Är lax nyttigt? Allt för Hälsan

Är lax nyttigt? Allt för Hälsan

lax nyttigt

1. Lax är rik på omega-3-fettsyror.

Lax är en av de bästa källorna till EPA, DHA.

Till skillnad från de flesta andra fetter anses omega-3-fetter vara nödvändiga. Med andra ord kan kroppen inte producera det, så det bör konsumeras från kosten.

EPA, DHA har flera hälsofördelar, såsom minskad inflammation, minskat blodtryck, minskad cancerrisk och förbättrad funktion hos cellerna som utgör artärerna.

2. Lax är en stor proteinkälla.

Lax är rik på protein av hög kvalitet.

Protein, som omega-3-fetter, är ett viktigt näringsämne i din kost.

Proteiner spelar ett antal viktiga roller i kroppen, inklusive att hjälpa kroppen att läka, skydda benhälsan och bibehålla muskelmassa under viktminskning och åldrande.

Lax innehåller 22 till 25 gram protein.

3. Lax är rik på vitamin B.

Lax är en utmärkt källa till vitamin B.

Lax innehåller vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotensyra), vitamin B6, vitamin B9 (folsyra) och vitamin B12.Vitamin B hjälper till att omvandla intagen mat till energi, producera och reparera DNA och minska inflammation. Lax finns mest i vitamin B3 (niacin) och vitamin B6. Vitamin B3 hjälper till att sänka kolesterolnivåerna och vitamin B6 förbättrar hjärnans hälsa. Lax är också rik på B12 vilket är viktigt för hjärnans och nervsystemets funktioner, hormonbalansen och olika metaboliska funktioner.

4. Lax är rik på kalium.

Lax har en ganska hög kaliumhalt.

Lax är känt för att innehålla mer kalium än samma mängd bananer.

Potarium hjälper till att kontrollera blodtrycket och minskar risken för stroke.

Dessutom hjälper kalium till att kontrollera blodtrycket och förhindra överdriven vattenretention.

Studier visar att personer som saknar kalium har högre blodtryck än vanliga människor.

5. Lax innehåller selen.

Selen anses vara spårmineraler och det behövs bara en liten mängd i kroppen. Ändå är det viktigt att få tillräckligt med selen från din kost.

En av de viktiga funktionerna med selen är att upprätthålla sköldkörtelfunktionen. Detta väsentliga spårmineral skyddar sköldkörteln från oxidativ skada under syntes av sköldkörtelhormon.

6. Lax innehåller astaxantin, en antioxidant.

Astaxanthin är en förening relaterad till starka hälsoeffekter. Astaxanthin är en av karotenoidfamiljen av antioxidanter.

Den rosa färgen på lax kommer från närvaron av astaxanthin, en karotenoid antioxidant. Till skillnad från andra karoten och karotenoider omvandlas inte astaxantin till retinoider i människokroppen.

Astaxanthin är en antioxidant som är bra för att förebygga hjärt-, immun-, inflammatoriska och neurodegenerativa sjukdomar.

Astaxanthin är också känt för att förhindra hudskador och hjälpa till med åldrande.

7. Lax kan minska risken för hjärtsjukdom.

Lax är en rik källa till omega-3-fettsyror (EPA och DHA) och kalium. kalium- och omega-3- och 6-fettsyror bidrar mycket till hjärthälsan genom att minska arteriell inflammation, sänka kolesterol och upprätthålla blodtrycksnivåerna. Potarium hjälper till att kontrollera blodtrycket och förhindra överdriven vätskeretention. Därför kan äta lax regelbundet minska risken för hjärtrelaterade sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, arytmi och högt blodtryck.

8. Lax kan hjälpa dig att kontrollera din vikt.

Att äta lax hjälper dig ofta att gå ner i vikt och behålla den.

Efter att ha ätit proteinrika livsmedel som lax är ämnesomsättningen högre än andra livsmedel.

Studier visar att omega-3-fetter kan främja viktminskning och minska bukfett hos överviktiga personer.

Lax är också ganska låg i kalorier.

