Är kiwi nyttigt? Allt för Hälsan

Är kiwi nyttigt? Allt för Hälsan

kiwi nyttigt

1. Kiwi hjälper till med astma.

Kiwis höga vitamin C-innehåll kan hjälpa till att behandla astma. En studie visade att intag av kiwi har en skyddande effekt på barn med astma.

En annan studie visade att näringsämnen från vitamin C och E förbättrar lungfunktionen hos barn.

Kiwi är effektivt för att förbättra andningssjukdomar som astma. Om du vill njuta av denna effekt är det en bra idé att äta kiwi en eller två gånger i veckan.

Dessutom har kiwi effekten av att öka immuniteten. Denna frukt bekämpar oxidativ stress och främjar ett gynnsamt immunsvar.

2. Kiwi främjar matsmältningen.

Kiwifibern har en egenskap som främjar matsmältningen. Fiber botar förstoppning och diarré.

Kiwi innehåller kalium, en viktig elektrolyt som hjälper matsmältningssystemet.

Actinidin, ett enzym som finns i kiwifrukter, hjälper också matsmältningen. Detta främjar matsmältningen av proteiner.

Dessa kiwiegenskaper stöder dess roll som matsmältningshjälpmedel.

3. Kiwi hjälper till att behandla cancer.

I en studie visade kiwi-extrakt positiva effekter på orala cancerceller. Denna frukt minskade också DNA-oxidationsskador.Kiwis C-vitamin bekämpar fritt syre. Ökade fria radikaler ökar cancerrisken.

Dessutom är kiwifibrerna särskilt användbara för att bekämpa cancer i matsmältningssystemet.

Andra viktiga föreningar i kiwi inkluderar sulforafan, isocyanat och indol. Detta är känt för att hämma verkan av cancerframkallande ämnen.

4. Kiwi hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Kiwin är rik på kalium, ett viktigt näringsämne för hjärthälsan. I en studie hade individer som konsumerade 4069 mg kalium om dagen en 49 procent lägre risk att dö av hjärtsjukdom.

Att äta kiwifrukt kan också hjälpa till att sänka blodtrycksnivån. Att äta två till tre kiwi per dag kan leda till trombocythyperaktivitet och lägre plasmalipidnivåer.

5. Kiwi hjälper till att behandla diabetes.

Studier visar att inkludering av kiwi i din kost kan förbättra ditt blodsockersvar. Denna frukt innehåller cirka 5 g glukos i 100 g. Därför är effekten på blodsockret liten.

Även fiberegenskaperna hos denna frukt hjälper till att kontrollera blodsockernivån.

6. Kiwi hjälper till med inflammation.

Kiwi innehåller en peptid som heter Kisper, som är känd för att bekämpa inflammation. Studier har visat att denna peptid bekämpar inflammation i kolonvävnad.

7. Kiwi hjälper dig att gå ner i vikt.

Kiwi har mindre kalorier. Den innehåller också mycket lite fett men är rik på fiber. Dessa funktioner är idealiska för viktminskningsdieter.

8. Kiwi hjälper till att förbättra synen och hälsan.

Kiwi har en antioxidant effekt. Denna frukt är rik på C-vitamin, en kraftfull antioxidant. Denna antioxidant håller cellerna och vävnaderna i ögonen friska.

Kiwi är också en utmärkt källa till lutein och zeaxanthin, två kraftfulla antioxidanter som förbättrar ögons hälsa.

De viktigaste fördelarna med lutein och zeaxantin förhindrar makuladegeneration i samband med åldrande.

9. Kiwi är bra för att förbättra leverhälsan.

Specifika föreningar i kiwi har visat sig behandla alkoholfri fettleversjukdom (NAFLD). NAFLD är en leversjukdom orsakad av ansamling av överflödigt fett i levern och orsakas inte av alkoholkonsumtion.

Denna kiwiförening, kallad PQQ, har visat sig förhindra utvecklingen av NAFLD hos möss som matas med högt fett.

10. Kiwi hjälper dig att sova.

Att äta kiwi innan du går till sängs kan förbättra sömnkvaliteten. I en fyra veckors studie fick 24 män två kiwi en timme före sänggåendet. Sömnkvaliteten har förbättrats med 42% under denna period.

Dessutom har den totala sömntiden ökat med 13% och chansen att kunna sova hela natten utan att vakna ökar med 5%.

11. Kiwi är bra för din hud.

Kollagen är ett viktigt näringsämne som stöder hudens struktur och stärker benen. Kiwis C-vitamin är en viktig ingrediens i kollagensyntes i kroppen. Om du äter kiwi kan du stödja hudens struktur och återfukta den.

