Är morötter nyttigt? Allt för Hälsan

Är morötter nyttigt? Allt för Hälsan

Är morötter nyttigt

1. Morötter hjälper till att främja ögons hälsa.

Vitamin A i morötter är viktigt för god syn. När vitamin A har brist för länge börjar den yttre delen av fotoreceptorerna i ögat försämras. Detta leder till nattblindhet.

Otillräckligt vitamin A kan störa de normala kemiska processerna i synen. Återställa tillräckligt vitamin A-intag kan främja synhälsan.

Morötter innehåller också lutein, en kraftfull antioxidant. Studier har kopplat detta till en minskad risk för makuladegeneration. Karotenoider skyddar retinala ganglionceller och förhindrar flera ögonsjukdomar.

2. Morötter hjälper till att minska risken för cancer.

Morötter innehåller fytokemikalier kända för sina anti-canceregenskaper. Några av dessa föreningar inkluderar beta-karoten och andra karotenoider. Dessa föreningar aktiverar vissa proteiner som ökar immuniteten och undertrycker cancerceller. Studier har visat att morötter också kan hjälpa till med leukemi.

Karotenoider som finns i morötter kan minska risken för mag-, kolon-, prostata-, lung- och bröstcancer.3. Morötter är bra för hudens hälsa.

Morötter har fördelar för huden. Denna grönsak är rik på karotenoider. Studier har visat att frukt och grönsaker som är rika på dessa föreningar kan hjälpa till att förbättra huden och få dig att se relativt ung ut.

Morötter har också de helande egenskaperna hos betakaroten. Betakaroten avlägsnar fria radikaler, skyddar hudvävnad och har fotoskyddsegenskaper.

Morötter innehåller också antioxidanter, vilket kan hjälpa till att förhindra hudåkommor som akne och dermatit. Kaliumet i morötter har också den effekten att det förhindrar torr hud.

Att äta för mycket morötter (eller livsmedel med höga karotenoider) kan dock orsaka ett tillstånd som kallas karotenemi, där huden verkar gul eller orange.

4. Morötter hjälper hårväxten.

Morötter är rika på vitamin A och C, karotenoider, kalium och andra antioxidanter. Dessa näringsämnen är kända för att stödja hårets hälsa.

Vitamin A och vitamin E hjälper också till att förbättra blodcirkulationen i hårbotten. Förbättrad blodcirkulation i hårbotten främjar inte bara hårväxt utan förhindrar också för tidig hårblekning.

En annan fördel med morötter är att de stärker hårets rötter, vilket också kan hjälpa till med håravfallsproblem. Detta beror på att morötter innehåller en mängd viktiga vitaminer och mineraler.5. Morötter kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

En annan fördel med morötter är deras viktminskningsegenskaper. Morötter är cirka 88% vatten. En medelstor morot har cirka 25 kalorier. Så att inkludera morötter i din kost är ett smart sätt att hålla dig full utan att öka kalorierna.

Morötter innehåller också fiber. Studier har visat att personer som åt en måltid som innehåller morötter hade högre mättnadsnivåer än de som inte gjorde det.

6. Morötter har blodtrycksreglerande egenskaper.

För alla med högt blodtryck kan morötter vara till stor hjälp. Morötter är rika på kalium. En tillräcklig mängd kalium i kroppen hjälper till att sänka blodtrycket genom att koppla av artärerna och blodkärlen, samt förbättra blodcirkulationen. Att upprätthålla friskt blodtryck är viktigt för att vara frisk, och högt blodtryck är också kopplat till stroke, hjärtinfarkt och kramper.

7. Morötter kan hjälpa till att behandla diabetes.

Att följa en hälsosam, balanserad kost och bibehålla en hälsosam vikt kan minska risken för typ 2-diabetes. Studier har funnit låga vitamin A-nivåer i blodet hos personer med diabetes. Antioxidanten A-vitamin bekämpar oxidativ stress, så det kan hjälpa till med avvikelser i glukosmetabolismen.

Morötter är också rika på fiber. Studier har visat att ökat fiberintag kan förbättra glukosmetabolismen hos personer med diabetes.

8. Morötter är bra för att öka immuniteten.

Morötter har också fördelar för immunitet. A-vitamin reglerar systemets funktion och förhindrar infektioner. Detta uppnås genom att öka kroppens immunitet. Morötter innehåller också vitamin C, vilket bidrar till produktionen av kollagen, vilket är viktigt för sårläkning. Detta näringsämne bidrar också till ett starkt immunförsvar.

9. Morötter kan hjälpa till att stärka benen.

A-vitamin påverkar bencellsmetabolismen. Karotenoider har kopplats till förbättrad benhälsa. Det finns inga direkta studier som morötter kan hjälpa till att förbättra benhälsan, men deras vitamin A-innehåll kan hjälpa. Mer forskning behövs för att ytterligare förstå denna mekanism.

10. Morötter hjälper till att sänka kolesterolnivåerna.

En av de många fördelarna med morötter är deras kolesterolsänkande egenskaper. Studier har visat att äta morötter kan minska kolesterolabsorptionen och öka kroppens antioxidantstatus. Dessa effekter kan också främja kardiovaskulär hälsa. Morötter är rika på en fiber som kallas pektin, vilket kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna.

11. Morötter kan främja leverhälsan och eliminera toxiner.

Morötter innehåller glutation. Antioxidanter har visat sig ha potential att behandla leverskador orsakade av oxidativ stress. Dessa grönsaker är rika på fytoflavonoider och betakaroten för att stödja den övergripande leverfunktionen. Betakaroten i morötter kan också bekämpa leversjukdom.

