Är broccoli nyttigt? Allt för Hälsan

Är broccoli nyttigt? Allt för Hälsan

broccoli nyttigt

1. Broccoli hjälper till att förebygga cancer.

Många cancerstudier har pratat i detalj om sambandet mellan broccoli och cancer. Denna grönsak innehåller glukosinolater, en kemikalie som innehåller svavel. Glukosinolater bryts ner under intag för att bilda biologiskt aktiva föreningar. En av dem är indol-3-karbinol, en förening med potenta cancerframkallande egenskaper.

Forskning har visat att broccoli kan hjälpa till att förebygga cancer, särskilt prostatacancer, lung-, bröst- och tjocktarmscancer.

En annan förening i broccoli som kan ge fördelar med cancerbekämpning är sulforafan. Sulforaphane stöder normal cellfunktion och delning och främjar apoptos i cancerceller.

Broccoli innehåller också betydande mängder fiber, vilket ökar immuniteten och bekämpar inflammatoriska sjukdomar som cancer.

2. Broccoli avgiftar kroppen.

Glukorafanin, glukonasturtin och glukobracicin i broccoli neutraliserar och avlägsnar oönskade kemikalier från kroppen.

Sulforaphane i broccoli skyddar aeroba celler från skador genom att inducera avgiftningsenzymer. Det hämmar också det inflammatoriska svaret. I en studie hade personer som konsumerade broccoli grodd te högre nivåer av avgiftning än de som inte gjorde det. Dessa individer såg en minskning av blodnivåerna av bensen och akrolein efter en 8-veckors prövning. Bensen och akrolein är kemiska förbränningsprodukter som är vanliga i starkt förorenade områden. Enkelt uttryckt hjälper broccoli till att bli av med de föroreningar som vi omedvetet andas in varje dag.3. Broccoli hjälper till att förbättra ben- och tandhälsan.

En utmärkt källa till vitamin K, kalcium, kalium och magnesium, broccoli spelar en roll för att bibehålla bentätheten.

Experter säger att vitamin K spelar en roll för att hjälpa benen att bildas väl. En stor broccoli innehåller nästan 100% av dina dagliga K-vitaminbehov. Detta vitamin, tillsammans med kalcium, hjälper också till att upprätthålla tänderna.

Detta innebär i princip att broccoli kan hjälpa till att bekämpa benskörhet.

4. Broccoli hjälper till att främja hjärthälsan.

En av de många fördelarna med broccoli är att det förbättrar hjärthälsan genom att hålla dina blodkärl starka. Sulforafanen i denna grönsak hjälper till att förebygga och behandla skador på blodkärlets foder.

En studie visade att äta broccoli kan förbättra hjärtats förmåga att pumpa blod. Andra studier har också kopplat broccoli konsumtion till en minskad risk för kranskärlssjukdom. Denna grönsak kan minska inflammation och oxidation av artärerna hos personer med stroke.

Och broccoli är kolesterolfritt. Det är också rikt på fiber, vilket hjälper till att reglera kolesterolnivåer och förhindrar hjärtinfarkt.

5. Broccoli är bra för att förbättra matsmältningshälsan.

Broccoli har egenskaper som minskar inflammation i tjocktarmen och förhindrar tjocktarmscancer. Denna grönsak bryts ner i magen till vissa föreningar, varav en är indolokarbazol (ICZ). Denna ICZ aktiverar en annan förening som kallas aryl-kolvätereceptorn (AHR) för att upprätthålla tarmfoderfunktionen och behandla relaterade problem.

Broccoli innehåller också många andra föreningar som kan förbättra övergripande tarmhälsa.

6. Broccoli är bra för leverhälsan.

Broccoli har visat sig hjälpa till att förebygga och till och med behandla levercancer.

Broccoli groddar kan öka nivåerna av avgiftande enzymer och skydda levern från skador. Broccoli kan också förhindra leversvikt. Att konsumera måttliga mängder broccoli regelbundet kan ha överraskande effekter på leverhälsan.

En annan studie visade att broccoli också förhindrar fettlever.7. Broccoli har antiallergiska egenskaper.

Studier har visat att äta broccoli kan öka produktionen av antioxidantproducerande proteiner i dina näsceller. Detta kan hjälpa till att behandla allergier.

En annan studie visade att broccoli-groddar dämpar nasala allergiska reaktioner. Det minskar också effekterna av partikelföroreningar på allergiska sjukdomar och astma. Broccoli är rik på quercetin och kaempferol, polyfenoler kända för antiallergiska immunsvar. Quercetin är kraftfullt vid behandling av allergier, vilket gör det till en av huvudingredienserna i de flesta antiallergiska läkemedel.