Dessutom kan kiwis antiinflammatoriska effekter och fördelar med C-vitamin vara till nytta för personer med akne och kraftigt minska talgproduktionen i porerna.

12. Kiwi är bra för att öka immuniteten.

Kiwis rika vitamin C stimulerar kroppens immunsvar. Faktum är att kiwifrukter innehåller cirka 230% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C.Kiwi har också fördelen med antioxidanter. Antioxidanter hjälper till att avlägsna fria radikaler från kroppen och minska oxidativ stress. I slutändan kan det skydda kroppen från inflammation och sjukdom.

13. Kiwi hjälper till att minska blodproppar.

Kiwi kan minska blodproppar. En studie från Universitetet i Oslo visade att att äta två till tre kiwi per dag minskar risken för blodproppar signifikant. Det har också visat sig minska blodfettnivåerna. Forskare säger att effekten liknar den dagliga dosen av aspirin för att förbättra hjärthälsan.

14. Kiwi hjälper dig att hantera ditt blodtryck.

Kiwi har effekten av att hantera blodtrycket. Enligt en studie kan fysiologiskt aktiva kiwiämnen sänka blodtrycket. På lång sikt kan risken för högt blodtryck, såsom stroke eller hjärtinfarkt, minskas.

15. Kiwi hjälper till att minska DNA-skador.

Kiwi har en egenskap att minska DNA-skador. Oxidativ stress gör att kroppen har många fria radikaler. Det kan orsaka DNA-brott i denna process.

Kiwi innehåller antioxidanter som kan minska oxidativ stress. En studie visade att personer som konsumerade kiwi förbättrade sin förmåga att reparera DNA på egen hand. Detta innebär att kiwi kan hjälpa till att förebygga livsstilssjukdomar som koloncancer, som är nära besläktade med DNA-skador.

16. Kiwin är rik på magnesium och kalium.

En av de många fördelarna med kiwi är att den är rik på magnesium och kalium. Högre innehåll av dessa viktiga föreningar hjälper till att förbättra muskelfunktion och energinivåer. Kiwi har 20% mer kalium än banan. Detta viktiga mineral håller blodtrycket och minskar risken för njursten, benskörhet och stroke.17. Kiwi hjälper till att förbättra hjärnans funktion.

Kiwi innehåller folsyra, vilket är viktigt för att förhindra hjärnfel hos spädbarn före och efter födseln. En annan fördel med kiwi är att de innehåller serotonin. Serotonin hjälper till med inlärning, minne och sömn.

18. Kiwi hjälper till att balansera alkaliskt.

Kiwi är en frukt med alkaliska egenskaper. Den alkaliska kroppen minskar risken för artrit och benskörhet och balanserar kroppens hälsa.

Kiwi biverkningar / försiktighetsåtgärder

 • En allergisk reaktion kan uppstå på grund av intag av kiwi.
 • Studier har visat att överätande kiwi kan leda till ödem. Anafylaxi kan också förekomma hos personer som äter för mycket kiwi. Utslag, astma och urtikaria kan förekomma.
 • Oralt allergisyndrom (OAS) kan uppstå om du äter mycket kiwi. OAS kan orsaka svullnad i mun, läppar och tunga. Det orsakar också stickningar och klåda i munnen.
 • Människor som konsumerar en stor mängd kiwi varje dag kan utveckla hudsjukdomar som dermatit.
 • Att äta mycket kiwi kan orsaka akut pankreatit. Denna frukt är rik på kalium, serotonin, C-vitamin och E. Att äta stora mängder av dessa ingredienser kan förändra triglyceridnivåerna i blodet och orsaka bukspottkörtelns långvariga skador.
 • En av biverkningarna av kiwifrukt inkluderar kräkningar, illamående och diarré.
 • Många studier visar att denna frukt har svampdödande effekter och kan interagera med vissa andra läkemedel. Typiska läkemedel är antikoagulerande, aspirin, heparin, blodplättar och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Därför kommer en person som använder ett visst läkemedel definitivt att behöva konsultera en läkare.

Näringsinnehåll per 100 g kiwi

 • Kalorier: 61 kcal
 • Totalt fett: 0,5 g
 • Kolesterol: 0 g
 • Natrium: 3 mg
 • Styrka: 312 mg
 • Socker: 12 g
 • Kostfiber: 3 g
 • Protein: 1,1 g
 • C-vitamin: 92,7 mg
 • Järn: 0,3 mm
 • Vitamin B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 17 mg
 • Kalcium: 34 mg
 • Vitamin E: 1,46 mg
 • Folsyra: 34ug

Show Buttons
Hide Buttons