Är litchi nyttigt? Allt för Hälsan

Är litchi(lychee) nyttigt? Allt för Hälsan

litchi nyttigt

1. Lychee hjälper till att främja kardiovaskulär hälsa.

Studier har visat att antioxidanterna i denna frukt kan bidra till att främja kardiovaskulär hälsa. Denna frukt innehåller föreningar som kallas oligonoler som stimulerar produktionen av kväveoxid. Kväveoxid är en vasodilatator som hjälper till att vidga blodkärlen så att blodet kan flyta ordentligt. Detta minskar trycket på hjärtat som pumpar blod och förbättrar den allmänna kardiovaskulära hälsan.

Litchi innehåller kalium, vilket hjälper till att reglera natriumnivåer, upprätthålla elektrolytbalansen och kontrollera blodtrycket. Det är också känt för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Dessutom innehåller den många näringsämnen, inklusive höga mängder C -vitamin, fiber, magnesium, koppar, järn, mangan, folsyra och polyfenoler, som är fördelaktiga för hjärthälsan.

2. Lychee är utmärkt för att förbättra matsmältningen.

Det rekommenderas att konsumera denna frukt om du lider av förstoppning eller andra störningar relaterade till mag -tarmkanalen. Litchi hjälper till med matsmältningen och hjälper till att lindra gastrointestinala besvär.

Det höga vatteninnehållet och fiber- och pektininnehållet i litchi stöder alla en sund matsmältning. Dessa näringsämnen hjälper också till att förhindra förstoppning, tjocktarmscancer och hemorrojder.

3. Lychee har kataraktförebyggande egenskaper.

En grå starr är en synskada som orsakas av grumling av ögonlinsen. I en studie kan litchi hjälpa till att undertrycka grå starr. Lychee innehåller fytokemikalier som uppvisar antioxidant- och antitumöregenskaper. Det är känt att förhindra onormal tillväxt av celler som hjälper till att förhindra grå starr.4. Lychee hjälper till att bekämpa influensa.

En av fördelarna med litchi är att den kan bekämpa influensa. Influensa orsakas av ett virus och är en mycket smittsam sjukdom. Vissa stammar av dessa virus är resistenta mot konventionella antivirala läkemedel, vilket kräver utveckling av nya läkemedel. Lycheextrakt har visat sig vara effektivt mot dessa virus. Denna frukt uppvisar antivirala egenskaper på grund av närvaron av oligonoler som förhindrar viral förökning.

5. Lychee hjälper dig att gå ner i vikt.

Lychees är en kalorifattig frukt, så de har fördelar för viktminskning. Lychee innehåller 66 kalorier i 100 gram. Den innehåller också mycket vatten och fibrer, vilket gör den till en bra mat för dem som vill gå ner i vikt.

6. Lychee har blodcirkulationsreglerande egenskaper.

Lychee har visat sig stödja korrekt blodcirkulation i hela kroppen, vilket säkerställer att våra organsystem fungerar smidigt. Näringsämnen av magnesium, järn, koppar, mangan, folsyra och vitamin C i litchi är fördelaktiga för vår kropps cirkulationssystem.

7. Lychee gynnar blodkärlen.

Lychee är rikt på polyfenoler, såsom bioflavonoider som kallas rutin. Detta är nödvändigt när man stärker blodkärlen. Dessa egenskaper är också användbara för behandling av tillstånd såsom åderbråck och hemorrojder.

8. Lychee har antiinflammatoriska egenskaper.

Lychee hjälper till att behandla inflammation och vävnadsskador som kan orsakas av olika faktorer. Lychees höga nivåer av C -vitamin, flavonoider och antioxidanter hjälper till att minska inflammation och förebygga olika typer av cancer. Denna frukt är en antiinflammatorisk antioxidant som hjälper till att bekämpa oxidativ stress från fria radikaler som kan orsaka inflammation och cancer.

9. Lychee hjälper till att öka immuniteten.

Lychee har fördelen av att öka immuniteten. C -vitaminet i denna frukt är effektivt för att stärka vår immunitet. Detta vattenlösliga vitamin är fullt av antioxidanter som skyddar vår kropp från invasion av främmande bakterier.

