Är banan nyttigt? Allt för Hälsan

Är banan nyttigt? Allt för Hälsan

Är banan nyttigt?

Var och hur är bananer bra för våra kroppar?

Bananer är mycket rika på antioxidanter och andra näringsämnen.

En banan innehåller mycket kalium. Potentium är viktigt för att kontrollera blodtrycket, vilket skyddar hjärtat.

Kalium i bananer kan också förbättra mäns sexuella hälsa.

Bananer innehåller också vitamin B6, vilket förhindrar anemi och kranskärlssjukdom. Detta vitamin B6 hjälper dig att sova gott.

Fibrerna i bananer hanterar matsmältningshälsan, främjar viktminskning, främjar tarmhälsan och sänker blodsockret efter måltiderna.

Det är också rikt på magnesium, vilket kan förhindra typ 2-diabetes. Den innehåller också stora mängder tryptofan, vilket får dig att må bättre och hjälper till att behandla depression.

Hittills har vi kort undersökt effekten av bananer. Från och med nu kommer jag att förklara i detalj en efter en.

1. Förbättra hjärthälsan.

Enligt en rapport från Harvard Medical School kan låga kaliumnivåer orsaka hjärtsvikt. En kaliumrik banan kan hjälpa till att lösa dessa problem. (Naturligtvis kanske för mycket kalium inte är bra för hjärtat.)

Hjärtat behöver kalium för korrekt sammandragning och expansion. Låga kaliumnivåer i kroppen kan leda till en hjärtinfarkt som kallas hypokalemi.En ny studie visar att en banan om dagen kan minska risken för hjärtinfarkt med en tredjedel. Det här kanske inte är en korrekt studie, men det kan uppnås om andra hälsosamma livsstilar kombineras, till exempel att avstå från att röka eller dricka och träna regelbundet.

En annan anledning till att bananer är bra för hjärthälsan är att det finns olika kaliumjonkanaler i hjärtat. Det kan låta läskigt, men mycket låga nivåer av kalium i kroppen kan också stoppa hjärtat. Enligt National Heart Institute är bananer en av de frukter du borde äta för ett hälsosamt hjärta.

Enligt University of Maryland Medical Center hjälper kalium till att sänka blodtrycket. Enligt en studie kan att äta två bananer om dagen sänka blodtrycket med 10 procent.

Enligt American Heart Association minskar kalium effekterna av natrium. Men regelbunden motion och en hälsosam kost måste kombineras för att bibehålla hjärthälsan. Och människor relaterade till njursjukdom måste vara försiktiga med kaliumintaget. Du måste konsultera en specialist eller en läkare.

Högt natriumintag ökar blodtrycket. Potentium har en positiv effekt på blodtrycket. Det hjälper också till att frigöra natrium från kroppen.

2. Det hjälper hjärnans hälsa.

Bananer är rika på vitamin B6 som förbättrar kognitiv funktion. Enligt en Tuft’s University-studie presterar män med höga nivåer av vitamin B6 bättre på minnestester. Magnesium i bananer främjar elektrisk aktivitet mellan nervceller i hjärnan.

Ännu viktigare är att celler i hjärnan använder glukos som bränsle. Våra hjärnor kan inte lagra glukos, så vi måste leverera det regelbundet. Bananer frigör långsamt glukos i blodomloppet. I kroppen används sockret i bananer mer gradvis än sockret i raffinerat socker. Det ger glukos till hjärnan stabilt.

Potentium i bananer normaliserar också syrenivåer i hjärnceller. Frukt är rik på mangan, känt för att förhindra hjärnsjukdomar som epilepsi och Parkinsons sjukdom. Serotonin och melatonin i bananer är också bra för att lindra stress.En brist på vitamin B6 kan också leda till depression och perifera nervrelaterade sjukdomar. Att äta bananer regelbundet kan förbättra hjärnans hälsa och nervfunktion. Därför hjälper det också till att öka koncentrationen.

Studier visar att kalium i bananer kan hjälpa till att förhindra stroke i ålderdomen. Och hos postmenopausala kvinnor kan äta bananer minska risken för stroke med 12 procent. Enligt American Academy of Neurology är människor som saknar kaliumintag 1,5 gånger mer benägna att få stroke. Potentium påverkar inte hemorragisk stroke från plötslig blödning, men det hjälper ischemisk stroke (80% av stroke).

3. Det är bra för dina ben.

Enligt National Osteoporosis Foundation är kalium i bananer bra för benhälsan. Magnesium i bananer är en av de viktigaste näringsämnena för benhälsan.

