Är kakao nyttigt? Allt för Hälsan

Är kakao nyttigt? Allt för Hälsan

kakao nyttigt

1. Kakao hjälper till att förebygga cancer.

Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i världen. När fria radikaler och miljöföroreningar skadar celler kan de orsaka farliga mutationer som kan orsaka cancer. Men forskare har upptäckt antioxidanter, ämnen som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och cancerrisk. Denna kraftfulla växtförening finns i en mängd olika frukter och grönsaker.

Kakao har fler antioxidanter än många andra livsmedel. Kakao är särskilt rik på polyfenoler, flavonoider och niacin, som skyddar celler mot skador och bakterier och förhindrar tillväxt av cancerceller.

En studie visade att kakao kan stoppa tillväxten av prostatacancerceller utan att påverka tillväxten och funktionen hos friska celler.

2. Kakao är bra för blodtryckshälsan.

Konsumtion av kakao har visat sig sänka blodtrycket genom att vidga blodkärlen och skydda mot de skadliga effekterna av oxidativ skada.

En studie på friska människor visade att ju högre koncentration av flavanoler, desto större effekt har kakao på att sänka blodtrycket. Till exempel hade människor som åt mörk choklad hög i flavonoler betydligt större fördelar än de som åt vit choklad utan flavonoler.

Detta tyder på att kakao kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Tänk dock på att kakao endast ska användas som ett tillägg till en behandling med högt blodtryck och inte ska användas i stället för ett godkänt läkemedel. Var noga med att konsultera en professionell läkare.3. Kakao är bra för hjärnans hälsa.

En annan fördel med kakao är dess hjärnhälsofördelar. Experter säger att flavanolerna i kakao kan förhindra eller minska många av tecknen på åldersrelaterad kognitiv nedgång.

Polyfenoler och flavonoider i kakao har visat sig förbättra hjärnans funktion och öka blodflödet till hjärnan, vilket förhindrar neurodegenerativa sjukdomar som demens och Alzheimers sjukdom.

Flavanoler kan passera blod-hjärnbarriären och är involverade i biokemiska vägar som skapar neuroner och viktiga molekyler för hjärnans funktion.

4. Kakao är bra för din psykiska hälsa.

Kakao kan förbättra humör och symtom på depression, samt ha en positiv effekt på åldringsrelaterad mental försämring.

Den positiva effekten på humöret beror på att flavanoler och tryptofan i kakao omvandlas till serotonin, en naturlig stämningsstabilisator.

Dessutom fann en studie av äldre män att äta choklad förbättrade den övergripande psykologiska hälsan.

5. Kakao ger hälsosamma fibrer.

Inte bara får fiber dig att känna dig mätt, det hjälper också med friska tarmrörelser och korrekt matsmältningsfunktion.

Studier har visat att personer som regelbundet konsumerar kakao har kortare tarmrörelser och mindre förstoppning än de som inte gör det.

6. Kakao hjälper till att förebygga hjärtsjukdomar och stroke.

Kakao gynnar också hjärtat. Förutom att bekämpa fria radikaler och förebygga cancer, har polyfenoler och flavanoler i kakao antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Flavonoiderna i kakao kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar, särskilt genom att förhindra blodproppar och uppbyggnad från att blockera blodflödet i blodkärl och artärer.

Kakao har också egenskaper som kan minska risken för stroke.

Flavonolerna i kakao förbättrar kväveoxidhalten i blodet, vilket slappnar av och vidgar artärer och blodkärl, vilket förbättrar blodflödet.

Kakao har visat sig sänka dåligt LDL -kolesterol, förbättra blodsockret och minska inflammation. Dessa egenskaper har kopplats till en minskad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

En genomgång av en studie av 157 809 personer fann att att äta mer choklad var förknippat med en lägre risk för hjärtsjukdomar och stroke. Dessa resultat tyder på att kakaobaserad choklad kan ha en skyddande effekt på hjärtat.

7. Kakao hjälper till med typ 2 -diabetes.

Flavanolerna i kakao kan gynna symtomen på typ 2 -diabetes. Att konsumera för mycket choklad är definitivt inte bra för blodsockerkontrollen, men kakao har antidiabetiska egenskaper.

