Är krabba nyttigt? Allt för Hälsan

Är krabba nyttigt? Allt för Hälsan

krabba nyttigt

1. Krabbor är bra för benhälsan.

Fosfor är det vanligaste mineralet i människokroppen och är ett viktigt element för tänder och ben. Livsmedel med hög fosforhalt, till exempel krabbor, kan vara mycket viktiga om du löper stor risk för benskörhet eller vill ha en aktiv livsstil.

2. Krabbor är bra för kognitiv hälsa.

Krabbor innehåller en mängd olika näringsämnen, inklusive koppar, vitamin B2, selen och omega-3 fettsyror, vilket gör dem till en utmärkt mat för kognitiv funktion och nervsystemsaktivitet. Dessa näringsämnen skyddar nervsystemet samtidigt som de minskar inflammation och plack i nervvägarna.

3. Krabbor är bra för hjärthälsan.

Krabbor är rika på omega-3-fettsyror, som kan hjälpa till att balansera kolesterolnivåerna och främja antiinflammatoriska egenskaper i hela kroppen. Dessa egenskaper kan sänka blodtrycket och minska belastningen på hjärtat och därmed förhindra utvecklingen av åderförkalkning. Detta kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

4. Krabbor hjälper till att bli av med inflammation.

Krabbor innehåller mycket mineraler och näringsämnen som kan minska inflammation. Dessa fördelar beror på omega-3-fettsyrorna, koppar och selen som finns i krabbor.5. Krabbor hjälper till att öka immuniteten.

Selen kan vara direkt kopplat till stimulering av immunsystemets aktivitet och kan också fungera som en antioxidant som skyddar kroppen mot kroniska sjukdomar. Antioxidanter kan hitta och neutralisera fria radikaler som kan orsaka cellmutationer. Selen och riboflavin, som finns gott om i krabbor, kan öka produktionen av antioxidanter i kroppen.

6. Krabba har avgiftande egenskaper.

En annan fördel med krabba är att den har avgiftande egenskaper. Vår kropps immunsystem kan inte göra allt, och njurarna och levern är ansvariga för blodet och annan avgiftning av kroppen. Fosforhalterna som finns i krabbor hjälper till att förbättra njurfunktionen. Detta är bra för att påskynda utsläpp av toxiner från kroppen och förbättra den totala metaboliska effektiviteten.

7. Krabbor hjälper till att öka cirkulationen i kroppen.

Koppar har flera funktioner som är viktiga för normal organfunktion. Till exempel spelar koppar en viktig roll i absorptionen av järn i tarmen, ett av de viktigaste mineralerna i vår kropp. Järn spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar, så det främjar cirkulationen och tillåter syre att nå alla delar av kroppen. Detta kan öka graden av cellläkning och återväxt efter skada eller sjukdom.

8. Krabbor hjälper till att förebygga cancer.

Studier har visat att krabbor kan hjälpa till att förebygga cancer på grund av deras rika seleninnehåll. Selen, en krabba -antioxidant, hämmar de cancerframkallande effekterna av kvicksilver, arsenik och kadmium, vilket kan leda till tumörtillväxt och cancer hos människor. Faktum är att ju högre dina selenivåer är, desto lägre är risken för cancer.

9. Krabba har egenskapen att förbättra blodsockermetabolismen.

Krabbor har fördelar med att förbättra blodsockermetabolismen. Detta beror på att krom förbättrar blodsockermetabolismen, vilket hjälper till att sänka blodsockernivån i kroppen. Krom främjar insulins verkan och förhindrar utvecklingen av diabetes.

10. Krabbor hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna.

En annan fördel med krabbor är deras kolesterolhälsoegenskaper. Kromnäringsämnet som finns i krabbor hjälper till att öka de goda HDL -kolesterolnivåerna i kroppen. Ökning av det goda kolesterolet i kroppen hjälper till att minimera risken för hjärtinfarkt, stroke och kranskärlssjukdom.

Sterolerna som finns i krabbor hjälper också till att dämpa absorptionen av kolesterol och fett som finns i andra livsmedel. Krabba omega-3-fettsyror hjälper till att sänka nivåerna av triglycerider och dåligt LDL-kolesterol, som normalt täpper till artärväggarna.