Broccoli kan också hjälpa till att behandla andra allergiska tillstånd, såsom astma. Sulforafanen i denna grönsak utlöser frisättningen av antioxidantenzymer i de mänskliga luftvägarna. Detta skyddar mot fria radikaler och andra föroreningar som vi andas varje dag.

8. Broccoli har viktminskningsfördelar.

Broccoli innehåller lite kalorier, vilket gör den till en idealisk mat för viktminskningsdieter. Och broccoli är en bra fiberkälla. Detta hjälper dig att hålla dig full under lång tid och förhindrar att du äter för mycket.

9. Broccoli är bra för ögons hälsa.

Sulforafanen i broccoli är en naturlig antioxidant som skyddar ögonen från UV-strålar. Studier har visat att sulforafan har ögonskyddande egenskaper.

Denna grönsak innehåller lutein och zeaxantin, som är viktiga antioxidanter för det mänskliga ögat. Dessa antioxidanter hjälper till att förhindra andra allvarliga ögonförhållanden, såsom grå starr och makuladegeneration. Cirka 100 gram broccoli innehåller 1080 mcg lutein och zeaxantin.

Broccoli är också rikt på C-vitamin, ett viktigt näringsämne för synen.

10. Broccoli kan hjälpa diabetes.

Sulforafanen i broccoli förhindrar blodkärlskador orsakade av diabetes. Sulforaphane aktiverar vissa enzymer som begränsar denna typ av skada.

I en studie visade sig sulforafan sänka glukosnivåerna och minska de skadliga effekterna av socker.

Att lägga till broccoli i din måltid kan också hjälpa till att sänka blodtrycksökningen tack vare dess fiberinnehåll.

Men mer exakt forskning om diabetes behövs. Använd den därför endast som referens. Diabetespatienter bör rådfråga sin läkare innan de konsumerar mat.

11. Broccoli hjälper till att förbättra hjärnans hälsa.

Två viktiga näringsämnen i broccoli som förbättrar hjärnans hälsa är vitamin K och kolin. Den förstnämnda förbättrar kognitiva förmågor, den senare förbättrar minnet. Broccoli är också rik på folsyra, vilket kan hjälpa till att förhindra demens och hjälpa till med depression.

Annan forskning tyder på att broccoli i viss mån kan förbättra neuroinflammation. Och sulforafan i broccoli har visat sig förbättra det rumsliga minnet, särskilt efter traumatiska skador. Därför anses denna förening vara ett potentiellt alternativ för behandling av hjärnskador hos patienter.

En annan forskningsrapport fann att broccoli är rik på betakaroten, vilket kan hjälpa till att förhindra kognitiv nedgång.

12. Broccoli är bra för att förbättra din ämnesomsättning.

En annan fördel med broccoli är dess metaboliska egenskaper. Kalcium och C-vitamin i broccoli kan öka din ämnesomsättning.

Fibrerna i broccoli är också ansvariga för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning och viktiga kroppsfunktioner.

13. Broccoli har immunförstärkande egenskaper.

En av de främsta fördelarna med broccoli är att öka immunförsvaret. En av anledningarna är C-vitaminhalten. Sulforafanen i denna grönsak samverkar med Nrf2, ett protein som reglerar kroppens totala antioxidantrespons. Detta protein är associerat med hundratals antioxidanter och föryngrande enzymer och gener.

Sulforaphane har också visat sig vända nedgången i immunfunktion i celler som kan accelerera med åldern. Och broccoli innehåller ett annat komplex av glutation, även kallat master antioxidant. Denna antioxidant ökar också immunhälsan.

14. Broccoli är bra för graviditetens hälsa.

Korrekt näring under graviditeten är mycket viktigt.

Kalcium i broccoli hjälper till att förhindra osteoporos hos gravida kvinnor. Ben kan bli mer ömtåliga under graviditeten. Folsyra säkerställer en hälsosam graviditet och eliminerar neurologiska defekter hos barnet.Och fibern i broccoli hjälper till att förhindra graviditetsdiabetes, en sjukdom som ofta förekommer hos gravida kvinnor. En kanadensisk studie visade att att äta broccoli groddar också kan förhindra hjärnskador hos nyfödda.

15. Broccoli hjälper till att förbättra mäns sexuella hälsa.

En spansk studie visade att ökande folsyraintag kan förbättra spermaproduktionen och därmed fertiliteten. Och vitamin A i denna grönsak kan öka antalet spermier.