Förbrukning av flavanolrik kakao kan förbättra insulinkänsligheten och blodsockerkontrollen och minska inflammation.

Trots dessa lovande resultat krävs försiktighet, eftersom vissa studier har invändningar. Personer med diabetes bör konsultera en specialistläkare.

8. Kakao är bra för tänder och hud.

Flera studier har undersökt kakaos skyddande effekter mot tandförfall och tandköttssjukdom. Kakao innehåller många föreningar med antibakteriella och immunstimulerande egenskaper som kan bidra till orala hälsofördelar.

I en studie hade möss infekterade med orala bakterier som fick kakaoxtrakt en signifikant minskning av hålrum jämfört med möss som endast fick vatten.

De flesta kakaoprodukter vi konsumerar innehåller dock socker. Därför är kakaos munhälsofördelar begränsade till produkter som inte innehåller socker.

Dessutom har kakaopolyfenoler visat sig ge betydande fördelar för huden.

Regelbunden konsumtion av kakao har visat sig bidra till hudens blodcirkulation och förbättra hudens återfuktning.

9. Kakao hjälper till att lindra bronkial astma.

En annan fördel med kakao är dess bronkiala hälsoegenskaper. Kakaobönor innehåller xantin och teofyllin, som kan lindra bronkospasm och öppna förträngda bronkier. Det kan ha anti-astmatiska egenskaper och är användbart för behandling av olika allergier, inklusive astma.

En studie visade att kakaopulver innehåller teobromin, som kan ha anti-astmaegenskaper.10. Kakao hjälper till med viktkontroll.

Studier har visat att kakaos fördelar kan innefatta förebyggande av fetma. Konsumtion av kakao kan hjälpa till att reglera lipidmetabolismen och kan minska syntesen av fettsyror.

Kom dock ihåg att äta kakao, som innehåller mycket socker och fett, är skadligt för viktminskning.

11. Andra hälsofördelar med kakao

 • Kakao kan påskynda läkning. Kakao extrakt är också känt för sina terapeutiska och sårläkande egenskaper vid tillverkning av naturläkemedel.
 • Kakao kan minska kroniskt trötthetssyndrom. Kakao kan hjälpa till att frigöra signalsubstanser som serotonin i hjärnan, så det kan ha en lugnande effekt hos personer som lider av kronisk trötthet.
 • Kakao hjälper till med magnesiumbrist. Att konsumera kakao regelbundet kan hjälpa till att förhindra biverkningar av magnesiumbrist.

Biverkningar av kakao

Kakao innehåller koffein, så överdriven konsumtion kan orsaka ökad urinering, sömnlöshet, oregelbunden hjärtslag, gastroesofageal refluxsjukdom, diarré och mer.

Kakao kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Dess symptom inkluderar hudreaktioner, migrän och matsmältningsbesvär.

Kakao kan interagera med vissa mediciner. Var noga med att konsultera en professionell läkare.

Näringsfakta för kakao / 100g

 • Kalorier: 228 Kcal
 • Fett: 14 g (18%)
 • Natrium: 21 mg (1%)
 • Kolhydrater: 58 g (21%)
 • Kostfiber: 37 g (132%)
 • Protein: 20 g (40%)
 • Kalcium: 128 mg ( 10%)
 • Järn: 13,86 mg (77%)
 • Kalium: 1524 mg (32%)
 • Folsyra: 32 mcg (8%)
 • Niacin: 2,185 mg (14%)
 • Pantotensyra: 0,254 mg (5%)
 • Riboflavin: 0,241 mg ( 19%)
 • Tiamin: 0,078 mg (6%)
 • Vitamin B6: 0,118 mg (9%)
 • Vitamin K: 2,5 mcg (2%)
 • Koppar: 3,788 mg (421%)
 • Magnesium: 499 mg (125%)
 • Mangan: 3,837 mg ( 167%)
 • Fosfor: 734 mg (105%)
 • Selen: 14,3 mcg (26%)
 • Zink: 6,81 mg (62%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Koffein: 230 mg

% är en procentandel av det rekommenderade dagliga beloppet.

Show Buttons
Hide Buttons