Är körsbär nyttigt? Allt för Hälsan

Är körsbär nyttigt? Allt för Hälsan

körsbär nyttigt

1. Körsbär är rikt på antioxidanter.

Vi har alla molekyler som kallas fria radikaler i våra kroppar. Dessa är i huvudsak ofullständiga molekyler. Fria radikaler produceras under matsmältningen eller när de utsätts för skadliga miljöfaktorer som strålning och luftföroreningar. För stora mängder fria radikaler är associerade med cellskador, sjukdomar och åldrande, vilket kallas oxidativ stress.

Antioxidanter hittar fria radikaler i kroppen så att våra kroppar inte längre skadas.

Körsbär är en rik källa till antioxidanter. Polyfenoler, melatonin, karotenoider, vitamin E och vitamin C spelar en positiv roll i kroppen.

På grund av detta har körsbär visats skydda kroppen från olika sjukdomstillstånd såsom hjärtsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes.

2. Cherry hjälper dig att sova bekvämt.

Körsbär är en rik naturlig källa till melatonin, en neurotransmittor som påverkar sömn och humör. Melatonin är en sömnframkallande kemikalie, så det kan vara användbart för personer med sömnlöshet.

Studier visar att äta körsbär kan öka sömnkvaliteten och tiden.

3. Körsbär hjälper till att minska inflammation.

Körsbär har förmågan att avsevärt minska kväveoxidkoncentrationer och inflammatoriska faktorer.

Att äta körsbär har visat en minskning av plasmakoncentrationen på åtta biomarkörer associerade med inflammatoriska sjukdomar.

Körsbärspolyfenoler kan minska och förhindra inflammation och oxidativ stress, vilket kan vara en riskfaktor för sjukdomar som artrit, diabetes, cancer och högt blodtryck.4. Körsbär är bra för ventilation.

Gikt är en särskild form av artrit som orsakar ledvärk. Orsaken till smärta är den stora mängden urinsyra i blodet. Denna smärta förekommer ofta i stora tåled, men kan också förekomma i andra leder.

Den antiinflammatoriska karaktären hos körsbär kan minska symtomen på gikt avsevärt. Det har bevisats att daglig konsumtion av körsbär minskar mängden urinsyra i blodet till det normala och lindrar gikt.

Studier visar också att fenol i körsbär stör oxidationsprocessen för fria radikaler, vilket minskar bildningen av nedbrytningsprodukter som orsakar gikt.

5. Körsbär sänker kolesterol.

En av de många hälsofördelarna med körsbär är dess förmåga att sänka kolesterolet. Körsbär har visat sig sänka VLDL-nivåer och förbättra HDL-priser.

I en experimentell studie av möss minskade körsbärsextrakt levertriglycerider och förhindrade utvecklingen av alkoholfri fettlever.

6. Körsbär hjälper till att minska blodtrycket.

Intag av körsbär har visat sig sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck.

Studier visar att fenolsyra i körsbär har vaskulär avslappning och blodtryckssänkande egenskaper som hjälper till att sänka och förhindra blodtryck.

7. Körsbär hjälper till att förebygga och behandla typ 2-diabetes.

Körsbär är en idealisk kolhydratkälla för typ 2-diabetiker. Körsbär har ett lågt glykemiskt index. Detta innebär i huvudsak att det inte orsakar en hög blodsockerspets eller insulinreaktion vid intag.

Dessutom kan polyfenoler som finns i körsbär hjälpa till att minska inflammatoriska markörer som indikerar hyperglykemi, oxidativ stress och typ 2-diabetes.

8. Körsbär hjälper till att förbättra mental hälsa.

Körsbär är också till hjälp för mental hälsa. I synnerhet körsbär har visat sig sänka kortisolnivåerna. Kortisolnivåer är kopplade till övergripande humörförbättring.

Att lägga till körsbär i din kost kan potentiellt få dig att må bättre och minska lätta ångest.

9. Körsbär hjälper till att minska symtomen på artrit.

Den antiinflammatoriska karaktären hos körsbär, som minskar symtom på gikt, hjälper till att undertrycka andra former av artrit.