Broccoli visade sig också förhindra blåscancer, vilket är tre gånger vanligare hos män än hos kvinnor.

16. Broccoli hjälper till att balansera kroppens pH-nivå.

Broccoli är en alkalisk mat som hjälper till att balansera kroppens pH-nivå.

17. Broccoli är bra för hudens hälsa.

Antioxidanter hjälper till att förbättra hudens hälsa och sakta åldras. C-vitaminet i denna grönsak hjälper till att producera kollagen, vilket i slutändan får din hud att se yngre ut.

Broccoli innehåller ett ämne som kallas glukorafanin, som omvandlas till sulforafan för att hjälpa huden att reparera och göra en frisk hud.

Studier har visat att broccoli-spirextrakt skyddar mot UV-inducerad hudskada och cancer.

18. Broccoli har anti-aging egenskaper.

En förening i broccoli som kallas NMN har visat sig ge fördelar mot åldrande. NMN producerar en annan förening som är viktig för energimetabolism. Denna förening aktiverar vår kropp, vilket potentiellt eliminerar några av de tecken som är förknippade med åldrande.

Och vitamin C i denna grönsak bekämpar fria radikaler som påskyndar åldringsprocessen. C-vitamin bidrar också till produktionen av kollagen, vilket förbättrar hudens elasticitet och minskar rynkor.

19. Broccoli hjälper till att förbättra hårets hälsa.

En annan fördel med broccoli är dess hälsofördelar. Vitamin B och C-vitamin gör håret starkt och stärker hårsäckarna. C-vitamin bekämpar också fria radikaler som orsakar håravfall.20. Broccoli har antiinflammatoriska egenskaper.

En av fördelarna med broccoli är att den fungerar som en antiinflammatorisk. Antiinflammatoriska effekter kan bromsa ledskador i samband med artros. En universitetsstudie fann att sulforafan i broccoli hjälper människor som lider av artrit eftersom det blockerar ett enzym som orsakar ledförstörelse genom att stoppa en nyckelmolekyl som är känd för att orsaka inflammation.

Isotiocyanaterna och omega-3-fettsyrorna i broccoli hjälper också till att kontrollera inflammation.

21. Broccoli hjälper till att förhindra kronisk sjukdom.

Broccoli innehåller vissa föreningar som kan hjälpa till att förhindra kroniska sjukdomar. Detta minskar dina chanser att utveckla diabetes, astma, hjärtsjukdomar och många andra dödliga sjukdomar.

22. Broccoli har blodtrycksreglerande egenskaper.

Krom, som finns i överflöd i broccoli, hjälper till att reglera blodtrycket. Kaliumet i denna grönsak kan också fungera som en vasodilatator. Mer specifikt hjälper kalium till att förbättra blodflödet och syresättningen till vitala organ genom att lindra spänningar och stress i vener och blodkärl. Magnesium och kalcium hjälper också till att reglera blodtrycket och hjälper till att skydda hjärtat från hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

23. Broccoli har fördelar för anemi.

Broccoli är rik på järn och protein, vilket är fördelaktigt för anemi. Tillsammans med järn är koppar ett annat mineral som är viktigt för produktion av röda blodkroppar.

Näringsfakta för broccoli (91g)

 • Kalorier: 31 Kcal
 • Totalt fett: 0,3 g (0%)
 • Totalt kolhydrater: 6 g (2%)
 • Kostfiber: 2,4 g (9%)
 • Protein: 2,6 g (5%)
 • Natrium: 30 mg (1%)
 • Kalcium: 42,77 mg (3%)
 • Järn: 0,66 mg (4%)
 • Kalium: 288 mg (6%)
 • Kolin: 17 mg
 • Folsyra: 57,33 mcg (14%)
 • Niacin: 0,581 mg (4%)
 • Pantotensyra: 0,521 mg (10%)
 • Riboflavin: 0,106 mg (8%)
 • Tiamin: 0,065 mg (5%)
 • A-vitamin: 21 mcg (3%)
 • B6-vitamin: 0,159 mg (12%)
 • C-vitamin: 81,2 mg (90%)
 • E-vitamin: 0,71 mg (3%)
 • K-vitamin: 92,5 mcg (77%)
 • Koppar: 0,045 mg (5%)
 • Magnesium: 19,11 mg (5%)
 • Mangan: 0,191 mg (8%)
 • Fosfor: 60,06 mg (9%)
 • Selen: 2,3 mcg (4%)
 • Zink: 0,37 mg (3%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)

Show Buttons
Hide Buttons