11. Krabbor har lågt kvicksilver.

Ett av de största problemen med att äta en skaldjursrik kost är exponering för kvicksilver. Lyckligtvis anses krabba vara en av de säkraste skaldjuren när det gäller kvicksilverinnehåll.

Fördelarna med krabbor ur näringssynpunkt

1. Krabbor är en bra proteinkälla.

Krabbor är en av de bästa proteinkällorna. Våra kroppar behöver protein för att bygga och läka muskler, ben, hår, hud och blod.

2. Krabbor är rika på omega-3-fettsyror.

Omega-3-syror har många hälsofördelar. Först och främst sänker det blodtrycket och minskar risken för att utveckla hjärtsjukdomar. Omega-3 hjälper också till att minska triglycerider (en typ av fett som finns i blodet).

Okontrollerade triglyceridnivåer i kroppen kan öka risken för stroke och hjärtsjukdom. American Heart Association rekommenderar att man äter fisk med omega-3 minst två gånger i veckan.

3. Krabbor innehåller selen.

Selen, som vanligtvis finns i skaldjur, finns också i överflöd i krabbor.

Selen spelar en viktig roll i det mänskliga antioxidantförsvarssystemet och förhindrar skador på celler och vävnader.

Selen spelar också en viktig roll i immunsystemets funktion och sköldkörtelhormonmetabolismen.

4. Krabbor innehåller riboflavin (vitamin B2).

Riboflavin (vitamin B2) är viktigt för produktion av röda blodkroppar, främjande av normal tillväxt och underhåll av hud, ögon och nervsystem.

Riboflavin spelar också en roll i järnabsorptionen i matsmältningskanalen och stöder aktiviteten av antioxidanter.5. Krabbor innehåller koppar och fosfor.

Krabbor är mycket rika på koppar. Koppar är involverad i absorption, lagring och metabolism av järn.

Det är också viktigt för bildandet av röda blodkroppar och håller ben, blodkärl, nerver och immunsystem friska.

Fosfor är ett viktigt mineral för ben och tänder, så det är viktigt för skelettens hälsa och utveckling. Fosfor är involverat i de flesta metaboliska processer i kroppen, inklusive njurfunktion, celltillväxt och sammandragning av hjärtmuskeln.

Nackdelar/biverkningar av krabba

Även om krabbor har många hälsofördelar, kan de ha vissa nackdelar och biverkningar.

 • Vissa människor kan ha en allergisk reaktion mot krabbor.
 • Rå krabbor ökar risken för matförgiftning hos gravida kvinnor, barn och vissa vuxna.
 • Krabbor innehåller kolesterol och natrium. Skadan kan uppväga fördelarna, särskilt för dem som är förknippade med hjärt -kärlsjukdom eller högt kolesterol. Var noga med att konsumera efter samråd med en professionell läkare.

Krabba näringsfakta / 100g

 • Kalorier: 90 Kcal
 • Fett: 1,2 g (2%)
 • Kolesterol: 55 mg (18%)
 • Natrium: 539 mg (23%)
 • Kolhydrater: 0 g (0%)
 • Protein: 19 g (38%)
 • Kalcium: 26 mg (2 %)
 • Järn: 2,5 mg (14%)
 • Kalium: 173 mg (4%)
 • Folsyra: 44 mcg (11%)
 • Niacin: 2,5 mg (16%)
 • Pantotensyra: 0,35 mg (7%)
 • Riboflavin: 0,2 mg (15 %)
 • Tiamin: 0,08 mg (7%)
 • Vitamin A: 45 mcg (5%)
 • Vitamin B12: 9 mcg (375%)
 • Vitamin B6: 0,15 mg (12%)
 • Vitamin C: 7 mg (8%)
 • Koppar: 0,57 mg (63%)
 • Magnesium: 49 mg (12%)
 • Mangan: 0,03 mg (1%)
 • Fosfor: 133 mg (19%)
 • Selen: 34,6 mcg (63%)
 • Zink: 2,80 mg (25%)

% är en procentandel av det rekommenderade dagliga beloppet.

Show Buttons
Hide Buttons