Är kidneybönor nyttigt? Allt för Hälsan

Är kidneybönor nyttigt? Allt för Hälsan

Är kidneybönor nyttigt

1. Njurbönor hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Njurbönor kan ha en positiv inverkan på din hälsa när du byter ut högkolesterolkött eller andra proteinkällor. Att minska kolesterol är ett sätt att sänka risken för hjärtsjukdomar och förbättra din hjärthälsa. Njurbönor är en av de hälsosammaste sojabönor som du kan använda som proteinkälla och har något mindre fett och mättat fett än andra sojabönor, men har liknande mängder fiber och protein.

De höga nivåerna av magnesium i njurbönor påverkar kolesterol, vilket hjälper till att bekämpa hjärtrelaterade sjukdomar som stroke, kärlsjukdom, artärproppar och hjärtinfarkt.

Njurbönor är också rik på kalium, ett annat viktigt näringsämne som är känt för att reglera blodtrycksnivåerna.

2. Njurbönor hjälper till att förhindra tjocktarmscancer.

Studier har visat att personer som regelbundet äter vanliga bönor, såsom njurbönor, kan vara mindre benägna att utveckla koloncancer. Fibrerna i soja spelar en positiv roll för att reglera celltillväxt i tjocktarmen, vilket kan bidra till att minska risken för att utveckla tjocktarmscancer.

3. Njurbönor har glykemiska kontrollegenskaper.

Sojabönor är en mat med lågt glykemiskt index, så de orsakar inte blodsockertoppar när de ätas. Det kan också hjälpa till att lindra effekterna av livsmedel som ökar ditt blodsocker.

Att äta njure bönor eller andra vanliga bönor med ris kan till exempel sakta ner den hastighet med vilken riset smälts. Detta innebär att kolhydrater bryts ner och absorberas långsamt i tarmen, vilket förhindrar plötsliga sockertoppar.

Soja innehåller också lösliga och olösliga fibrer som förhindrar blodsockertoppar. Olösliga fibrer kan också hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Högt kolesterol är ett annat problem för personer med diabetes. Därför kan njure bönor vara en god mat för en diabetisk diet.4. Njurbönor är bra för viktkontroll.

Njurbönor är fördelaktiga för viktkontroll. Många människor kämpar med bantning, särskilt när de antar en lågkolhydratdiet. Att äta en kost rik på fiber kan vara ett alternativ för viktminskning. Eftersom de är fulla av fiber känner du dig mätt längre och undviker att äta för mycket. Studier har visat att att äta soja som en del av en fiberrik kost kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

5. Njurbönor är bra för matsmältningen.

Njurbönor har matsmältnings hälsofördelar. Njurbönor är rika på både lösliga och olösliga fibrer. Fiber hjälper till att främja matsmältningshälsan och tarmens regelbundenhet. Men var försiktig, för mycket kan orsaka problem som gas och gasbildning.

6. Njurbönor innehåller mycket viktiga mineraler.

Njurbönor är rika på blodbildande järn och fosfor, vilket spelar en viktig roll i friska ben och tänder. Den innehåller också vitamin K, som skyddar nervsystemet från fria radikaler.

7. Njurbönor har kolesterolsänkande egenskaper.

Njurbönor är rika på löslig fiber. Medan vi vet att lösliga fibrer kan bidra till att främja matsmältningen, är det inte många som vet att det också kan hjälpa till att sänka det ohälsosamma LDL-kolesterolet.

8. Njurbönor hjälper till att förbättra minnet.

Njurbönor har fördelar för att förbättra minnet. Rikt på vitamin B1, vilket bidrar till en hälsosam kognitiv funktion. Tillräckliga nivåer av vitamin B1 hjälper syntesen av acetylkolin (en viktig neurotransmittor), vilket säkerställer att hjärnan fungerar korrekt och förbättrar koncentrationen och minnet. Det hjälper också till att bromsa utvecklingen av Alzheimers och demens.

9. Njurbönor hjälper till att generera energi.

Mangan i njure bönor är grundläggande viktigt för din kropps ämnesomsättning för att bryta ner näringsämnen för att producera energi.10. Njurbönor har antioxidativa egenskaper.

