Är jujube nyttigt? Allt för Hälsan

Är jujube nyttigt? Allt för Hälsan

jujube

1. Jujube hjälper dig att sova.

Jujube är en gammal kinesisk folkmedicin som används för att behandla sömnstörningar som sömnlöshet. Jujube har en lugnande effekt eftersom den innehåller antioxidant vegetabiliska kemikalier, polysackarider, flavonoider och saponiner.

Jujube lugnar nerver, inducerar sömn, slappnar av din kropp och ditt sinne för att behandla ångest.

2. Jujube är bra för matsmältningshälsan.

Jujubens höga fiberinnehåll hjälper till att kontrollera tarmrörelser och matsmältning. Detta näringsämne hjälper till att mjuka avföring och öka volymen. Som ett resultat påskyndar det matrörelsen genom matsmältningskanalen och minskar förstoppning.

Jujubextrakt kan hjälpa till att minska risken för skador orsakade av sår och skadliga bakterier genom att stärka slemhinnan i magen och tarmarna.

Jujube innehåller också pektin, som har anti-diarréegenskaper.

I en studie förbättrade polysackaridextrakt från datum matsmältningssymtom genom att stärka tarmväggarna hos möss med kolit.

3. Jujube har en lugnande effekt på nervsystemet.

Jujube har visat sig ha en lugnande effekt på hjärnan och nervsystemet. Jujube hjälper också till att lindra ångest. Jujubens lugnande effekt är känd för att påverka hormonnivåerna och framkalla lugn och behaglig stämning.4. Jujube är rik på vitamin C.

Jujube är särskilt rik på vitamin C. Vitamin C hjälper huden att återuppliva, bekämpar fritt syre och stärker immuniteten genom att förebygga sjukdomar. 100 g jujube innehåller 69 mg vitamin C.

5. Jujube hjälper till att kontrollera blodtrycket.

Jujube är ett livsmedel med lågt natriuminnehåll och högt kaliuminnehåll. Dessa egenskaper hjälper till att kontrollera blodtrycket. Potarium hjälper till att slappna av blodkärlen.

I likhet med ovanstående hjälper jujub rik på järn och fosfor också att reglera blodcirkulationen. Lågt järninnehåll i blodet kan leda till anemi, muskelsvaghet, trötthet, matsmältningsbesvär, yrsel och kognitiva problem. Jujube ökar inte bara blodflödet utan underlättar också blodcirkulationen.

6. Jujube är bra för benhälsan.

Jujube innehåller kalcium, fosfor och järn, vilket hjälper till att förbättra benstyrkan. Jujube är en god mat för personer med benrelaterade tillstånd som osteoporos.

Jujube kan vara ett bra val, särskilt för personer som lider av artrit. Jujube har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska ödem i lederna.

7. Jujube är bra för din hud.

Jujube innehåller C-vitamin och antioxidanter. Antioxidanter bekämpar fria radikaler och förhindrar cellskador. C-vitamin kan ge frisk hud och glans.

Jujube hjälper också till att förhindra åldrande. C-vitamin i jujube hjälper till att förhindra rynkor, melaninkänsla och pigmentering.

8. Jujube är rik på antioxidanter.

Jujube är rik på flera antioxidantföreningar som flavonoider, polysackarider och triterpeninsyra.

Aktiv syreskada anses vara en viktig orsak till flera kroniska sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Studier visar att antioxidantaktiviteten hos jujube-flavonoider hjälper till att minska stress och inflammation orsakad av skada på aktivt syre.

9. Jujube hjälper dig att gå ner i vikt.

Jujube innehåller mycket protein och fiber och låga kalorier. Att äta jujub kan tillgodose näringsbehov och få dig att känna dig mätt.

10. Jujube har en antiinflammatorisk effekt.

Jujubär innehåller betulinsyra, som har visat sig ha antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. Detta hämmar tillväxten av Staphylococcus aureus aureus och E. coli, som orsakar många bakterieinfektioner.

Jujube är också rik på kraftfulla antioxidanter som vitamin A och C. Dessa näringsämnen minskar risken för kronisk inflammation genom att bekämpa skadliga toxiner, förhindra oxidativ stress och kontrollera produktionen av inflammatoriska cytokiner.

11. Jujube kan lindra hostsymtom.

Jujube innehåller ett speciellt enzym som kallas bromeline som har visat sig minska ansamling av slem och slem.

12. Jujube kan hjälpa till att avgifta blod.

Jujube innehåller saponin och alkaloider som är direkt relaterade till blodavgiftning. Det tar bort skadliga toxiner från blodet och förhindrar kroppen från olika blodrelaterade sjukdomar.

13. Jujube hjälper till att förebygga cancer.

Jujubens rika fenolföreningar tar effektivt bort skadligt fritt syre och bekämpar oxidativ stress, vilket minskar cancerrisken.Studier visar också att jujubextrakt har starka cancercanceregenskaper, särskilt för att hämma spridningen av leukemi och förhindra tillväxten av bildande av tumörceller.

Dessutom hjälper jujubens antioxidativa egenskaper till att förhindra risken för många typer av cancerceller, inklusive äggstocks-, livmoderhals-, bröst- och hudcancer.

14. Jujube hjälper till att förbättra hjärthälsan.

Jujube är känt för att förbättra hjärthälsan. Potarium i jujuben slappnar av blodkärlen och hjälper till att reglera blodtrycket. Kostfiberinnehållet i jujube sänker också risken för hjärt-kärlsjukdom.

15. Jujube förbättrar blodcirkulationen.

Bra blodflöde innebär att syre tillförs ordentligt till alla viktiga organ i blodet. Det rika innehållet av kalium, fosfor, mangan, järn och zink i jujube hjälper potentiellt blodcirkulationen.

Biverkningar av jujube / försiktighetsåtgärder

Jujube är säkert för de flesta. Men försiktighet krävs när du tar antidepressiva medel eftersom de kan interagera med läkemedlet. Personer som är inblandade i detta behöver konsultera en professionell läkare innan de tar det.

Vissa studier tyder också på att överdriven konsumtion av jujube sällan kan orsaka sömnighet, diarré, nedsatt aptit, förstoppning och fullhet.

Näringsämnen i Jujube per 100 g

 • Energi 79Kcal (4%)
 • Kolhydrater 20,53 g (16%)
 • Protein 1,2 g (2%)
 • Totalt fett 0,20 g (1%)
 • Kolesterol 0 mg (0%)
 • Niacin 0,900 mg (5%)
 • Pyridoxin 0,081 mg (6%)
 • Riboflavin 0,040 mg (3%)
 • Tiamin 0,020 mg (2%)
 • Vitamin A 40 IE (1%)
 • C-vitamin 69 mg (115%)
 • Natrium 3 mg (<1%)
 • Kalium 250 mg (5%)
 • Kalcium 21 mg (2%)
 • Koppar 0,073 mg (8%)
 • Järn 0,48 mg (6%)
 • Magnesium 10 mg (2,5%)
 • Mangan 0,084 mg (4%)
 • Fosfor 23 mg (3%)
 • Zink 0,05 mg (1%)

Show Buttons
Hide Buttons