Är granatäpple nyttigt? Allt för Hälsan

Är granatäpple nyttigt? Allt för Hälsan

granatäpple nyttigt

1. Granatäpple är rikt på antioxidanter.

Granatäpplefrön får sin levande röda nyans från polyfenoler. Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter.

Granatäpple innehåller högre nivåer av antioxidanter än de flesta andra frukter. Granatäpple innehåller tre gånger fler antioxidanter än röda druvor och grönt te. Antioxidanterna i granatäpple hjälper till att ta bort fria radikaler, skydda celler från skador och minska inflammation.

2. Granatäpple är rikt på vitamin C.

En av de många fördelarna med granatäpplen är att de innehåller mer än 40% av dina dagliga C-vitaminbehov.

3. Granatäpple har antiinflammatoriska egenskaper.

Antioxidanterna, en fördel med granatäpple, hjälper till att bekämpa inflammation. Denna frukt kan minska inflammation som kan orsaka sjukdom. Personer som kämpar mot artrit kan också uppleva viss lättnad tack vare granatäpplets antiinflammatoriska egenskaper. Granatäpple kan också förhindra neuroinflammation och bromsa utvecklingen av neurodegenerativa störningar och minnesstörningar. Med detta sagt kan granatäpplen hjälpa till att förhindra sjukdomar som Alzheimers.

4. Granatäpple förhindrar koagelbildning och koagulering.

De antioxidanter som finns i granatäpple fungerar som “blodförtunnande medel”. Granatäpplefrön förhindrar att blodplättar bildas och koagulerar.Det finns två typer av blodproppar. Den första är en bra blodpropp som påskyndar återhämtningen under ett snitt eller skada, och den andra är om det finns en inre blodpropp, såsom i hjärtat, en artär eller någon annanstans inuti kroppen. Dessa typer av blodproppar är dåliga och kan vara dödliga.

5. Granatäpple hjälper till att förhindra åderförkalkning.

När du blir äldre kan dina livsstilsförändringar och kolesterol göra dina artärers väggar hårdare och igensatta. De antioxidativa egenskaperna hos granatäpple förhindrar att dåligt kolesterol oxideras. Att äta granatäpple hjälper dig att bli av med överflödigt fett och förhindra härdning av artärväggarna.

6. Granatäpple förbättrar syretillförseln.

Granatäpple hjälper till att pumpa syrenivåer i blodet. De antioxidanter som finns i granatäpple bekämpar fria radikaler, minskar kolesterol och förhindrar blodproppar. Allt detta kommer så småningom att hjälpa ditt blod att flöda fritt och förbättra kroppens syrenivåer.

7. Granatäpple hjälper till att sänka blodtrycket.

De näringsmässiga egenskaperna hos granatäpple hjälper till att sänka kolesterol och triglycerider och sänka blodtrycket.

8. Granatäpple är bra för matsmältningshälsan.

En av de många fördelarna med granatäpplen är att de innehåller mycket fiber. Alla vet att fiber är bra för matsmältningen. Att äta granatäpplen kan vara ett av de bästa sätten att inkludera fiber i ditt dagliga liv. Ett granatäpple innehåller 45% av det rekommenderade dagliga fiberintaget.

9. Granatäpple har immunförstärkande egenskaper.

Granatäpple, som är rikt på antiinflammatoriska egenskaper, är bra för människor som lider av immunrelaterade tillstånd som reumatoid artrit och artros. Det är också rikt på vitamin C, vilket stimulerar produktionen av antikroppar och hjälper till att utveckla immunförsvaret. Därför kan granatäpplen hjälpa till att upprätthålla ett hälsosamt immunsystem och förhindra vanliga sjukdomar och infektioner.

10. Granatäpple sänker stressnivåerna.

Förutom att minska kroppens inre oxidativa stress hjälper granatäpple till att minska den psykologiska stress som upplevs i det personliga och yrkesmässiga livet. En studie visade att personer som åt granatäpple hade lägre nivåer av kortisol, ett stresshormon som ökar i stressiga situationer.

11. Granatäpple hjälper till att förhindra bildandet av tandsten.

Granatäpple har anti-plack-egenskaper. Granatäpplejuice kan vara ett bättre val än ett alkoholbaserat munvatten. Vissa föreningar i granatäpple har potenta anti-plack-effekter.

Studier har visat att hydroalkoholkstrakt av granatäpple effektivt sänkte bildningen av kalkyl på grund av mikrobiell uppbyggnad med nästan 84%.