En av de många fördelarna med njure bönor är att de har antioxidant egenskaper. Mangan hjälper kroppens antioxidantförsvar att förstöra skadliga fria radikaler i kroppen. Därför faller njure bönor i kategorin livsmedel som är rika på antioxidanter.

11. Njurbönor är rika på protein.

Njurbönor innehåller mycket protein. Det är ett bra köttersättning för vegetarianer. Genom att lägga bönor i din kost kan du förse din kropp med protein utan att lägga kött eller andra livsmedel.

12. Njurbönor har naturliga avgiftande egenskaper.

Njurbönor har också motgift. Många livsmedel idag innehåller konserveringsmedel som innehåller sulfiter. Hög sulfithalt är känd för att vara giftig för kroppen. Molybden i njurbönor hjälper till att avgifta kroppen från sulfiter. Det är också fördelaktigt för personer med sulfitallergi, eftersom regelbunden konsumtion av njure bönor minskar allergisymtom.

13. Njurbönor hjälper till att förhindra högt blodtryck.

Njurbönor är en bra källa till kalium, magnesium, löslig fiber och protein, vilket kan hjälpa till att minska högt blodtryck. Tillsammans hjälper dessa faktorer till att upprätthålla normalt blodtryck. Kalium och magnesium utvidgar artärer och blodkärl och säkerställer ett jämnt blodflöde.

14. Njurbönor hjälper till att lindra förstoppning.

Njurbönor har fördelar när det gäller att lindra förstoppning. Olöslig fiber ökar huvuddelen av avföringen för att säkerställa jämna tarmrörelser och hjälper till att lindra förstoppning.

15. Njurbönor är bra för att öka immuniteten.

Antioxidanterna i njure bönor tar bort fria radikaler och stärker immunförsvaret genom att skydda kroppens celler.

16. Njurbönor har anti-aging egenskaper.

En av de kosmetiska fördelarna med njure bönor är deras anti-aging egenskaper. Antioxidanter tar bort fria radikaler och saktar ned åldrandet av celler. Det minskar också rynkor, behandlar akne och ger hår och naglar näring.

17. Njurbönor gör benen starka.

Mangan och kalcium som finns i njure bönor hjälper till att stärka benen och förhindra osteoporos. Folsyra hjälper till att upprätthålla ben- och ledhälsa, vilket minskar risken för bensjukdom och frakturer.

18. Njurbönor hjälper till att minska migrän.

Magnesium i njure bönor hjälper till att förhindra migrän och stabilisera blodtrycket.

19. Njurbönor hjälper till att reparera vävnader.

Vitamin B6 hjälper vävnadstillväxt och reparation av hud och hår. Det hjälper också till att förhindra många typer av degeneration i ögonen och hjälper också till att förhindra håravfall.

20. Njurbönor är bra för minskning av grå starr.

Vitamin B3 i njure bönor har visat sig bidra till att minska och i vissa fall behandla grå starr.

21. Njurbönor hjälper till att lindra reumatoid artrit.

Den höga kopparhalten i njure bönor minskar inflammation i artrit. Koppar säkerställer också flexibilitet i ledband och leder.

22. Njurbönor har astmalättande egenskaper.

Njurbönor är också fördelaktiga för astmalindring. Magnesium i njure bönor har en bronkdilaterande effekt och säkerställer en jämn passage av luft in och ut ur lungorna. Studier har visat att låga magnesiumnivåer kan utlösa astma.23. Njurbönor hjälper till att förebygga cancer.

Njurbönor är en utmärkt källa till antioxidanter som hjälper till att bekämpa cancer. De är också rika på fiber, vilket är bra för att bekämpa olika former av cancer i matsmältningssystemet.

En studie kopplade ett högt intag av flavonoler med minskad risk för cancer. Sojabönor innehåller mycket flavonoler, vilket kan hjälpa cancerpatienter. Enligt American Cancer Research Institute hjälper lignaner och saponiner i njure bönor också att bekämpa cancer.

