Är olivolja nyttigt? Allt för Hälsan

Är olivolja nyttigt? Allt för Hälsan

olivolja nyttigt

1. Olivolja är rik på hälsosamma fetter.

Olivolja är en naturlig olja extraherad från olivoljan, frukten av olivträdet. Cirka 14% olivolja är mättat fett och 11% är fleromättade, såsom omega-6 och omega-3-fettsyror.

Den viktigaste fettsyran i olivolja är ett enkelomättat fett som kallas oljesyra, vilket står för 73% av den totala oljehalten. Studier har visat att oljesyra minskar inflammation och har gynnsamma effekter på gener associerade med cancer.

2. Olivolja har mycket antioxidanter.

Olivolja är mycket näringsrik. Förutom fördelaktiga fettsyror innehåller den vitaminerna E och K. Det innehåller också kraftfulla antioxidanter.

Dessa antioxidanter kan minska risken för kronisk sjukdom. Det hjälper också till att bekämpa inflammation och skyddar blodkolesterol från oxidation.

3. Olivolja har starka antiinflammatoriska egenskaper.

Kronisk inflammation är känd för att vara en viktig orsak till sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, metaboliskt syndrom, typ 2-diabetes, Alzheimers, artrit och till och med fetma.

Studier har visat att oljesyra, den viktigaste fettsyran i olivolja, kan sänka nivåerna av viktiga inflammatoriska markörer såsom C-reaktivt protein (CRP).

En annan studie visade att antioxidanterna i olivolja kan undertrycka vissa gener och proteiner som orsakar inflammation.4. Olivolja förhindrar stroke.

En stroke orsakas av en blockering av blodflödet till hjärnan på grund av blodpropp eller blödning. I större utvecklade länder är stroke den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom.

En stor studie på 841.000 personer fann att olivolja var en källa till enkelomättade fetter som har kopplats till en minskad risk för stroke och hjärtsjukdom.

I en annan studie av 140 000 deltagare hade de som konsumerade olivolja en lägre risk för stroke än de som inte gjorde det.

5. Olivolja hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Olivolja innehåller ett enkelomättat fett som kallas oljesyra, som har kopplats till förebyggande av hjärtsjukdomar som åderförkalkning, hjärtinfarkt, plackuppbyggnad och stroke.

Oljesyra har visat sig sänka blodtrycket, en av riskfaktorerna för hjärtsjukdomar och för tidig död. Observationsstudier som genomförts för decennier sedan har visat att Medelhavsländerna är mindre benägna att drabbas av hjärtsjukdomar.

Efter att ha gjort omfattande forskning om Medelhavsdieten fann de att olivolja var en av de viktigaste komponenterna i denna diet.

En av de andra fördelarna med olivolja är att den sänker inflammation och skyddar dåligt LDL-kolesterol från oxidation. Detta förbättrar blodkärlets foder och kan förhindra överdriven blodpropp.

För hjärthälsa rekommenderas därför att inkludera mycket olivolja i din kost.

6. Olivolja hjälper till att förhindra Alzheimers.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen i världen. En av huvudfunktionerna är ackumulering av beta-amyloidplack i hjärnceller.

Studier på råttor har visat att ämnen i olivolja hjälper till att förhindra denna plackuppbyggnad. Detta är dock fortfarande en liten studie, så mer forskning behövs om effekterna av olivolja på Alzheimers.

7. Olivolja kan minska typ 2-diabetesrisken.

Olivolja har visat sig förhindra typ 2-diabetes. Flera studier har visat att olivolja har positiva effekter på blodsockret och insulinkänsligheten.

I en klinisk prövning på 418 friska människor minskade en medelhavsdiet med olivolja risken för typ 2-diabetes med mer än 40%.

8. Antioxidanterna i olivolja har egenskaper mot cancer.

Cancer är en av de mest fruktansvärda sjukdomarna som hotar vår hälsa. Vissa forskare säger att människor i Medelhavsländerna har en lägre risk för vissa cancerformer, och att olivolja är grunden.

En av hälsofördelarna med olivolja är att den har antioxidativa egenskaper. Antioxidanter kan minska oxidativ skada från fria radikaler, som anses vara en viktig orsak till cancer.

9. Olivolja hjälper till att behandla reumatoid artrit.

Reumatoid artrit är en sjukdom som kännetecknas av smärtsamma leder. Den exakta orsaken är okänd, men det innebär att immunsystemet attackerar normala celler.

Olivolja har visat sig förbättra markörerna för inflammation och minska oxidativ stress hos patienter med reumatoid artrit. Olivolja har en mer fördelaktig effekt när den används med fiskolja, som är en källa till antiinflammatoriska omega-3-fettsyror.

I en studie rapporterades olivolja och fiskolja förbättra ledvärk hos personer med reumatoid artrit.

10. Olivolja har antibakteriella egenskaper.

En av fördelarna med olivolja är att den innehåller många näringsämnen som kan hämma eller döda skadliga bakterier. En av dem är Helicobacter pylori, som lever i magen och kan orsaka magsår och magcancer.

En studie visade att konsumtion av 30 gram olivolja dagligen kunde eliminera Helicobacter pylori-infektion hos 10-40% av människorna på två veckor.11. Olivolja stöder benhälsan.

Polyfenoler i olivolja kan förbättra bentätheten genom att minska degenerering. Medelhavsdieten har också kopplats till en lägre risk för frakturer hos äldre vuxna.

12. Olivolja hjälper synen.

En av fördelarna med olivolja är att det gynnar ögons hälsa. Dessa egenskaper beror på det höga innehållet av vitamin A och antioxidanter i oliver. Denna karotenoidantioxidant kan bidra till att bevara optisk nervs hälsa genom att minska åldersrelaterad makuladegeneration och hämma bildning av grå starr. Olivolja är också rik på vitamin E näringsämnen.

13. Olivolja är bra för matsmältningen.

Olivolja är rik på kostfiber. Detta är en viktig del av tarm- och matsmältningshälsan. Att konsumera en tillräcklig mängd kostfiber kan hjälpa till att förhindra förstoppning.

Biverkningar / försiktighetsåtgärder för olivolja

Personer med växtallergier relaterade till oliver och olivblad kan utveckla allergisymtom. Om du är gravid eller ammar måste du också vara försiktig eftersom säkerhetsstudier fortfarande saknas.

Eftersom olivolja har förmågan att sänka blodsockret och blodtrycket, bör försiktighet iakttas hos dem som tar mediciner i samband med det. Var noga med att rådfråga din läkare.

Att konsumera för mycket olivolja kan blockera gallblåsan eller orsaka gallsten. Vår lever producerar galla som ackumuleras i gallblåsan. Men när vår kropp har överflödigt fett börjar denna lagrade galla utsöndras och emulgeras. I slutändan blir gallblåsan igensatt eller gallsten utvecklas i kroppen.

Överdriven konsumtion av olivolja kan orsaka gastrointestinala problem som diarré. Vi vet alla att olivolja har kraftfulla laxerande egenskaper. Att konsumera stora mängder olivolja kan dock göra det helt osmältbart. Som ett resultat kan viss diarré uppstå.

Olivolja innehåller mycket fetter men innehåller mycket kalorier. Ett alltför stort intag av olivolja kan störa näringsbalansen, så det bör konsumeras måttligt med andra livsmedel.

Denna artikel handlar om olivolja. Det kan skilja sig något från själva olivoljan. Det handlar om olivolja, så läs den noga för att undvika missförstånd.

Show Buttons
Hide Buttons