Är äggplanta nyttigt? Allt för Hälsan

Är äggplanta nyttigt? Allt för Hälsan

äggplanta nyttigt

Innan jag förklarar fördelarna med aubergine, låt mig kort förklara aubergineens näringsämnen.

Aubergine är näringsrika och innehåller en mängd vitaminer, mineraler och fibrer som kroppen behöver för att vara frisk och fungera ordentligt.

Vitamin C – Håller cellerna friska och upprätthåller hälsan hos blodkärl, ben och hud.

Vitamin B6 – Hjälper immunförsvaret och bildandet av hemoglobin.

Vitamin K – Ett vitamin som kroppen behöver för blodproppar och sårläkning.

Magnesium – Stöder muskler och nervfunktioner i kroppen.

Kalium – Hjälper musklerna som styr hjärtfrekvensen och andningsarbetet.

Tiamin – spelar en viktig roll för att bryta ner kolhydrater till energi som behövs av kroppen.

Folat – Nödvändigt i benmärgen för att skapa vita och röda blodkroppar och att skapa DNA.

Utöver detta innehåller aubergine också små mängder näringsämnen som koppar, mangan, folsyra och niacin.1. Aubergine är bra för hjärthälsan.

Hälsofördelarna med aubergine kan påverka hjärthälsan positivt.

Fiber, vitamin B6, C-vitamin och kalium är många näringsämnen som finns i aubergine. Dessa näringsämnen kan ha en positiv effekt på din kardiovaskulära hälsa.

Till exempel kan fiber hjälpa till att minska mängden kolesterol som kroppen absorberar. Högt kolesterol kan leda till en ansamling av fett som fastnar i dina blodkärl. Dessa avlagringar kan växa och göra det svårare för blod att passera genom artärerna.

Detta kan i sin tur öka blodtrycket, vilket så småningom kan leda till fruktansvärda sjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke.

Fibern i aubergine binder det kolesterol som kroppen absorberar med gallan i matsmältningssystemet, vilket gör att kroppen kan eliminera det naturligt.

Kalium i aubergine är viktigt för kroppsfunktionen. Det reglerar och stärker muskel- och hjärtkontraktioner. Att stärka hjärtat minskar kraftigt risken för högt blodtryck eller hjärtinfarkt.

En ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke är förknippad med höga nivåer av ett protein som kallas homocystein i blodet. B-vitaminerna som finns i aubergine hjälper till att sänka nivåerna av homocystein.

2. Aubergine är bra för att förhindra anemi.

En annan hälsofördel med aubergine är att det kan förhindra järnbristanemi.Anemi på grund av järnbrist orsakar en mängd olika symtom, inklusive trötthet, brist på energi, blek hud, hjärtklappning och andfåddhet. Järnbrist är vanligare hos kvinnor än hos män.

Järn spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar som transporterar syre i kroppen. Brist på järn får färre röda blodkroppar att transportera mindre syre till kroppen. Detta orsakar symtom som trötthet och andfåddhet.

Aubergine är också rik på koppar, som tillsammans med järn spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar.

3. Aubergine hjälper till att förbättra kognitiv funktion.

En av de andra fördelarna med aubergine är att det hjälper till att förbättra kognitiv funktionshälsa.

Aubergine innehåller höga halter av antocyaniner, nasnin, vilket gör skinnet på dessa grönsaker lila.

Antocyaniner är en typ av flavonoid, en förening med antioxidativa egenskaper. Nasnin hjälper till att förhindra inflammation i nervvävnad. Neuroinflammation är orsaken till sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.

Antocyaniner främjar blodflödet till hjärnan. Bra blodflöde till hjärnan stöder kognitiva funktioner, inklusive minne, inlärning, problemlösning och beslutsfattande.

Därför kan upprätthållande och förbättring av minne och kognitiv funktion potentiellt hjälpa till att förhindra åldersrelaterade hjärnsjukdomar.

Studier har visat att aubergine nasnin kan hjälpa till att hålla din hjärna frisk och säker genom att bryta ner fetter i hjärnan som kan orsaka cellskador.

Äggplanter är också rika på fytonäringsämnen som klorogensyra och kalium. Klorogensyra är en annan antioxidant som är effektiv för att sänka blodtrycket och kontrollera blodsockret.

Kalium är viktigt för kroppen och kan fungera som en vasodilator. När blodkärlen utvidgas når syrerikt blod till hjärnan, vilket ger hälsofördelar som liknar de antocyaniner som nämns ovan.

4. Aubergine hjälper dig att gå ner i vikt.

Aubergine låga nivåer av kalorier och kolhydrater, och stora mängder fiber och protein betyder också att det är effektivt för viktminskning.

Aubergine innehåller också minimalt fett och kolesterol, vilket gör det till en mycket fördelaktig mat för dem som försöker gå ner i vikt.

5. Aubergine hjälper matsmältningen.

En av de andra hälsofördelarna med aubergine är dess förmåga att hjälpa matsmältningen.

På grund av deras rika fiberinnehåll fungerar aubergine som ett naturligt laxermedel som förbättrar matsmältningssystemets funktion. Att inkludera aubergine som en del av din diet hjälper till med regelbundna tarmrörelser.

