Är kimchi nyttigt? Allt för Hälsan

Är kimchi nyttigt? Allt för Hälsan

kimchi nyttigt

1. Kimchi hjälper till att förbättra matsmältningssystemet.

De flesta jästa rätter innehåller hälsofördelarna med mjölksyrabakterier. Kimchi innehåller miljontals mjölksyrabakterier som kallas “goda bakterier”. Den produceras under jäsningsprocessen.

Därför kan konsumtion av kimchi förhindra sjukdomar som förstoppning och matsmältningsbesvär.

Vissa studier har visat att probiotika har förmågan att bekämpa patogener i mag-tarmkanalen. De antibakteriella egenskaperna hos kimchi skyddar oss från dödliga mag-tarmsjukdomar.

2. Att äta kimchi förbättrar immuniteten.

Studier har visat att livsmedel som är rika på probiotika, som kimchi, kan hjälpa till att öka din totala immunitet.

Att förbättra din immunitet ökar ditt försvar mot många typer av bakterier. Detta är vårt första försvar mot främmande ämnen som kommer in i vår kropp.

Kimchi använder rödpeppar som ingrediens. Röd paprika är känd för att ha anticancer- och antioxidantegenskaper.

Kinakål har också visat sig vetenskapligt hjälpa till att öka immuniteten på grund av dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.3. Kimchi är en kalorifattig mat.

Alla ingredienser i kimchi innehåller lite kalorier. Kimchi består främst av grönsaker som kål och rädisa.

Dessa ingredienser är rika på fiber, vilket ökar mättnaden. Probiotika är också kända för att hjälpa till med viktminskning och förhindra sockerberoende.

Ny forskning tyder på att förbättring av de goda bakterierna i tarmen, såsom probiotika, kan hjälpa till att reglera kolesterolet som din kropp absorberar genom matsmältningssystemet. Därför utvärderas mjölksyrabakterierna i kimchi som en stark effekt på fetma.

Många spekulerar i att detta kan vara anledningen till att Koreas överviktiga och överviktiga befolkning är så låg jämfört med andra länder.

4. Kimchi är rik på antioxidanter.

Kimchi är full av ingredienser och kryddor som är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det är också känt som en cancerförebyggande mat på grund av dess förmåga att främja hälsan.

Kinakål innehåller till exempel många föreningar som är naturligt antiinflammatoriska och antioxidanter. Att lägga till detta i din kost kan hjälpa till att bekämpa skadliga sjukdomar som cancer. Kål i kimchi innehåller också indol-3-karbinol, en kraftfull ingrediens mot kolorektal cancer.

Vitlök, rädisa, grön lök, ingefära och rödpeppar, ingredienserna i kimchi, är rika på antioxidanter som har antiinflammatoriska egenskaper. Antiinflammatoriska livsmedel är viktiga för att förhindra oxidationsrelaterade sjukdomar i vår kropp, såsom kognitiv försämring, kranskärlssjukdom och cancer.

Dessutom har capsaicin från chili visat sig hjälpa kroppens försvar mot lungcancer. Inte bara det, allicin från vitlök har visat sig bekämpa cancer i mage, lever och sköldkörtel.5. Kimchi har anti-aging egenskaper.

En av de många fördelarna med kimchi är att den har anti-aging egenskaper.

Antioxidanter är de mest kända anti-aging för att bromsa åldrandet.

Enligt forskning bedömdes koreanerna ha lägre åldrande än människor från andra länder. Det finns spekulationer om att antioxidantegenskaperna hos kimchi kan ha fått koreanerna att se yngre ut än i andra länder.

6. Kimchi hjälper till att förebygga magsår.

Ett magsår är ett sår mellan magen och tunntarmen. Det orsakas ofta av en bakterie som heter Helicobacter pylori.

Symtom på magsår inkluderar uppblåsthet, illamående och kräkningar. I svåra fall kan det förekomma i form av svart avföring, viktminskning och svår smärta i övre delen av buken.

Två tredjedelar av världens befolkning är infekterad med H. Pylori. Därför är många människor utsatta för magsår. Om de lämnas obehandlade kan magsår leda till blödning, perforering eller bristning.

En av de många mjölksyrabakterier som produceras genom jäsning av kimchi är känd för att producera dextrin, en antibakteriell substans som förhindrar tillväxten av Helicobacter pylori i vår kropp.

7. Kimchi minskar kolesterol i vår kropp.

En ny studie visade att konsumtion av kimchi som en del av en måltid kan hjälpa till att balansera kolesterol i kroppen.

Studier har visat att även små mängder kimchi kan sänka kolesterolnivåerna. Därför är det bra för kolesterolhälsan att äta en liten mängd kimchi dagligen regelbundet.

8. Att äta kimchi kan hjälpa till att förhindra diabetes.

Glukos i kroppen kommer från sockerarterna i maten vi äter. Insulin ansvarar för att bryta ner glukospartiklar så att kroppen kan absorbera dem och omvandla dem till energi.

Diabetes har blivit en av de vanligaste sjukdomarna hos mänskligheten. Det uppskattas att 415 miljoner människor världen över redan har diabetes, vilket innebär att 1 av 11 vuxna kommer att få det. För att göra saken värre vet 46% av dem inte ens att de har diabetes.

Studier har visat att antioxidantegenskaperna hos kimchi avsevärt kan minska glukos i kroppen. Dessa resultat visar att kimchi kan vara ett kraftfullt vapen mot diabetes hos vuxna.

