Är citron nyttigt? Allt för Hälsan

Är citron nyttigt? Allt för Hälsan

citron nyttigt

1. Citron förbättrar hjärthälsan.

Citron är en av de rikaste källorna till vitamin C. Livsmedel som är rika på C -vitamin kan förhindra kranskärlssjukdom.

Studier har visat att citronintag och promenader sänker blodtrycksnivåerna.

Citrusfrukter, inklusive citroner, innehåller viktiga flavonoider som kan hjälpa till att behandla åderförkalkning. Dessa föreningar bromsar kroppens inflammatoriska svar som kan leda till hjärt -kärlsjukdom.

2. Citron kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Vissa studier har visat att polyfenoler i citroner hjälper till att kontrollera fetma. Dessa polyfenoler har visat sig hämma viktökning och ackumulering av kroppsfett.

En annan studie visade att citroner hjälper dig att gå ner i vikt och minska risken för hjärt -kärlsjukdom.

De flesta studier i detta avseende har dock utförts på djur. Mer forskning om människor behövs.

3. Citron kan hjälpa till att behandla njursten.

Citron har fördelar för behandling av njursten. Citroner innehåller citrat, en kemikalie som förhindrar bildandet av njursten.

Studier har visat att dricka 2 liter citronvatten dagligen minskar graden av stenbildning. Citrat åstadkommer detta genom att binda kalcium och blockera stenbildning.4. Citron har anemi behandlingsegenskaper.

C -vitamin i citroner har en anemibehandlingseffekt. C -vitamin hjälper till att förbättra den totala järnabsorptionen.

5. Citron kan hjälpa till att förebygga cancer.

Citrusfrukter innehåller flera föreningar med cancer mot cancer, såsom flavonoider och limonoider. Denna förening hjälper till att minska risken för mag-, bröst- och tjocktarmscancer.

Antioxidanterna i citroner förhindrar också tillväxt av cancerceller. Quercetin, en flavonoid i citroner, har anti-canceregenskaper. Dessa flavonoider kan blockera tillväxten av humana cancerceller i olika stadier av cellcykeln.

6. Citron har immunförstärkande egenskaper.

C -vitamin i citroner kan öka immuniteten. C -vitamin stöder en mängd olika cellulära funktioner för att främja immunförsvaret. Det ökar spridningen av B -celler och T -celler, som är viktiga komponenter i det mänskliga immunsystemet. C -vitaminintag har också kopplats till en lägre risk för luftvägar och infektioner.

Dessutom har citron en skyddande effekt mot astma. En studie visade att intag av C -vitamin kan vara till hjälp för personer med astma och andra bronkiala problem.

7. Citron hjälper till att främja leverhälsan.

Citroner har antioxidantegenskaper som kan förbättra leverhälsan. I en studie visade sig att citroner hade skyddande effekter hos råttor med alkoholinducerad leverskada.

I en annan studie har citrusfrukter visat sig förbättra hepatotoxiciteten hos kycklingar som får en kost som innehåller aflatoxiner (ett ämne som orsakar levercancer).

8. Citron hjälper till att bekämpa akne.

En annan fördel med citron är dess aknebekämpande egenskaper. Citronsyran i citroner kan minska halten av talg på hudens yta. Citronsyra kan också ha antiseptiska egenskaper som kan döda bakterier som orsakar akne.

9. Citron har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper.

Kronisk inflammation kan leda till viktökning, trötthet, matsmältningsproblem, humörsvängningar och till och med cancer. Studier har visat att C-vitamin har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper. Det fungerar mot flera infektioner och skyddar kroppen från oxidativ stress.

Det stärker också immunsystemet och minskar inflammation. Citrusfrukter som citroner innehåller flavonoider som bekämpar fria radikaler. Citrusfrukters antiinflammatoriska egenskaper kan minska risken för degenerativa sjukdomar.

10. Citron hjälper matsmältningen.

Citron främjar en sund matsmältning. Det tar bort toxiner och avfallsprodukter, vilket gör att kroppen kan absorbera fler av de fördelaktiga föreningarna i maten.

Citron hjälper till att rensa matsmältningskanalen genom att ta bort gifter och förbättra matsmältningen. Citroner består också mestadels av lösliga fibrer, vilket kan bidra till att främja friska tarmbakterier, vilket kan leda till jämna, regelbundna tarmrörelser.