24. Njurbönor är bra mat för spädbarn.

En annan fördel med njure bönor är att de är fördelaktiga för spädbarn. Njurbönor innehåller viktiga näringsämnen som hjälper ditt barn att växa och utvecklas. Den är rik på kalcium och kalium, vilket är viktigt för benstyrkan. Den innehåller också proteiner, som är viktiga byggstenar för tillväxt och utveckling.

Dessutom spelar folsyra i njure bönor en viktig roll i ditt barns hjärnans utveckling.

25. Njurbönor är en god mat under graviditeten.

Fördelarna med njure bönor är att de innehåller protein, fiber, järn och antioxidanter. Allt detta är mycket viktigt, särskilt under graviditeten. Under graviditeten ökar blodvolymen, så mer järn behövs för att producera mer hemoglobin. Järn tillsammans med folsyra hjälper ditt barns kognitiva utveckling.

Fibrerna i njure bönor hjälper matsmältningskanalen att fungera ordentligt under graviditeten. Under graviditeten kan hormoner interagera med matsmältningsprocessen och orsaka förstoppning.

26. Njurbönor kan förbättra hälsan i nervsystemet.

Molybden hjälper till med cellulär energiproduktion och utveckling av nervsystemet. Njurbönor ger också de aminosyror, vitaminer och mineraler som din hjärna behöver. Vissa vitaminer, inklusive folsyra, spelar en viktig roll vid regleringen av vissa aminosyror som behövs av nervsystemet. Forskning visar att brist på folsyra kan öka homocysteinnivåerna, vilket kan vara en riskfaktor för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

27. Njurbönor hjälper till att bygga blod.

En annan fördel med njure bönor är att de hjälper till att bygga blod. Koppar och järn är väsentliga för bildandet av nya blodkroppar. En kopp njure bönor innehåller 26% och 29% av den rekommenderade dagliga mängden järn och koppar. Järnbrist kan också leda till anemi.28. Njurbönor kan också hjälpa till att behandla akne.

Njurbönor innehåller också zink, vilket spelar en viktig roll för att bibehålla en frisk hud. Zink stöder talgkörtlarnas funktion, vilket hjälper till att producera svett. Bortsett från det hjälper folsyra i njure bönor att bygga nya hudceller. Att generera nya celler regelbundet kan hjälpa till att rengöra porer och minska akneutbrott. Därför är äta njure bönor fördelaktigt för hudens hälsa.

29. Njurbönor hjälper till att förhindra fettlever.

Njurbönor är också effektiva för att förhindra fettlever. När fett ackumuleras i levern blir det fettlever. Detta kan orsaka problem med fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och annat metaboliskt syndrom.

Behandling av fettlever baseras på kontroll av blodsocker, viktminskning och minskning av kolesterolnivåerna i blodet såsom LDL och triglycerider. Att ersätta animaliskt protein med hög fetthalt med soja kan hjälpa till att förbättra leverhälsan.

Biverkningar av njure bönor

Medan njure bönor har många hälsofördelar är okokta eller felaktigt kokta bönor något giftiga. Njurbönor innehåller ett giftigt ämne som kallas växthemagglutinin. Denna komponent finns ofta i många korn, men är särskilt hög i röda njure bönor. De viktigaste symptomen är kräkningar och diarré.

Njurbönor kan orsaka problem som uppblåsthet, uppblåsthet och diarré hos vissa människor. En olöslig fiber i dessa bönor som kallas alfa-galaktosidas orsakar dessa problem.

% av den rekommenderade dagliga mängden i 100 g njure bönor

 • Kalorier: 127 Kcal
 • Totalt fett: (1%)
 • Natrium: (0%)
 • Totalt kolhydrater: (8%)
 • Kostfiber: (26%)
 • Protein: (17%)
 • Kalcium: (2%)
 • Järn: (16%)
 • Kalium : (9%)
 • Niacin: (4%)
 • Pantotensyra: (4%)
 • Riboflavin: (4%)
 • Tiamin: (13%)
 • Vitamin B6: (9%)
 • Vitamin C: (1%)
 • Vitamin K: (7% )
 • Koppar: (27%)
 • Magnesium: (11%)
 • Mangan: (21%)
 • Fosfor: (20%)
 • Selen: (2%)
 • Zink: (10%)
 • Kolesterol: (0%)

Show Buttons
Hide Buttons