Är maskros nyttigt? Allt för Hälsan

Är maskros nyttigt? Allt för Hälsan

Är maskros nyttigt?

1. Det hjälper till med inflammation.

Maskrosföreningar har visat sig sänka inflammationsnivåerna. Maskros polysackarider har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Maskrosor minskar vanligtvis produktionen av inflammatoriska cytokiner, en förening som är involverad i inflammation i kroppen.

Enligt en studie visar äta maskrosor hos möss med inflammation i lungorna förbättring i tillståndet.

2. Minska cancerrisken.

Forskning på maskrosrötter visade sig ha cancercancereffekter. Rötter har visat sig inducera apoptos och förbättra kemoterapins effektivitet. Denna studie är resultatet av en studie av prostatacancerceller.

Maskrosrotsextrakt är giftfritt och kan vara ett effektivt alternativ till cancer. Koloncancermodellen kan orsaka celldöd hos cancerceller. Rotekstraktens molekylära komplexitet kan vara en anledning till denna anti-canceraktivitet.

Maskrosrotsextrakt har också visat sig förhindra levercancer. Liknande effekter observerades också i bukspottkörtelcancer.

Men eftersom mer exakt forskning fortfarande pågår kommer cancerrelaterade människor definitivt att behöva en läkarkonsultation innan de äter en maskros.

3. Hjälp till att behandla diabetes.

Maskros cikorinsyra och klorogensyra har stor potential som antidiabetiska funktionella livsmedel och läkemedel för att kontrollera diabeteskontroll. Den innehåller fenolföreningar som kan främja antidiabetiska effekter.En studie visade att både maskrosblad och rötter har liknande behandlingseffekter hos diabetespatienter. Det bör dock noteras att detta beror på att det kombineras med andra hälsosamma dieter.

Andra fysiologiska aktiva föreningar i maskros som ger antidiabetiska effekter inkluderar flavonoider, fenolsyror och triterpens. Maskrosrötterna innehåller också inulin. Detta hjälper till att normalisera blodsockernivån.

4. Det är bra för hjärthälsan.

I experiment med råttor visade maskrossextrakt minskade triglycerider och kolesterolnivåer. När råttor matades med maskrossextrakt observerades minskad hepatisk lipiduppbyggnad.

Liknande resultat observerades i kaninstudier. Att byta från en fettrik kanin till en diet med maskrosrötter förbättrade antioxidantstatus och lägre serumkolesterolnivåer. Maskrosrötter är bra för oxidativ stress, så de kan också hjälpa ditt hjärta.

Maskros kan också förbättra hjärthälsan genom att sänka blodtrycket. Denna växt innehåller kalium. Studier visar att regelbundet kaliumintag kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

5. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Den första anledningen till att maskros är bra för viktminskning är låg i kalorier. Maskros är kalorifattig men näringsrik. Detta kan vara den perfekta drinken för människor på en diet. Maskrosste kan ersätta kaloririka drycker som mjölk och sportdrycker.

Den andra anledningen är att det kan minska fettabsorptionen. Maskros är känt för att ha en effekt av att hämma pankreaslipas. Pankreaslipas är ett enzym som utsöndras under matsmältningen som hjälper lipolys. Att hämma detta enzym kan förändra hur fett absorberas från kroppen, vilket hjälper till att gå ner i vikt. Det krävs dock mer exakt forskning i detta avseende.

Den tredje anledningen är att det främjar lipolys. Att dricka maskrosste före måltiderna hjälper till att stimulera magutsöndring. Detta kan hjälpa till att bryta ner fett och kolesterol. I en studie av kaniner förbättrades lipider och kolesterolnivåer när maten ändrades från en diet med högt kolesterol till en diet innehållande maskrosbladsextrakt.

6. Det är bra för dina ben.

Maskros är en bra källa till vitamin K och kalcium. Dessa två näringsämnen är relaterade till benhälsan.

K-vitamin är känt för att öka benbildning. Det kan också kontrollera kalciumbalans och benmetabolism. Förutom att öka bentätheten minskar vitamin K också sprickhastigheter.

Kalciumintag spelar en viktig roll för att förhindra benförlust och frakturer.

Föreningen i maskros innehåller prebiotika som är kända för att förbättra kalciumabsorptionen.

7. Det är bra för leverhälsan.

Maskrosrötter är kända för att vara bra för leverhälsan. En studie visade att maskrosrötter kan lindra alkoholfri fettleversjukdom och minska oxidativ stress från alkohol.

Enligt vissa studier kan maskrosor främja återhämtning från leverskador. Fortfarande verkar det behövas mer forskning.

8. Det är bra för att öka immuniteten.

Maskrosens flavonoida innehåll kan ha en enorm inverkan på det mänskliga immunsystemet. Flavonoider kan förbättra immunfunktionen.

Maskrosor kan också ge näring till kroppens blodkroppar. Enligt en studie på råttor kan maskrosor hjälpa till att upprätthålla normal balans mellan röda och vita blodkroppar. Detta kan stärka immunförsvaret.

9. Det kan hjälpa till att förhindra anemi.

Enligt vissa studier kan maskrosor hjälpa till att förhindra anemi eftersom de innehåller järn.

10. Det har diuretiska egenskaper.

Maskros har diuretiska egenskaper eftersom den innehåller mycket kalium. Detta näringsämne kan fungera som ett diuretikum och öka urineringsfrekvensen. Det är känt att hjälpa till att minska fukt i kroppen och behålla rätt fukt.11. Det är bra för din hud.

Studier visar att maskrossextrakt kan skydda huden mot UVB-skador. Extrakt visade skydd mot fotoåldring.

I folkmedicin är det känt att maskros används för att behandla vårtor och eksem bland andra hudförhållanden.

Vissa studier visar att maskrosap också kan användas för att bekämpa akne. Det behövs dock mer forskning i detta avseende, så titta bara på det som en referens.

Biverkningar av maskros / försiktighetsåtgärder

1. Det kan orsaka allergier.

Maskros kan orsaka allergisk kontaktdermatit. Detta kan bero på närvaron av en förening som kallas cesquiter fenlacton, som är en irriterande substans. Symtom på allergier inkluderar liknande reaktioner, som torr, kliande eksem.

2. Det kan störa blodförtunnande medel.

Maskros är rik på vitamin K, vilket hjälper blodproppar. Maskros kan störa blodförtunnare som warfarin.

3. Personer med njurproblem måste vara försiktiga.

Innan man förklarar saknas exakt information om detta och det behövs mycket forskning. Vissa studier har visat att en av huvudkomponenterna i maskros orsakar njursvikt hos känsliga människor. I vissa fall, om du har njurproblem, måste du vara uppmärksam på maskros. Du måste definitivt konsultera en läkare.

Ytterligare information

Maskros te sägs vara lämpligt att dricka två till tre gånger om dagen. Det är känt att dricka mellan måltiderna är bra, inte med måltiderna.

Maskros smakar lite bitter.

Maskrosste är känt för att lindra förstoppning och fungera som ett laxermedel.

Maskrosste innehåller inte koffein.

Maskros är inte en sömnframkallande mat.

Show Buttons
Hide Buttons