Är lök nyttigt? Allt för Hälsan

Är lök nyttigt? Allt för Hälsan

lök nyttigt

1. Lök hjälper till att förebygga cancer.

En studie utförd av ett universitet visade att röda lökar är effektiva för att förstöra bröst- och koloncancerceller. Lök innehåller höga halter av quercetin och antocyaniner. Dessa två föreningar bidrar till dessa egenskaper.

Lök aktiverar vägar som leder till att cancerceller dödar sig själva. Detta skapar en ogynnsam miljö för cancerceller att leva och hämmar tillväxten av cancerceller.

Det har också visats att människor som äter mer lök har en lägre risk för cancer.

2. Lök hjälper till att sänka blodsockernivån.

Lök har egenskaper som sänker blodsockernivån. En studie har visat att lökextrakt kan hjälpa till att sänka blodsockernivån. Denna studie utfördes på diabetiska råttor och resultaten var positiva.

En av svavelföreningarna i lök (S-metylcystein) och quercetin kan ha positiva effekter på blodsockret. Lök hade dock bara en positiv effekt när den togs tillsammans med diabetesmedicinet metformin.

En annan studie visade att polyfenoler i lök hade en positiv roll för blodsockerkontroll.3. Lök är bra för att främja hälsosam matsmältning.

En av de många fördelarna med lök är att de stöder matsmältningshälsan. Matsmältningsfördelarna med lök beror på inulin, en fiber som finns i lök. Inulin fungerar som en matkälla för välgörande bakterier i tarmen. Att konsumera denna fiber hjälper din kropp att upprätthålla goda halter av friska bakterier.

Tiosulfinaterna i lök kan dock skada dessa fördelaktiga bakterier. Detta beror på att det har antibakteriella egenskaper. Så om du är känslig för de antibakteriella egenskaperna hos lök, måste du förmodligen rådfråga din läkare.

En annan fördel med lök är deras lösliga fiber, oligofruktos, som har visat sig förebygga och behandla olika typer av diarré. Dessutom kan fytokemikalierna i lök minska risken för magsår.

Lökens naturliga prebiotika kan också hjälpa till att lindra förstoppning. Även om mer forskning behövs är det känt att hjälpa till att behandla magont och mag-tarmhälsa.

Lök är kända för att orsaka migrän och uppblåsthet hos vissa människor. I detta fall, kontakta en professionell läkare.

4. Lök hjälper till att upprätthålla benhälsan.

Lök kan förhindra åldersrelaterad osteoporos. En schweizisk studie visade att föreningar i lök (GPCS) kan minska benförlusten.

En annan studie visade att kvinnor som regelbundet åt lök hade 5% mer benmassa än kvinnor som inte gjorde det. Lökförbrukning har också visat sig ha en gynnsam effekt på bentätheten hos kvinnor över 50 år.

Lökquercetin är känt för att hämma aktiviteten av leukotrien och prostaglandiner, som är en av orsakerna till artrit. Lökförbrukning har också visat sig vara till nytta vid behandling av ledvärk.5. Lök hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Flavonoiderna i rödlök kan bidra till hjärthälsan. Lök är rik på organiskt svavel, vilket kan hjälpa till att förhindra hjärtsjukdomar. En argentinsk studie visade att konsumtion av organiska svavelföreningar som finns i lök kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Lök innehåller tiosulfinater, som fungerar som naturliga blodförtunnande medel och minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Quercetin i lök är också känt för att stödja hjärtsjukdomars hälsa. Quercetin ger antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper som främjar hjärthälsan.

Lök har också förmågan att förbättra kolesterolnivåerna. Detta gynnar slutligen hjärtat. En studie rapporterar att flavonoider i lök hjälper till att sänka LDL-nivåerna (dåligt kolesterol).

Inte bara det, lök är också fördelaktigt för att förhindra högt blodtryck. Studier på kaniner har visat att lök kan förhindra åderförkalkning. Lök uppnår detta genom att öka fibrinolytisk (en process som tar bort små blodproppar) aktivitet.