12. Granatäpple hjälper benhälsan.

Flera studier har visat att regelbunden konsumtion av granatäpple gynnar benhälsan. De höga flavonoler som finns i denna frukt hjälper till att bekämpa inflammation som kan orsaka problem som broskskador och artros.

De antioxidanter som finns i granatäpple hjälper också till med atletisk prestanda.

13. Granatäpplen är bra för reproduktiv hälsa.

En annan fördel med granatäpplen är att de stöder reproduktiv hälsa. Granatäpple, som är rikt på antioxidanter, har visat sig sänka oxidativa stressnivåer i kroppen. Oxidativ stress är associerad med spermadysfunktion och minskad fertilitet hos kvinnor.

Utöver detta kan granatäpple förbättra ditt sexliv. Denna frukt har visat sig öka nivåerna av könshormonet testosteron hos både män och kvinnor. Det ökar också blodflödet till könsorganet. På grund av detta är det ibland smeknamnet “naturlig Viagra”.

14. Granatäpple hjälper till att förebygga cancer.

Antioxidanterna i granatäpple är effektiva för att förebygga cancer. De bioaktiva polyfenoler och andra fytokemikalier i granatäpple är antioxidanter som hjälper till att skydda celler från oxidativ stress och bekämpa fria radikaler som kan orsaka cancer. Granatäpplejuice innehåller högre nivåer av antioxidanter än grönt te eller rött vin.15. Granatäpple är bra för kardiovaskulär hälsa.

Granatäpple har visat sig hjälpa till att reglera dåligt kolesterol (LDL) och förbättra gott kolesterol (HDL), vilket minskar plackuppbyggnad i artärerna och förbättrar blodflödet. Granatäpple kan också bidra till att minska plack som redan täcker blodkärlen.

16. Granatäpple har anti-aging egenskaper.

En annan fördel med granatäpple är dess anti-aging egenskaper. Ellagitanninerna i granatäpple omvandlas till en förening som kallas urolitin A av tarmbakterier. Detta kan hjälpa till att bromsa åldrandet av skelettmusklerna, som börjar försvagas med åldern.

Studier har visat att urolitin A hjälper till att förbättra mitokondriernas förmåga att producera det mesta av den kemiska energin i mänskliga celler. Studier har dragit slutsatsen att urolitin A hjälper till att vända den naturliga åldringsprocessen. Detta innebär att om du konsumerar granatäpple regelbundet kan du dra nytta av dess anti-aging egenskaper.

Biverkningar av granatäpple / försiktighetsåtgärder

 • Granatäpple är oftast säkert och har få biverkningar. Det kan dock orsaka känslighet i vissa fall. Symtom inkluderar klåda, svullnad, rinnande näsa och andningssvårigheter.
 • Tillförlitlig information om konsumtion av granatäpple under graviditet och amning saknas. Konsumera efter samråd med din läkare.
 • För personer med lågt blodtryck riskerar de att sänka blodtrycket för mycket genom att äta granatäpplen. Människor som ska opereras bör sluta äta granatäpple minst två veckor före operationen, eftersom denna frukt kan störa blodtryckskontrollen. Alla som är inblandade i detta bör rådfråga en läkare.
 • Människor som är allergiska mot växter är mer benägna att få en allergisk reaktion mot granatäpple.

Näringsfakta per 100 g granatäpple

 • Kalorier: 83 Kcal (4%)
 • Totalt kolhydrater: 18,7 g (6%)
 • Totalt fett: 1,2 g (2%)
 • Protein: 1,7 g (3%)
 • Vitamin C: 10,2 mg (17%)
 • Vitamin E: 0,6 mg (3%)
 • Vitamin K: 16,4 mcg (21%)
 • Tiamin: 0,1 mg (4%)
 • Riboflavin: 0,1 mg (3%)
 • Niacin: 0,3 mg (1%)
 • Vitamin B6: 0,1 mg (4%)
 • Folsyra: 38,0 mcg (10%)
 • Pantotensyra: 0,4 mg (4%)
 • Kolin: 7,6 mg
 • Kalcium: 10 mg (1%)
 • Järn: 0,3 mg (2%)
 • Magnesium: 12 mg (3%)
 • Fosfor: 36 mg (4%)
 • Kalium: 236 mg (7%)
 • Natrium: 3 mg (<0%)
 • Zink: 0,4 mg (2%)
 • Koppar: 0,2 mg (8%)
 • Mangan: 0,1 mg (6%)
 • Selen: 0,5 mcg (1%)
 • Kolesterol: 0 g (0%)

Show Buttons
Hide Buttons