10. Lychee hjälper till att kontrollera blodtrycket.

En annan fördel med litchi är dess förmåga att kontrollera blodtrycket. Lychees har balanserade kalium- och natriumnivåer som behövs för att upprätthålla korrekt blodtryck. Dessutom hjälper kaliums vasodilaterande egenskaper att reglera högt blodtryck genom att lugna och slappna av blodkärlen i kroppen.

11. Lychee stöder benhälsan.

Denna frukt är full av viktiga föreningar som behövs för friska ben, såsom magnesium, fosfor, mangan, koppar, järn och många andra. Dessa mineraler ökar faktiskt absorptionen av kalcium i dina ben, vilket gör dem friska.

12. Lychee hjälper till att förhindra anemi.

Lychee har också fördelar med att förebygga anemi. Vi vet alla att anemi orsakas av en minskning av hemoglobinnivåerna. Denna frukt innehåller koppar, vilket behövs för att öka antalet röda blodkroppar i blodet.

13. Lychee har antivirala egenskaper.

Studier i Kina visar att proantocyanidiner som finns i litchifrön har antivirala egenskaper. Dessa antivirala egenskaper kan förhindra spridning av virus, inklusive de som orsakar influensa och herpes simplexvirus. Mer exakta studier behövs dock.

14. Lychee gynnar hudens hälsa.

Det höga vatteninnehållet, antioxidanter och C -vitamin som finns i litchi gör att din hud ser ung ut. Fuktinnehållet återfuktar huden och tvättar bort orenheter från kroppen, och antioxidanter kombineras med fria radikaler för att minska fina linjer och rynkor.

15. Lychee hjälper till att förbättra ämnesomsättningen.

Att konsumera litchi hjälper till att påskynda assimileringen av kolhydrater, fetter och proteiner i livsmedel genom att katalysera enzymer i biokemiska processer. Detta i sin tur främjar riktig aptit och metabolism och hjälper till att bibehålla en optimal vikt.16. Lychee kan hjälpa till att förhindra förstoppning.

Lychee är effektivt för att förhindra förstoppning. Kostfibrerna i litchi stöder matsmältningssystemet och ökar avföringsvolymen, hjälper människor med oregelbundna tarmrörelser eller förstoppning.

17. Lychee kan hjälpa till att behandla muskelkramper.

Dessa frukter har tillräckliga mängder kalium och vatten. Detta ökar muskelstyrkan och minskar muskelspasmer orsakade av låga kaliumnivåer och uttorkning.

18. Lychee har egenskaper för skydd mot fria radikaler.

Lychees är rika på C -vitamin och andra fenolföreningar som kallas flavonoider. De förhindrar cellskador från fria radikaler och giftiga kemikalier som leder till sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och artrit. Litchiens antioxidantegenskaper bekämpar effektivt toxiner i kroppen.

19. Lychee hjälper till att höja bra HDL -kolesterol.

Lychee är en bra källa till niacin, som reglerar kolesterolsyntesen i kroppen. Niacin ökar nivån av bra HDL -kolesterol och minskar mängden skadliga triglycerider och dåligt LDL -kolesterol i blodet.

Biverkningar av litchi

  • Litchi innehåller mycket socker, så personer med diabetes måste vara försiktiga.
  • Vissa människor kan ha en allergisk reaktion på denna frukt.
  • Att konsumera för mycket litchi är känt för att störa hormonbalansen i kroppen hos vissa människor.
  • Säkerheten hos gravida kvinnor har inte verifierats. Se därför till att konsumera det efter samråd med en professionell läkare.

Litchis näringsfakta / 100g

Kalorier: 66Kcal
Fett: (1%)
Natrium: (0%)
Kolhydrater: (6%)
Kostfiber: (5%)
Protein: (2%)
Järn: (2%)
Kalium: (4%)
Folsyra: ( 4%)
Niacin: (4%)
Riboflavin: (5%)
Tiamin: (1%)
Vitamin B6: (8%)
Vitamin C: (79%)
Koppar: (16%)
Magnesium: (2%)
Mangan: ( 2%)
Fosfor: (4%)
Selen: (1%)
Zink: (1%)
Kolesterol: (0%)

% är en procentandel av den rekommenderade dagliga mängden.

Show Buttons
Hide Buttons