6. Lök hjälper till att förhindra inflammation och andra allergier.

Quercetin och andra flavonoider i lök har antiinflammatoriska egenskaper. Lök behandlar också allergier genom att förhindra att celler frigör histamin. De antihistamiska egenskaperna hos quercetin kan också bidra till att minska nästäppan.

Lök har antibakteriella egenskaper. En studie visade att lökextrakt fungerade mot tandförfall och andra allergiframkallande bakterier, Streptococcus mutans och Streptococcus sobrinus. Lök har också antibiotiska egenskaper som kan påskynda sårläkning.

7. Lök hjälper till att förbättra immunförsvaret.

Lök innehåller selen, vilket stimulerar immunfunktionen. Detta mineral förhindrar överdrivna immunsvar som kan orsaka biverkningar. Immunceller som saknar selen utvecklas och reproduceras ineffektivt.

Lök har också fördelar vid behandling av förkylning. Du kan också göra lökte för att behandla förkylning. Detta te hjälper till att öka immuniteten och förhindra sjukdom. Det enda sättet att göra te är att skära en lök och koka den i vatten för att dricka. Det fungerar som ett snabbt botemedel mot förkylning och andra sjukdomar. Det är ännu bättre om du lägger till andra ingredienser som ingefära i tillägg.

De antiinflammatoriska egenskaperna hos lök kan också förbättra astma. Denna effekt kan hänföras till quercetin. Grovt sett innehåller lök 40 mg quercetin.

8. Lök hjälper till att främja andningshälsan.

Lök är en god mat för patienter med andningsbesvär som astma och allergisk rinit.

De antiinflammatoriska egenskaperna hos lök hjälper också till att lugna andningsbesvär.

9. Lök hjälper till att förbättra sömnen.

Studier har visat att lök innehåller prebiotika, vilket kan förbättra sömnen och minska stress. När de välgörande bakterierna i tarmen smälter prebiotiska fibrer frigör de metaboliska biprodukter. Dessa biprodukter kan påverka hjärnans funktion och inducera sömn.

10. Lök är bra för ögons hälsa.

Lökens egenskaper är fördelaktiga för ögons hälsa. Svavlet i lök förbättrar linsens hälsa. Detta stimulerar produktionen av ett protein som kallas glutation och fungerar som en antioxidant. Högre glutationnivåer är förknippade med en minskad risk för glaukom, makuladegeneration och grå starr.

Dessutom stöder selen i lök vitamin E i ögonen, och vitamin E skyddar ögoncellerna.

11. Lök är bra för oral hälsa.

Lök innehåller tiosulfinater och tiosulfonater, vilket hjälper till att minska de bakterier som orsakar tandförfall. Det äts bäst rå. Detta beror på att matlagning kan förstöra några av dessa fördelaktiga föreningar.Denna grönsak är också rik på C-vitamin, vilket kan hålla dina tänder friska.

En nackdel med lök är dock att de kan orsaka dålig andedräkt. Därför rekommenderas att borsta tänderna efter att ha ätit lök.

12. Lök hjälper till att förhindra blodproppar.

Lök innehåller en förening som kallas rutin som förhindrar att blod koagulerar. Många studier har visat att rutin är en potent antitrombotisk förening.

Rutinen i lök hjälper till att blockera enzymer som frigörs när blodproppar bildas.

13. Lök hjälper till att främja hjärnans hälsa.

Studier har visat att antioxidanter i lök binder till skadliga toxiner i hjärnan och spolar dem ut ur kroppen. Och svavelföreningar i lök kan bromsa åldersrelaterat minnesförlust. Lök extrakt har visat sig bibehålla hippocampus. Vissa av dessa egenskaper kan dock gå förlorade under tillagningen. Därför kan du njuta av dessa fördelar ännu mer om du äter rå.