Livsmedel som är rik på kalium hjälper till att upprätthålla syra-basbalansen i kroppen. Livsmedel som är rika på kalium hjälper benen att behålla sin struktur. Med andra ord kan kaliumintag förhindra kalciumförlust i ben.

Kaliumintag har också visat sig förbättra bentätheten hos äldre kvinnor. Studier visar att långvarigt kaliumintag är kopplat till minskad risk för benskörhet. En annan amerikansk studie kopplar kaliumintag till åldringsrelaterat förebyggande av benförlust.

4. Det hjälper till med diarré.

Bananer hjälper till att behandla diarré genom att ersätta elektrolyter. Denna frukt är rik på kalium, så det kan hjälpa till att ersätta förlorat kalium.

Bananer är kända för att vara särskilt effektiva hos spädbarn och småbarn med magproblem.

5. Det är bra för matsmältningen.

Bananer hjälper till att återställa normal tarmfunktion. Bananer är bra för matsmältningshälsan eftersom de är rika på fiber.

Potentium spelar en viktig roll i muskelfunktionen.Bananer är rika på olösliga och vattenlösliga fibrer. Olösliga fibrer ger mat volym och hjälper till att smidigt röra sig. Det hjälper dig också att känna dig mätt efter att ha ätit. Vattenlösliga fibrer förbättrar tarmhälsan. Det saktar också upp absorptionen av fett och kolhydrater, vilket hjälper blodsockernivån.

Bananer är en rik källa till fruktooligosackarid, en fri biotik som ger bra bakterier till tarmarna. Detta är effektivt för att förbättra tarmhälsan. Fullkokta bananer kan också vara mer effektiva vid behandling av matsmältningsproblem.

Bananer är naturliga antacida, så de neutraliserar magsyra och hjälper till att behandla sår. En annan komponent av bananer, leukocyanidin, ökar magslemhinnans tjocklek, vilket ger ytterligare skydd mot sår.

Bananer är rika på ingredienser som hjälper till att behandla förstoppning. Bananer har låg syrahalt, så de hjälper till att lindra halsbränna. Den mogna banan fäster vid den inre väggen i den stimulerade matstrupen för att bilda ett skyddande lager som lugnar och botar halsbränna.

Det finns dock några motstridiga studier att referera till. Okokta bananer kan orsaka förstoppning eller förvärra befintliga förhållanden.

6. Det hjälper till att lindra baksmälla.

Potentium är ett av de mineraler som går förlorade efter alkoholkonsumtion och kan också orsaka uttorkning. Att dricka en bananmilkshake med honung kan snabbt bota en baksmälla. Bananer lugnar magen och honung fyller på utarmade sockernivåer. Mjölk lugnar och återfuktar kroppen.

Vitaminerna B1 och B6 är två näringsämnen som minskar efter alkoholkonsumtion. Bananer är rika på dessa näringsämnen och kan hjälpa till att förbättra baksmälla.

7. Det är bra för att bleka tänderna.

Vissa studier visar att kalium, mangan och magnesium i mogen bananskal hjälper till att bleka tänderna. Gnugga insidan av huden på tänderna i några minuter. Dessutom är magnesium i bananer bra för tandhälsan.

8. Det är effektivt för att minska stress.

Potentium i bananer kan minska stress eftersom det sänker blodtrycket. Bananer kan också ha en avslappnande effekt eftersom de är rika på kolhydrater. Kolhydrater producerar serotonin, en neurotransmittor som lugnar dig.Bananer innehåller också dopamin, en kemikalie som lugnar nervsystemet och minskar stress.

9. Bra för omedelbar energiförsörjning.

Bananer är rika på komplexa kolhydrater, aminosyror, naturligt socker och andra mineraler som ökar energi. Bananens kolhydrater släpps långsamt ut i blodet, vilket ger en kontinuerlig energiförsörjning.

Det är effektivt att äta bananer efter träning. Bananer hjälper till att återställa muskler och balansera fuktretention. Studier visar att två bananer kan ge tillräckligt med energi för 90 minuters intensiv träning.

Bananer kan vara lika fördelaktiga som sportdrycker, enligt en rapport från Appalachian State University. Enligt en rapport från Harvard Medical School kan bananer dessutom ha ytterligare fördelar som de flesta sportdrycker inte har. Frukten innehåller antioxidanter och hälsosammare sockerarter (fiber och vitamin B6), som hjälper till att upprätthålla energi.

10. Hjälper till att bekämpa cancer.

Gula bananer är tillräckligt bra för din hälsa. Det kan dock vara bättre om bananer blir bruna och har fläckar. Den bruna bananen har mer tumörnekrosfaktor (TNF). Studier visar att TNF är en anti-cancerförening som hjälper till att bekämpa onormala celler i kroppen.