9. Att äta kimchi kan hjälpa till att minska symtomen på matallergi.

De flesta matallergier kan utlösas genom att äta små mängder skaldjur, mjölk, jordnötter, fisk, vete och ägg. Allergier orsakas av vissa proteiner som patientens kropp felaktigt bestämmer är skadlig.

Om du har matallergi, signalerar din kropp att ditt immunsystem frigör en kemikalie som kallas histamin. Dessa kemikalier kan orsaka svullnad i ansiktet och förträngningar i luftvägarna.

Ny forskning tyder på att kimchi kan undertrycka ett av de farliga symptomen på matallergier. En studie som publicerades 2010 visade att att äta kimchi innan man äter mat som man är allergisk mot kan förhindra luftvägsförträngning.

Teorin är att de probiotika som finns i kimchi var ansvariga för dessa positiva resultat. Men mer forskning behövs fortfarande för korrekt information.

10. Kimchi skyddar vår kropp från kemikalier från plast.

En av fördelarna med kimchi är att den har egenskaper som skyddar oss från kemikalier som kommer från plast. Bisfenol A, allmänt känt som BPA, är en vanlig kemikalie som används för att bota plast som används i mycket vanliga saker som plastflaskor eller engångsförpackningar.BPA i vår kropp kan orsaka många problem. Det kan störa våra hormonnivåer, påverka hjärnan och beteendet hos spädbarn och småbarn negativt och kan leda till cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

En studie från 2007 kunde visa förmågan hos vissa bakterier som finns i kimchi att bryta ner bisfenol A. Denna bakterie är en probiotisk bakterie som kallas Bacillus pumilus.

Detta visar att fördelarna med kimchi har en positiv effekt på artificiella hot som BPA.

11. Kimchi främjar hälsosam fysisk utveckling och tydlig syn.

A-vitamin i kimchi har olika effekter förutom att det är en antioxidant som hjälper till att eliminera cancerframkallande fria radikaler från kroppen. Vitamin A hjälper till att utveckla en frisk kropp och bibehålla en klar och hälsosam syn.

12. Kimchi hjälper till att främja hjärthälsan.

Studier har visat att äta kimchi hjälper till att minska högt kolesterol och högt blodsocker, båda riskfaktorerna för hjärtsjukdomar.

Regelbunden konsumtion av kimchi har visat sig minska det totala kolesterolet och blodtrycket.

En annan studie visade att kimchi kan bidra till att minska dåligt LDL-kolesterol och förhindra ansamling av plack i artärerna.

13. Kimchi skyddar kroppen från oxidativ stress.

Oxidativ stress är en term som orsakar skador på celler med oxidationsmedel (även kallade fria radikaler).

Kimchi är en utmärkt källa till antioxidanter, vilket hjälper till att skydda celler från skador orsakade av oxidativ stress. Detta kan bidra till att minska risken för att utveckla vissa sjukdomar.

Kimchi kan också hjälpa till att förhindra cellåldring orsakad av oxidativ stress. Det kan minska produktionen av fria radikaler och stärka antioxidantförsvaret.14. Kimchi innehåller fördelaktiga växtföreningar.

Kimchi är rik på växtföreningar som ger skyddande egenskaper.

Kimchi innehåller polyfenoler och glukosinolater. Det är känt att ha antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper.

Till exempel innehåller kinakål koffeinsyra och p-kumarinsyra som huvudingrediens i kimchi. Dessa två är polyfenoler som fungerar som antioxidanter.

15. Kimchi är bra för hjärnans hälsa.

Kimchi kan ge flera viktiga fördelar för hjärnan.

Kimchi har hjärnskyddande effekter eftersom det innehåller föreningar som förhindrar oxidativ stress och inflammation.

Att äta mat rik på probiotika, som kimchi, kan gynna kognitiv hälsa.

Biverkningar / försiktighetsåtgärder: Kimchi är en god mat utan biverkningar. Emellertid innehåller kimchi mycket natrium, så det bör ätas med försiktighet.

Näringsfakta per 100 g Kimchi

 • Kalorier: 15 kcal (0,52%)
 • Fett: 0,5 g (0,52%)
 • Protein: 1,1 g (1,96%)
 • Kolhydrater: 2,4 g (1,85%)
 • Socker: 1,06 g (1,46%)
 • Fiber: 1,6 g (4,2%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Mättat fett: 0,067 g (0,21%)
 • Omega-3: 0,14 g (8,56%)
 • Omega-6: 0,1 g (0,61%)
 • Vitamin A: 5 μg (0,56%)
 • Tiamin: 0,01 mg (0,83%)
 • Vitamin B2: 0,21 mg (16%)
 • Vitamin B3: 1,1 mg (6,88%)
 • Vitamin B6: 0,21 mg (16,4%)
 • Vitamin B12: 0 μg (0%)
 • Vitamin C: 0 mg (0%)
 • Vitamin D: 0 IE (0%)
 • Vitamin E: 0,11 mg (0,73%)
 • Vitamin K: 43,6 μg (36,3%)
 • Folsyra: 52 μg (13%)
 • Kalcium: 33 mg (3,3%)
 • Koppar: 0,024 mg (2,67%)
 • Järn: 2,5 mg (31,3%)
 • Magnesium: 14 mg (3,33%)
 • Fosfor: 24 mg (3,43%)
 • Kalium: 151 mg (4,44%)
 • Selen: 0,5 μg (0,91%)
 • Natrium: 498 mg (33,2%)
 • Zink: 0,22 mg (2%)

Show Buttons
Hide Buttons