potentiell skada orsakad av ljus som skiner på näthinnan. Lutein har också visat sig minska risken för att utveckla vanliga åldringsrelaterade ögonsjukdomar.

Lutein och zeaxantin spelar en viktig roll för att skydda makulan och i slutändan förhindra makuladegeneration i samband med åldrande.

8. Persikor avgiftar kroppen.

Avgiftning är viktigt för att vara frisk. Persikor innehåller vitamin A, C, E och selen, som alla fungerar som antioxidanter och hjälper till att avgifta, enligt en rapport som släpptes av University of Minnesota.

9. Persikor hjälper till att minska stress.

Enligt en rapport som publicerades i en studie fungerar persikor som en stressavlastare. Det hjälper också till att minska ångest.

I Ungern kallas persikor också “tystnadens frukt”.

10. Persikor hjälper till att förbättra hjärnans hälsa.

Persika är en bra källa till folsyra som främjar hjärnans hälsa.

11. Persikor är fördelaktiga under graviditeten.

Under graviditeten kan hormonella förändringar bromsa tarmrörelserna. Detta kan leda till förstoppning. Persikor rik på fiber kan hjälpa till att lösa detta problem.

Persikor är också rika på folsyra, vilket är viktigt för utvecklingen av friska barn. Folsyra hjälper till att förhindra allvarliga fosterskador.

12. Persikor har antiinflammatoriska egenskaper.

Persikor har antiinflammatoriska effekter. Denna frukt är rik på vitamin C. Vitamin C hjälper till att lindra inflammation och är särskilt effektivt hos personer med högt blodtryck, fetma och diabetes. C-vitamin är också associerat med att lindra kronisk inflammation och sårläkning hos astmapatienter.

13. Persikor är bra för anemi.

Anemi orsakas av järnbrist. Persikor är en av de bästa källorna till järn och är effektiva för att öka kroppens järnhalt. Anemi kan också förekomma vid låga nivåer av vitamin C. Rika på både järn och C-vitamin, persikor är en bra mat för att bekämpa anemi.

14. Persikor är till hjälp för Candida mögel.

Persika polyfenoler och flavonoider kan spela en viktig roll vid behandling av Candida mögel. Den innehåller också tanniner som ger kroppsskydd mot Candina-svampar.15. Persikor hjälper till att hantera diabetes.

Persikor har högt fiberinnehåll, så blodsockernivån minskar, vilket hjälper till att förhindra risken för typ 1-diabetes. Persikor har också ett lågt glykemiskt index på 26-55, vilket är lämpligt för diabetiker. Du bör dock undvika mat som innehåller söta sirap, såsom konserverade persikor.

16. Persikor hjälper till att förhindra hypokalemi.

Persikor innehåller kalium, vilket är viktigt för kroppens korrekta nervsignalering och cellulära funktion. Potarium upprätthåller elektrolytbalansen och hjälper den metaboliska processen genom muskelvävnadskontroll. Brist på kalium i kroppen kan leda till hypokalemi, vilket kan påverka muskelstyrkan och orsaka oregelbunden hjärtslag.

17. Persikor hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt nervsystem.

Magnesium i persikor hjälper till att förhindra kroppsstress och ångest och lugna nervsystemet. Forskning har visat att magnesiumbrist kan påverka centrala nervsystemets funktion, alltför spännande muskler och öka nervsignalernas aktivitet.

18. Persikor hjälper till att förbättra ben- och tandhälsan.

Persikor innehåller fosfor tillsammans med kalcium, vilket hjälper till att stärka ben och tänder och upprätthålla och återställa kroppsvävnad. Det är särskilt bra för att förhindra osteoporos och andra bensjukdomar hos kvinnor i klimakteriet.

Att äta mat rik på fosfor, såsom persikor, upprätthåller benstyvhet. Tillsammans med kalcium spelar persikans vitamininnehåll en viktig roll för att stärka käftbenet och tandköttet och hjälper till att hålla tänderna intakta.

19. Persikor är bra för att stärka immuniteten.

Persikor är rika på askorbinsyra och zink, vilket hjälper kroppen att fungera normalt och upprätthåller ett hälsosamt immunsystem. De immunförstärkande egenskaperna hos C-vitamin och zink har en effektiv sårläkande effekt.

Antioxidantegenskaper hjälper också till att bekämpa infektioner och minska förekomsten och svårighetsgraden av sjukdomar som förkylning, malaria, lunginflammation och diarré.

Persika näringsämnen per 100 g

 • Kalorier – 39Kcal
 • Totalt fett – 0,25 g
 • Mättat fett – 0,019 g
 • Transfett – 0g
 • Mycket omättat fett – 0,086 g
 • Enkelomättat fett – 0,067 g
 • Kolesterol – 0 mg
 • Natrium – 0 mg
 • Totalt kolhydrater – 9,54 g
 • Kostfiber – 1,5 g
 • Socker – 8,39 g
 • Protein – 0,91 g
 • Kalcium – 6 mg
 • Järn – 0,25 mg
 • Potarium – 190 mg
 • Vitamin A – 16 mcg
 • C-vitamin – 6,6 mg

Show Buttons
Hide Buttons