I en annan studie har banankonsumtion kopplats till minskad risk för koloncancer. Bananer är också bra för att förebygga njurcancer. Studier visar att kvinnor som äter fyra till sex bananer i veckan kan minska risken för njurcancer med 50%. Denna effekt kan bero på fenolföreningar med antioxidanter i bananer.

11. Bra för ögons hälsa.

A-vitamininnehållet i bananer skyddar ögonmembranet och hjälper hornhinnan.

12. Det är effektivt för att lindra menstruationsvärk.

Detta kan bero på kalium i bananer. Mineraler fungerar som muskelavslappnande medel och kan slappna av livmoderns muskler.

Bananer kan hjälpa till med muskelkramper orsakade av menstruation. Och vitamin B6 och kalium kan förhindra fuktretention och svullnad i buken.

13. Stärka ditt immunförsvar.

Bananer innehåller koppar som förbättrar immuniteten genom att skydda celler från skador under kemiska reaktioner. Koppar är en viktig komponent i enzymet som metaboliserar järn, och järn är viktigt för immunsystemet.

Den innehåller också C-vitamin, som hjälper till att producera vita blodkroppar. Detta vitamin skyddar vita blodkroppar från kemikalier. Ett annat viktigt näringsämne i bananer är folsyra. Detta näringsämne behövs för cytokinsyntes, ett protein som reglerar immunsvaret.

En annan studie visar att magnesium i bananer också spelar en viktig roll i immunsystemet.

14. Det hjälper dig att sluta röka.

Höga nikotinnivåer i blodet gör att du fortsätter att röka. Detta orsakar upprepning av ohälsosamma rökvanor. Kalium och magnesium i bananer sänker nikotinnivåerna i blodet, vilket hjälper rökare att impulsa.

15. Det är bra för diabetes.

Diabetespatienter måste vara uppmärksamma på kolhydrater i kosten. Detta beror på att kolhydrater höjer blodsockernivån snabbare än andra näringsämnen.

Bananer innehåller kolhydrater men också fiber. Denna fiber kan sakta ned matsmältningen och absorptionen av kolhydrater. Detta förhindrar en ökning av blodsockret och kontrollerar blodsockernivån.

16. Det hjälper till att behandla anemi.

Speciellt anemi under graviditeten kan behandlas med folsyra. Folsyra i bananer förhindrar anemi hos gravida kvinnor och förbättrar fostrets hälsa.C-vitamin i bananer hjälper också till att absorbera järn ordentligt. Järn är en ingrediens som hjälper till med anemi. Vitamin B12 hjälper till att behandla malign anemi. Bananer innehåller inte den rekommenderade nivån av vitamin B12, men vitamin B6 som finns i bananer är nödvändigt för korrekt absorption och lagring av vitamin B12. Koppar i bananer hjälper också till att absorbera järn.

17. Det hjälper till med feber.

Överdriven diarré och kräkningar är ett av de vanligaste symtomen på feber. Dessa symtom dränerar kroppens kaliumnivåer och orsakar svaghet. En kaliumrik banan kan vara till stor hjälp för detta symptom. Det kan också påskynda återhämtningen genom att ersätta förlorade elektrolyter.

Flavonoidföreningar i denna frukt hjälper till att bekämpa feber genom att minska inflammation och öka immunaktiviteten.

18. Det får mig att må bra.

Enligt forskning förbättrar bananer humör eftersom de hjälper till att stabilisera blodsockernivån. Och vitamin B6 lindrar stress och ångest. Bananer är en bra källa till tryptofan och hjälper till att producera serotonin (även kallat det glada hormonet).

Att ta mycket vitamin B kan förhindra depression. Potentium i bananer har en positiv effekt på hjärnneuroner.

19. Det hjälper till att behandla hemorrojder.

Enligt Pacific College of Oriental Medicine kan att äta bananer på fastande mage varje dag hjälpa till att behandla hemorrojder. Det rekommenderas att använda tre bananer om dagen för hemoragiska hemorrojder.

20. Bra för behandling av sömnlöshet.

Kalium och magnesium i bananer hjälper till att slappna av muskler och främja sömn. Tryptofan av bananer användes för att behandla sömnstörningar. Bananer innehåller också komplex melatonin, vilket hjälper till att behandla sömnlöshet.21. Hjälper dig gå ner i vikt.

Fibrerna i bananer kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Det hjälper också till att kontrollera blodsockernivån.

22. Det är bra för att återfukta huden.

Bananer är naturliga fuktgivare som är bra för din hud. Vitamin A i bananer återställer förlorad fukt och återställer skadad, tråkig, torr hud.