14. Lök hjälper till att minska oxidativ stress.

Kinesiska studier visar att äta lök kan hjälpa till att kontrollera oxidativ stress. Quercetin i denna grönsak kan hjälpa till att förhindra sjukdomar relaterade till oxidativ stress. Det skyddar också DNA från skador orsakade av oxidativ stress.

En annan argentinsk studie tillskrev lökens förmåga att minska oxidativ stress på grund av dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

15. Lök är bra för att lindra symtom på klimakteriet.

Lök hjälper till med klimakteriet eftersom de stöder leverhälsan och tar bort avfallshormoner. Tillräckligt kalciumintag under denna period är också viktigt. Lök innehåller också kalcium, så de kan vara till hjälp i detta avseende.

16. Lök har anti-aging egenskaper.

En av de många fördelarna med lök är deras anti-aging egenskaper. Antioxidant vitaminerna A, C och E bekämpar skadan orsakad av skadliga UV-strålar och förhindrar fria radikaler som orsakar för tidig åldrande av huden. Lök är också en av de rikaste källorna till quercetin, en kraftfull antioxidant som kan hålla din hud skrynkelfri.17. Lök hjälper till att behandla akne.

Lökens antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper kan ha fantastiska effekter på din hud. Den har kraftfulla egenskaper som skyddar huden mot akne-orsakande bakterier och andra hudinfektioner.

18. Lök är bra för att främja hårväxt.

Den främsta anledningen till att lök är bra för hårväxt är att de innehåller svavel. Detta svavel stimulerar kollagenproduktionen, vilket hjälper till att producera friska hudceller och hårväxt.

Lökseffekter / försiktighetsåtgärder

 • Lök sänker blodsockernivån, vilket kan sänka blodsockernivån för lågt hos diabetiker, så du bör kontrollera ditt blodsocker innan du äter.
 • Lök används för att behandla många gastrointestinala störningar, men i överskott kan de orsaka gastrointestinal irritation, kräkningar och illamående.
 • Vissa människor kan uppleva irritation och utslag i ansiktet eller huden när de använder lök för hudvård. Därför rekommenderas att testa på ett litet område av huden före användning.
 • Konsumtion av lök kan orsaka halsbränna.
 • Lök lämnar dålig andedräkt efter intag på grund av sin starka smak, vilket kan bero på deras höga svavelhalt.
 • Lök kan minska systoliskt och diastoliskt blodtryck. Därför måste personer som tar blodtrycksmedicin vara försiktiga när de tar dem.
 • Konsumtion av lök kan hämma blodproppar på grund av deras antikoagulerande egenskaper. Därför bör personer som är involverade i blodkoagulering vara försiktiga vid intag. Var noga med att rådfråga din läkare.

Näringsfakta för 1 lök

 • Kalorier: 40 Kcal (2%)
 • Kolhydrater: 9,34 g (7%)
 • Protein: 1,1 g (2%)
 • Totalt fett: 0,1 g (0,5%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Kostfiber: 1,7 g (4,5%)
 • Folsyra: 19 μg (5%)
 • Niacin: 0,116 mg (1%)
 • Pantotensyra: 0,123 mg (2,5%)
 • Pyridoxin: 0,12 mg (9%)
 • Riboflavin: 0,027 mg (2%)
 • Tiamin: 0,046 mg (4%)
 • Vitamin C: 7,4 mg (12%)
 • Vitamin E: 0,02 mg (<0%)
 • Natrium: 4 mg (<0%)
 • Kalium: 146 mg (3%)
 • Kalcium: 23 mg (2%)
 • Koppar: 0,039 mg (4%)
 • Järn: 0,21 mg (3%)
 • Magnesium: 10 mg (2,5%)
 • Mangan: 0,129 mg (5,5%)
 • Fosfor: 29 mg (4%)
 • Zink: 0,17 mg (1,5%)

Show Buttons
Hide Buttons