12. Morötter är bra för hjärthälsan.

Att äta en måttlig mängd morötter dagligen kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom genom att hämma oxidationsnedbrytningen av lipider. Morötter innehåller vanligtvis polyfenoler och nitrater. Det är en bioaktiv ingrediens som hjälper till att reglera blodtrycksnivåerna. Morötter kan också sänka kolesterolnivåerna.

13. Morötter hjälper till att förbättra hjärnans hälsa.

Morötter har också hjärnahälsofördelar. Betakaroten förbättrar kognitionen och minskar den långsiktiga risken för åldersrelaterade minnesproblem. En del av anledningen är dess förmåga att bekämpa oxidativ stress, vilket kan skada hjärnceller.

Oxidativ stress i hjärnan kan orsaka cellskador. Betakaroten i morötter kan hjälpa till att förhindra denna skada.Kalium i morötter kan också minska risken för stroke. En kopp morotsjuice innehåller 689 mg kalium, vilket uppfyller mer än 17% av ditt dagliga näringsbehov.

14. Morötter kan förbättra matsmältningshälsan.

Fiber kan främja regelbundenhet och förbättra matsmältningshälsan. Morötter kan vara ett bra val för personer med förstoppning.

Kalium i morötter kan hjälpa till att behandla diarré. Diarré är ett tillstånd där kroppen förlorar stora mängder vätska genom avföring. Detta kan vara till hjälp när det kompletteras med kaliumrika livsmedel.

Morötter innehåller också alkaliska föreningar som kan hjälpa till att behandla surt återflöde. Alkalinsyra kan neutralisera överskott av magsyra.

15. Morötter har fördelen att förbättra tandhälsan.

En av de unika fördelarna med morötter är deras stöd för tandhälsan. Att äta morötter hjälper till att ta bort plack och matrester från tänderna. Det kan också hjälpa till att förbättra tandhälsan eftersom det hjälper till med salivproduktion. Salivbildning hjälper till att kontrollera bakteriebildning.

16. Morötter hjälper till att lösa menstruationsproblem.

Precis som morötter har många fördelar för män, har morötter också många fördelar för kvinnor. En av fördelarna är för menstruationsproblem. Kvinnor som lider av oregelbunden menstruation eller blödning kan ha stor nytta av att inkludera morötter i sin dagliga kost. Även hos postmenopausala kvinnor med symtom som värmevallningar och humörsvängningar kan morötter hjälpa till att kontrollera dessa symtom.

17. Morötter hjälper celler att differentiera och växa.

Alla celler behöver vitamin A för att växa. Vitamin A krävs för den cellulära differentieringsprocessen där omogna celler växer till specifika mogna celler.

Vitamin A-brist gör att keratinocyter inte kan mogna. Detta kan orsaka torrhet och härdning av ögon, hud, matsmältningskanalen och organ genom en process som kallas keratinisering.Biverkningar av morötter

Vitamin A kan orsaka toxicitet. Symtom kan inkludera aptitlöshet, illamående, kräkningar, håravfall, trötthet och näsblödning. Toxicitet uppstår eftersom vitamin A är fettlösligt. Överskott av vitamin A som kroppen inte behöver lagras i levern eller fettvävnaden. Detta kan leda till uppbyggnad av vitamin A över tid, vilket så småningom kan leda till toxicitet. Kronisk vitamin A-toxicitet kan påverka flera organsystem. Genom att hämma benbildning, blir ben svaga och kan orsaka frakturer. Långvarig A-vitamin toxicitet kan också påverka njurfunktionen, så försiktighet rekommenderas.

Även om det är ovanligt kan morötter orsaka allergier. Morötter ensamma orsakar sällan allergier, men att äta dem med andra livsmedel kan orsaka en reaktion. Enligt en rapport kan äta morötter i glass orsaka allergiska reaktioner. Morotallergi är mer sannolikt att förekomma hos individer med annan matallergi. Detta kan vara relaterat till allergier mot vissa morotproteiner. Människor med pollenallergi är mer benägna att vara allergiska mot morötter. Symtom på morotallergi inkluderar klåda eller svullnad i läpparna och irritation i ögon och näsa.

Morötter kan orsaka missfärgning av huden. Att äta för många morötter kan leda till ett tillstånd som kallas karotenemi. Detta är ett tillstånd där huden blir orange på grund av för mycket betakaroten i blodomloppet. Karotenemi är mycket osannolikt om du inte äter för mycket morötter.

Morotnäringsfakta / 100 g

 • Kalorier: 41 Kcal
 • Totalt fett: (<0%)
 • Natrium: (3%)
 • Totalt kolhydrater: (3%)
 • Kostfiber: (10%)
 • Protein: (2%)
 • Kalcium: (3%)
 • Järn: (2%)
 • Kalium: (7%)
 • Folsyra: (5%)
 • Niacin: (6%)
 • Pantotensyra: (5%)
 • Riboflavin: (4%)
 • Tiamin: (6%)
 • Vitamin A: (93%)
 • Vitamin B6: (11 %)
 • Vitamin C: (7%)
 • Vitamin E: (3%)
 • Vitamin K: (11%)
 • Koppar: (5%)
 • Magnesium: (3%)
 • Mangan: (6%)
 • Fosfor: (5%)
 • Zink: ( 2%)
 • Kolesterol: (0%)

% är en procentandel av den rekommenderade dagliga mängden.

 

Show Buttons
Hide Buttons