För att omedelbart återfukta torr, matt hud, mosa mogna bananer och applicera dem i ditt ansikte. Uteslut nära ögonen. Låt stå i 20 till 25 minuter och skölj med ljummet vatten. Om din hud är väldigt torr och skalar kan du lägga till honung här. Om du lägger till bananer och honung hjälper det till att ta bort pigmentering.

23. Det är effektivt mot åldrande.

Näringsämnena i bananer hjälper till att ta bort rynkor och hålla huden ung.

Mosa avokado och bananer rik på vitamin A och E, som är bra för att förhindra åldrande. Applicera den på huden och skölj den med vatten 20 minuter senare. Se till att utesluta ögonområdet.

24. Det är bra för fotvård.

De fuktgivande ingredienserna i bananer kan användas på den delade hälen.

Mosa bara två mogna bananer och lägg dem på torra fötter. Låt stå i 10 minuter och skölj fötterna med kallt vatten.

25. Det hjälper svullna ögon.

Näringsämnena i bananer kan hjälpa till att lugna blodkärlen under ögonen och minska svullna ögon. Du kan krossa en halv banan och lägga den på det drabbade området. Låt stå i 15 till 20 minuter. Kalium i bananer lindrar överflödig fukt under huden.

Du kan också applicera bananskal istället för mosade bananer.26. Hjälper till att exfoliera.

Bananskrubba kan beredas för att exfoliera huden. Rik på antioxidanter hjälper det att ta bort döda hudceller.

Följande är en bananskrubbningsmetod som du kan förbereda hemma.

Blanda mosade bananer och 1 msk socker väl. Applicera den på huden och gnugga den i en cirkel. Bananer återfuktar torr hud och tar bort död hud.

27. Hjälper till att behandla kliande hud, vårtor och psoriasis.

För kliande hud, gnugga insidan av bananskalet in i området för att lindra det.

För att behandla vårtor och psoriasis, applicera bananskal på området och gnugga två gånger dagligen i 10-15 minuter. Det är dock inte en helt medicinskt verifierad metod, så kontakta din hudläkare innan du implementerar den.

28. Det hjälper dig att sova.

Melatonin är kroppens sömnframkallande hormon och tryptofan är den aminosyra som behövs för att producera detta sömnhormon.

Att äta bananer några timmar innan du lägger dig hjälper dig att sova.

29. Det är bra för ditt hår.

Bananer innehåller folsyra som gör ditt hår glansigt. Folsyra håller ditt hår fuktigt. Kalium och andra naturliga oljor från bananer hjälper också till att förbättra hårets hälsa.

Mer information

Roligt faktum om bananer.

  • Bananer är radioaktiva material eftersom de har högt kaliuminnehåll. Men du behöver inte oroa dig för det är en mycket liten del. Enligt brittiska medier måste 10 miljoner ätas åt gången för att dö av strålningsexponering från bananer. Det sägs också att 274 per dag ska ätas i 7 år för att uppnå kronisk strålningsexponering.
  • Det finns cirka 1000 sorters bananplantor över hela världen.
  • Mer än 100 miljarder bananer konsumeras runt om i världen varje år.Vilka är andra användningsområden för bananer?

Bananer har ett syfte inte bara för frukt utan också för andra delar av bananväxter.

Bananblomma – Även kallad bananknoppar, detta extrakt kan användas för att förhindra infektion.

Bananblad – Löv kan användas för att servera mat. Den kan också användas för att göra degformer innan du steker.

Bananstammar – Bananstammar innehåller mycket fiber och kan användas för att behandla förstoppning.

Vilka är biverkningarna av att äta för många bananer?

Huvudvärk och sömnighet

Aminosyrorna i bananer kan expandera blodkärlen och orsaka huvudvärk. Den innehåller också tryptofan, så att äta för mycket kan orsaka sömnighet.

En dålig tand

Bananer innehåller mycket socker, så om du inte borstar tänderna ordentligt kan du orsaka håligheter.

Hyperkalemi

Överdriven konsumtion av kalium kan leda till hyperkalemi, ett symptom på muskelsvaghet och oregelbunden hjärtslag. Men för att dessa biverkningar ska uppstå måste 43 bananer ätas stadigt om dagen. Så du behöver inte oroa dig för din normala banandiet.

Blodsocker

Överdriven banankonsumtion kan öka blodsockernivån. Bananer har fiber som motverkar denna effekt, men det är inte bra att äta för mycket. Patienter med diabetes bör vara uppmärksamma och kontakta läkare.

Njurstörning

Minska bananintaget om du har njursjukdom. Detta beror på att skadade njurar ackumulerar kalium i blodet och orsakar hjärtkomplikationer. Du måste konsultera en läkare innan du äter.

Show Buttons
Hide Buttons