Sammanfattningsvis kan äta lax hjälpa till att kontrollera vikten genom att minska aptiten, öka ämnesomsättningen och öka insulinkänsligheten.

9. Lax kan hjälpa till att bekämpa inflammation.

Lax kan vara ett kraftfullt vapen mot inflammation.

Många experter tror att inflammation är grundorsaken till de flesta kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

Studier har visat att äta lax hjälper till att minska inflammatoriska markörer hos personer som riskerar att utveckla dessa sjukdomar.

10. Lax kan hjälpa din hjärns hälsa.

Studier visar att införlivande av lax i din kost kan förbättra hjärnans funktion.

Laxens DHA fungerar med vitamin A, vitamin D och selen för att förbättra hjärnans funktion. Omega-3-fettsyror kan hjälpa till med sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Att äta lax under dräktigheten kan också förbättra fostrets hjärnans utveckling och hälsa.

Friska fet fisk och fiskoljor har visat sig minska depressiva symtom, skydda fostrets hjärnhälsa under graviditeten och sakta åldringsrelaterat minnesförlust.

En studie av personer i åldern 65 år och äldre visade att att äta fisk mer än två gånger i veckan minskar åldringsrelaterade minnesproblem med 13 procent långsammare.

En annan studie visade att människor som äter fisk regelbundet har mer grå substans än vanliga människors hjärnor.11. Lax kan hjälpa din kropp att kontrollera sömnen.

Lax innehåller en aminosyra som kallas tryptofan. Enligt MedlinePlus-webbplatsen för National Library of Medicine är tryptofan en essentiell aminosyra. Tryptofan hjälper till att producera melatonin och serotonin. Med andra ord spelar det en viktig roll i kroppsfunktioner som humörskontroll och sömncykel.

12. Lax hjälper till att reparera skadad vävnad.

Lax är en bra proteinkälla. Komponenterna i kroppens ben, muskler, brosk, hud och blod kräver protein. Proteiner hjälper kroppen att bygga och reparera vävnad efter skada, skydda benhälsan och upprätthålla muskelmassa. Det upprätthåller också en hälsosam ämnesomsättning och förbättrar bentätheten och styrkan.

13. Lax hjälper till att behandla cancer.

Lax anses vara en supermat baserat på dess omega-3-fettsyrahalt. Medicinskt har omega-3-fettsyror visat sig ha en signifikant effekt på cancerceller och kan döda tumörer. Omega-3-fettsyror kan hjälpa till med vissa cancerformer, såsom hudcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer, levercancer, UVB-inducerad hudcancer och hjärntumörer.

14. Lax hjälper till att bekämpa inflammation i lederna.

Laxens omega-3-fettsyror hjälper till att minska olika inflammatoriska ledförhållanden, inklusive artros. Lax innehåller en liten grupp proteiner som kallas fysiologiskt aktiva peptider. En av dessa fysiologiskt aktiva peptider, kallad kalcitonin, är känd för att öka, reglera och stabilisera kollagensyntes i mänsklig artrosbrosk.

15. Lax hjälper dig att förbättra din syn.

Lax, som är rik på omega-3-fettsyror och vitamin A, är en god mat för dina ögon. Regelbunden konsumtion av lax kan hjälpa till att behandla torra ögon och åldringsrelaterad makuladegeneration (AMD).

16. Lax är bra för din hud.

Lax är bra för hudens hälsa på grund av närvaron av fettsyror och vitamin A. Dessa friska fetter förbättrar hudens kvalitet och hälsa. Omega-3-fettsyror, tillsammans med karotenoidantioxidanter i astaxantin, minskar avsevärt skadorna på de fria radikalerna som orsakar åldrande.

17. Lax är bra för immunitet.

Kombinationen av omega 3, selen, vitamin A och D är nyckeln till att förbättra immuniteten. Att äta lax mer än två gånger i veckan kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och kognitiv försämring.

18. Lax är särskilt bra under dräktigheten.

Att äta lax under dräktighet eller amning kan främja fosterhjärnans utveckling. Anledningen är att laxen är rik på omättat fett, DHA.

Show Buttons
Hide Buttons