Som nämnts ovan har starka antioxidanter förmågan att avsevärt minska oxidativ stress. Därför minskar detta förekomsten av inflammatoriska proteiner som kan förvärra symtomen på artrit.

10. Cherry hjälper till att förbättra minnet.

Olika studier har visat en korrelation mellan körsbärsintag och förbättrat minne och kognitiv funktion.

Genom djurförsök kan antocyanin hjälpa till att förbättra minnet och förhindra Alzheimers sjukdom.

11. Körsbär hjälper till att minska sannolikheten för cancer.

Intaget av körsbär är förknippat med en minskning av cancerincidensen.

Studier visar att körsbär minskar sannolikheten för att utveckla bukspottkörtel-, bröst-, lever-, kolon-, hud- och lungcancer. Fenolföreningarna och ferrilalkoholhalten i körsbär har denna effekt.

12. Körsbär hjälper till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Antocyaniner som finns i körsbär kan hämma lipidperoxidering och störa inflammation, vilket i slutändan minskar kardiovaskulär risk.

Högt blodtryck är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Kardiovaskulär sjukdom är en ledande dödsorsak över hela världen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Körsbär kan också hjälpa till att sänka kolesterol och blodtryck.

Körsbär innehåller näringsämnen som polyfenoler och kalium som kan hjälpa blodtrycket.

Polyfenoler är antioxidanter som kan förhindra oxidativ skada.

13. Körsbär hjälper till att bibehålla vikten.

Fiberhalten i körsbär hjälper också till med viktkontroll.

Körsbärsfibern gör att vi kan upprätthålla mättnaden längre och förhindrar en plötslig ökning eller minskning av blodsockret.

14. Körsbär hjälper till att minska C-reaktivt protein.

Körsbär har visat sig särskilt reducera C-reaktivt protein (CRP). C-reaktivt protein är en viktig blodmarkör för inflammation. Högre CRP-nivåer kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke.

Körsbärsrika antocyaniner, C-vitamin och andra fenolsyror hjälper till att minimera och förhindra effekterna av höga CRP-nivåer.15. Körsbär hjälper till att förhindra åldrande.

Körsbär är rikt på antioxidanter. Antioxidanter bekämpar fria radikaler som gör att huden ser tråkig ut.

Cherry hjälper också till att reparera hudskador orsakade av solljus eller UV-strålar.

16. Körsbär hjälper till att balansera ph.

Körsbär är alkaliskt. Körsbär neutraliseras när kroppens syrainnehåll ökar. Det kan också hjälpa till att balansera Ph-nivåer genom att förhindra magproblem som surhet eller matsmältningsbesvär.

17. Körsbär är rikt på kalium och vitamin C.

Potallium bidrar inte bara till uttorkning och avgiftning av kroppen utan spelar också en viktig roll för att bibehålla funktionen hos celler, nerver och muskler.

C-vitamin är viktigt eftersom det är involverat i olika processer i kroppen. C-vitamin är bra för sårläkning och kardiovaskulär hälsa.

18. Körsbär kan förbättra träningsåterhämtningen.

Studier visar att antiinflammatoriska och antioxidantföreningar i körsbär kan hjälpa till att lindra muskelsmärta, skador och inflammation orsakad av träning.

Körsbär har visat sig främja muskelåterhämtning, minska muskelsmärta från träning och förhindra muskelförlust.

Biverkningar av körsbär / försiktighetsåtgärder

Körsbär innehåller kostfiber och överdriven konsumtion av denna frukt kan orsaka gastrointestinala problem. Överkonsumtion av körsbär kan orsaka tarmgas, svullnad och magkramper.

Det är inte vanligt, men vissa människor kan vara allergiska mot körsbär. Symtomen inkluderar urtikaria, hisnande, etc. Om du upplever dessa symtom, vänligen besök sjukhuset omedelbart.

Körsbär är rikt på näringsämnen som är fördelaktiga för vår kropp, men att bara äta körsbär som en diet kan leda till näringsbrister. Körsbär saknar vissa typer av vitaminer, proteiner och enkelomättade fetter. Därför bör du äta en balanserad diet jämnt.

Show Buttons
Hide Buttons