Är guava nyttigt? Allt för Hälsan

Är guava nyttigt? Allt för Hälsan

guava nyttigt

1. Guava hjälper till att hantera diabetes.

Guava har ett lågt glykemiskt index, vilket förhindrar höga blodsockernivåer. Dess höga fiberinnehåll hjälper också till att kontrollera blodsockernivån. Fiber kan också förhindra förstoppning, ett vanligt problem för personer med diabetes.

En indisk studie visade att guava hjälper till att sänka blodsockret och kolesterolhalten i blodet. Detta minskar risken för diabetes. Djurstudier har visat att extrakt av guava -blad har antihyperglykemiska effekter på typ 2 -diabetes.

2. Guava är bra för hjärthälsan.

Fibern i guava sänker dåligt kolesterol, vilket kan bidra till hjärtsjukdomar. Kalium i denna frukt hjälper till att sänka blodtrycksnivåerna.

Polysackariderna i guavablad fungerar som antioxidanter och bekämpar oxidativ stress. Eftersom oxidativ stress är en av de främsta orsakerna till hjärtsvikt är det viktigt att hantera det.

Guava bladte kan hjälpa till att förhindra åderförkalkning.3. Guava är bra för matsmältningen.

En av fördelarna med guava är att den är bra för matsmältningen. Guava kan ge cirka 12% av den rekommenderade kostfibern.

Enligt den medicinska litteraturen kan guava också behandla diarré på grund av dess antibakteriella och antispasmodiska egenskaper.

Guavas antibakteriella egenskaper kan bekämpa skadliga tarmmikrober och eventuellt förhindra matsmältningsinfektioner.

4. Guava hjälper till att öka immuniteten.

Guava innehåller immunförstärkande egenskaper. Guava är rik på vitamin C. Forskning visar att C-vitamin hjälper till att öka immuniteten och bekämpa sjukdomsframkallande patogener.

C -vitamin skyddar också kroppens celler från skador. Detta kan minska risken för sjukdomar som artrit, cancer och vissa former av hjärtsjukdomar.

En studie visade att guava har antibakteriella egenskaper som kan döda dåliga bakterier och virus i kroppen.

5. Guava har egenskaperna att lindra menstruationssymtom.

I en studie upplevde 197 kvinnor med dysmenorré lättnad efter att ha tagit guavaxtrakt regelbundet.En annan studie fann antispasmodiska effekter av guava blad extrakt. Extraktet kan lindra spasmer i livmoderns glatta muskler.

6. Guava har fördelar för viktminskning.

Direkt forskning på detta område saknas. Men fiberinnehållet i frukter kan hjälpa dig att gå ner i vikt. En medelstor guava innehåller cirka 38 kalorier, så det är fördelaktigt för viktminskning.

7. Guava hjälper till att minska risken för cancer.

Förutom C -vitamin innehåller guava också lykopen. Dessa två antioxidanter hjälper till att minska risken för cancer. Detta kan förhindra tillväxt av cancerceller. Guava är särskilt effektivt för att behandla bröst- och prostatacancer.

Guava innehåller också fiber. Detta näringsämne hjälper till att minska risken för hemorrojder och tjocktarmscancer.

Annan forskning tyder på att guava blad extrakt kan också bidra till att minska risken för cancer.

8. Guava skyddar huden mot rynkor och för tidigt åldrande.

Guava har också hudens hälsofördelar. Guava är rikt på antioxidanter. Dessa föreningar kan skydda huden mot UV-skador och eventuellt försena tecken på åldrande. Vitamin A och C i guava bidra till att öka hudens elasticitet.

Guava blad extrakt har också antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att behandla akne.

9. Guava är bra för ögons hälsa.

Guava gynnar också ögons hälsa. Vitamin A i guava kan förbättra synen. Detta näringsämne är känt för att minska risken för grå starr och makuladegeneration. Dessutom bidrar vitamin C, som är rikligt i denna frukt, till bättre syn.

10. Guava är fördelaktigt under graviditeten.

Folsyran och vitamin B9 i guava främjar utvecklingen av barnets nervsystem och förhindrar störningar i nervsystemet.

11. Guava har stressavlastande egenskaper.

En av de unika fördelarna med guava är dess stressavlastande egenskaper. Denna frukt innehåller magnesium. Detta näringsämne är känt för att slappna av nerver och muskler i kroppen och lindra stress. Vissa studier säger att magnesium kan hjälpa till att lindra ångest hos individer, men mer forskning behövs i detta avseende.

12. Guava hjälper till med kognitiv funktion.

Guava innehåller vitamin B6 och B3, som är kända för att främja kognitiv hälsa. Vitamin B6 har visat sig minska risken för demens, kognitiv nedgång och depression. I djurstudier har vitamin B3 visat sig förbättra neurodegenerationen.