Det betyder att äta aubergine som ett naturligt laxermedel kan hjälpa människor som lider av förstoppning.

Aubergineens rika fibrösa hälsoegenskaper innebär också att det kan förhindra risken för inflammation i matsmältningssystemet. Fiber är en kraftfull antioxidant som bekämpar inflammation.

Inflammation i matsmältningssystemet orsakar symtom som diarré, trötthet, feber, buksmärtor och viktminskning och är associerad med Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Men medan äggplantor i måttliga mängder kan hjälpa till att förhindra utveckling av inflammation, kan äta för många äggplantor faktiskt främja inflammation.

Detta beror på att äggplantor innehåller ett enzym som kallas kolinesteras. Ett överskott av kolinesteras kan potentiellt orsaka inflammation genom att blockera andra antiinflammatoriska ämnen i kroppen.

6. Aubergine hjälper cancer.

Aubergine största hälsoegenskaper är dess cancerbekämpande fördelar. Aubergine har antioxidativa egenskaper.I synnerhet har antioxidanter effekten att skydda kroppen från fria radikaler, molekyler som kan skada celler.

Ett fenomen som kallas oxidativ stress kan allvarligt förändra cellmembran och andra strukturer som proteiner, lipider, lipoproteiner och DNA. Oxidativ stress kan uppstå när celler inte kan förstöra överflödiga fria radikaler i kroppen ordentligt.

Fria radikaler har kopplats till degenerativa processer i kroppen, inklusive åldrande, liksom sjukdomar som cancer, demens, artrit, hjärt-kärlproblem och Parkinsons.

Aubergine är också rika på mangan. En av hälsofördelarna med mangan är att det kan bekämpa fria radikaler som kan skada kroppen. Att bibehålla tillräckliga nivåer av denna antioxidant i kroppen kan skydda celler och förhindra eller fördröja de ovan nämnda sjukdomarna.

7. Aubergine hjälper till att kontrollera blodsockret.

En ytterligare fördel med aubergine är dess förmåga att reglera blodsockernivån.

Aubergine kan hjälpa till att upprätthålla hälsosamma blodsockernivåer på grund av deras höga fiberinnehåll. Fiber förhindrar spikar i blodsockernivån genom att sakta ner kroppens absorption och sockerhastighet.

Aubergine innehåller specifikt naturliga växtföreningar som kallas polyfenoler. Polyfenoler innehåller antioxidanter och kan minska inflammation och förbättra hjärnans funktion.

Polyfenoler stimulerar också utsöndringen av insulin, ett nyckelhormon som bibehåller stabilt blodsocker.

Aubergineantocyaniner hjälper också till att behandla diabetes. Antocyaniner hjälper till att förhindra insulinresistens hos personer med diabetes.

8. Aubergine är bra för ögons hälsa.

En annan egenskap hos aubergine är att den är rik på antioxidanten lutein. Lutein klassificeras som en av två karotenoider, pigment som finns i ögat, som är ansvariga för att skydda ögat från skador. Luteinbrist orsakar ögonsjukdomar som makuladegeneration (AMD) och grå starr.AMD tenderar att förekomma hos människor i 50-60-talet.

Antioxiderande egenskaper hos aubergine-rika har positiva effekter på att fördröja och minska effekterna av AMD.

Att äta äggplantor kan också hjälpa till att sänka det intraokulära trycket. Högt ögontryck kan orsaka suddighet, ögonsmärta och suddig syn.

9. Aubergine har benhälsoegenskaper.

Aubergine kan hjälpa till att förbättra bentätheten och minska risken för osteoporos. Aubergine innehåller näringsämnen som kalcium, magnesium och kalium, vilket hjälper till att öka benstyrkan.

10. Aubergine hjälper till med fosterskador.

Aubergine innehåller folsyra, vilket är viktigt för gravida kvinnor. Att äta en diet rik på folsyra kan hjälpa till att förhindra fosterskador. Folsyrabrist orsakar problem för både mor och foster.

11. Aubergine har hälsofördelar för huden.

Aubergine är rik på vitaminer, mineraler, antocyaniner och antioxidanter. Studier har visat att dessa egenskaper kan hjälpa till att förbättra hudtonen och sakta åldras.

Näringsämnen per 100 g aubergine

 • Kalorier: 24 Kcal
 • Totala kolhydrater: 5,7 g
 • Protein: 1 g
 • Totalt fett: 0,19 g
 • Kostfiber: 3,4 g
 • Vitamin A: 27 IE
 • Folsyra: 22 ug
 • Vitamin B: 1,09 mg
 • Vitamin C: 2,2 mg
 • Vitamin E: 0,3 mg
 • Vitamin K: 3,5 ug
 • Kalcium: 9,0 mg
 • Koppar: 0,082 mg
 • Järn: 0,24 mg
 • Magnesium: 14 mg
 • Mangan: 0,25 mg
 • Kalium: 230 mg
 • Natrium: 2,0 mg
 • Zink: 0,16 mg

Show Buttons
Hide Buttons