11. Citron hjälper till att kontrollera blodsockernivån.

Citronflavonoider, såsom hesperidin och eriocitrin, har visat sig hämma oxidativ stress. Dessa flavonoider kan sänka blodsockernivån och minska risken för diabetes. Citronsyra i citroner kan också hjälpa till att förhindra vissa komplikationer i samband med typ 2 -diabetes.

12. Citron kan lindra ont i halsen eller hosta.

Citron är också effektivt för att lindra förkylningssymtom. Att dricka en blandning av citron och honung i varmt vatten kan lugna halsen. Detta kan hjälpa till att minska hosta och förbättra sömnkvaliteten.

13. Citron kan avgifta kroppen.

Citron fungerar som en stor avgiftare och tar bort gifter från kroppen. Annars kan toxiner som ackumuleras i levern orsaka olika infektioner. Citronsyra i citroner kan minska leverskador.

14. Citroner har flera fördelar för hudens hälsa.

C-vitamin i citroner sägs ha anti-aging egenskaper. C -vitamin skyddar huden mot UV -skador, stimulerar kollagenproduktion och minskar rynkbildning.Citrusfrukter har visat sig ha kraftfulla antioxidanter och anti-aging egenskaper. Detta kan förhindra oxidativ stress och hämma bildandet av rynkor.

15. Citroner är fördelaktiga för hjärnans hälsa.

Citroner har också hjärnhälsofördelar. Citrusfrukter som citroner är rika på flavanoner, som har visat sig främja kognitiv hälsa. Dessa flavanoner fungerar genom att öka blodflödet till hjärnan.

Citronsyra i citroner kan också hjälpa till att förebygga hjärninflammation och bekämpa oxidativ stress, vilket kan främja hjärnans hälsa. På grund av dessa egenskaper kan citroner visa potentiella fördelar vid förebyggande av neurodegenerativa sjukdomar.

16. Citron förhindrar överätning.

Om överätning är ett problem kan citroner vara till nytta. Finns i skal och fruktkött av citrusfrukter som citroner, har pektin visat sig hjälpa människor att känna sig mätt längre.

17. Citron har kolesterolsänkande egenskaper.

Studier visar att citroner är fulla av en mängd olika näringsämnen, inklusive vitamin C, som har visat sig sänka nivåerna av dåligt LDL -kolesterol.

Citroner innehåller också flavonoider som sänker triglyceridnivåerna.

Biverkningar av citron

 • Citroner kan göra halsbränna värre. Vissa studier anser att citrus orsakar halsbränna eller sura uppstötningar. Studier har visat att patienter med liknande gastrointestinala symptom konsumerar mer citrusfrukter och juice. Om du har halsbrännsymptom rekommenderar vi att du rådgör med din läkare innan du äter citroner.
 • Studier har visat att citrusfrukter kan utlösa migrän. Dessa frukter kan utlösa migränattacker genom en allergisk reaktion.
 • Att äta för många citroner för ofta kan skada dina tänder. Detta beror på att citroner är mycket sura och kan fräta tandemaljen om de äts ofta. Därför rekommenderas det att konsumera det i en lämplig mängd.
 • Att äta för mycket citron kan orsaka frekvent urinering och uttorkning. Studier har visat att citroner har naturliga diuretiska egenskaper. Således främjar det produktionen av urin i njurarna, vilket hjälper kroppen att rensa salter och vätskor snabbare.
 • Att äta för mycket citron kan irritera slemhinnorna och orsaka stomatit.

Citron näringsfakta / 100g

 • Kalorier: 22 Kcal
 • Fett: (0%)
 • Natrium: (0%)
 • Kolhydrater: (3%)
 • Kostfiber: (1%)
 • Protein: (1%)
 • Kalium: (2%)
 • Folsyra: (5%)
 • Niacin: (1%)
 • Pantotensyra (3%)
 • Riboflavin: (1%)
 • Tiamin: (2%)
 • Vitamin B6: (4%)
 • Vitamin C: (43%)
 • Vitamin E: (1%)
 • Koppar: (2%)
 • Magnesium : (2%)
 • Mangan: (1%)
 • Fosfor: (1%)
 • Kolesterol: (0%)

% är en procentandel av det rekommenderade dagliga beloppet.

Show Buttons
Hide Buttons