13. Guava är bra för hostförebyggande.

Guava blad extrakt har hostdämpande egenskaper. I en studie på råttor och grisar minskade extrakt från bladen hostfrekvensen.14. Guava kan hjälpa till att behandla diarré.

Studier har visat att guava blad extrakt hämmar tillväxten av Staphylococcus aureus, en vanlig orsak till diarré. Guava leaf te är faktiskt ett vanligt botemedel mot diarré. Guava leaf te reducerar lös avföring och minskar buksmärtor, vilket möjliggör snabbare återhämtning.

De antibakteriella egenskaperna hos guava hjälp rensa mag-tarmkanalen, inhibering av tillväxten av mikroorganismer och bakterier. Den fiber i denna frukt förbättrar också korrekt utsöndring och matsmältning.

15. Guava är bra för munhälsan.

En annan fördel med guava är dess munhälsoegenskaper. Guava blad har antibakteriella, antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper som kan hjälpa till att lindra tandvärk.

Bladen kan också användas för att behandla periodontal sjukdom. Guava-blad är effektiva för att förebygga och behandla orala problem på grund av deras anti-plackegenskaper. Herbalists rekommenderar att du använder mjuka guava blad för att upprätthålla munhygien. Bladen har antibakteriella, smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska tandköttsinflammation. Guava blad kan också användas för att behandla tandkött och munsår.

16. Guava är bra för sköldkörtelns hälsa.

Guava är en bra källa till koppar, vilket är viktigt för sköldkörtelns hälsa, reglerande hormoner och organsystemets funktion. Koppar hjälper till att reglera produktionen och absorptionen av hormoner som styr sköldkörtelns funktion.

Guava innehåller också kalium och kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att förbättra sköldkörtelns funktion.

17. Guava är bra för benhälsan.

En annan fördel med guava är att det är bra för benhälsan. Guava är en rik källa till mikronäringsämnen som koppar, järn och mangan, som är viktiga för benbildning och förstärkning. Regelbunden konsumtion av guava kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av åldersrelaterade sjukdomar som osteoporos. Mangan är också ett mycket viktigt element i kroppen, vilket hjälper till med proteinmetabolism, kollagenbildning och nervsystemets funktion.18. Guava sänker kolesterolhalten.

Guava innehåller en förening som kallas pterostilben som har förmågan att sänka kolesterolhalten. Förutom dessa effekter är det känt att pterostilbene har skyddande egenskaper mot kognitiv nedgång. Saponinerna som finns i guava kan också blockera absorptionen av kolesterol.

19. Guava hjälper till att minska surheten i kroppen.

Guava har också fördelen av att minska surheten. Guava frö extrakt innehåller en blandning av polyfenoler som uppvisar antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att behandla njurproblem. Den höga vattenhalten i guava framkallar urinering, vilket avsevärt kan minska surheten som orsakas av urinsyra. Det hjälper också till att ta bort urinsyra från kroppen, vilket minskar stress och tryck på njurarna.

Biverkningar av guava

Precis som andra frukter är guava rik på en typ av socker som kallas fruktos, vilket orsakar gas. Tyvärr är våra kroppar inte utrustade för att smälta och absorbera stora mängder fruktos. Därför, om du äter för mycket av denna frukt, produceras gas av fruktosätande bakterier.

Vissa personer med fruktosmalabsorption kan också uppleva diarré eller matsmältningsproblem när de äter guava.

Guava näringsfakta / 100g

 • Kalorier: 68 Kcal
 • Fett: 1 g (1%)
 • Mättat fett: 0,3 g (2%)
 • Natrium: 2 mg (0%)
 • Kolhydrater: 14 g (5%)
 • Kostfiber: 5,4 g (19%)
 • Protein: 2,6 g (5% )
 • Kalcium: 18 mg (1%)
 • Järn: 0,26 mg (1%)
 • Kalium: 417 mg (9%)
 • Folsyra: 49 mcg (12%)
 • Niacin: 1,084 mg (7%)
 • Pantotensyra: 0,451 mg (9%)
 • Riboflavin: 0,04 mg (3%)
 • Tiamin: 0,067 mg (6%)
 • Vitamin A: 31 mcg (3%)
 • Vitamin B6: 0,11 mg (8%)
 • Vitamin C: 228,3 mg (254%)
 • Vitamin E: 0,73 mg (3%)
 • Vitamin K: 2,6 mcg (2%)
 • Koppar: 0,23 mg (26%)
 • Järn: 0,26 mg (1%)
 • Magnesium: 22 mg (6%)
 • Mangan: 0,15 mg (7%)
 • Fosfor: 40 mg (6%)
 • Selen: 0,6 mcg (1%)
 • Zink: 0,23 mg (2%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)

% är en procentandel av det rekommenderade dagliga beloppet.

Show Buttons
Hide Buttons