13 hälsofördelar med purjolök

13 hälsofördelar med purjolök (ögon och hud)!

13 hälsofördelar med purjolök

Leeks hälsa fördelar inkluderar att förbättra ögonhälsan, förebygga gråar, hålla huden ren och hälsosam, stödja hjärt-kärlsjukdom, sänka blodtrycket, förebygga anemi och lindra inflammation. Andra fördelar är att förbättra benhälsan, stödja njurefunktionen, hantera typ 2-diabetes, förebygga cancer, hjälpa till med viktminskning och förbättra matsmältningen.

Vad är leeks?

Purjolök ser ut som blommor eller buskar men är faktiskt grönsaker. De tillhör släktet Allium. Purjolök är relaterade till gräslök, skalot och lök. Till skillnad från sin kusinlök har prejkar stalks istället för lökar. Prejkar är ganska lätta att växa och är fjädrande. Dessa grönsaker tål hårda väderförhållanden. Prejkar är inhemska till Medelhavet och Mellanöstern, men odlas nu i många delar av världen på grund av dess många fördelar i mat och näring.

Purjolök är svårt och krispigt. Den enda ätbara delen av denna grönsak är dess stjälk som ligger strax ovanför rötterna och stammen. Prejkar används oftast i kulinariska tillämpningar. De har en mjuk lök smak. Stjälken används oftast för att förbättra smaken av buljonger.13 hälsofördelar med purjolök du bör veta

1. Förbättra ögonen

Purjolök är rika på vitamin A , ett nödvändigt vitamin för att ögonen ska fungera väl och för övergripande ögonhälsa. Prejkar är också rikliga i antioxidanter som bekämpar fria radikaler som kommer in i kroppen och förhindrar att det gör skada på ögonen. Om inte förhindras kan fria radikaler orsaka makuladegenerering och andra ögonproblem som åstadkoms av åldrande. Vitamin A hjälper dina ögon att uppnå bättre uppnå bättre syn under låga ljusförhållanden också, som det är känt att främja nattesyn

2. Hjälp förebygga grå starr

Grönsakens grönsaker är en bra källa till zeaxanthin och lutein. Dessa två föreningar kan dra stor nytta av dina ögon. Zeaxanthin och luteinsköldkänsliga ögonvävnader från skadligt UV-ljus. Viktigast skyddar de ögonen mot att utveckla katarakt. American Optometric Association rekommenderar 12 milligram av dessa två föreningar för att få sådana fördelar.3. Håll huden ren och frisk

Ett stort antal hudproblem orsakas av fria radikala skador. Hudproblem som mörka fläckar, rynkor etc. är resultat av oxidativ skada orsakad av dessa fria radikaler . Antioxidanter som finns i purjolök kan bekämpa fria radikaler och sakta ner åldringsprocessen. Purjolök innehåller Allicin. En förening som har antibakteriella egenskaper och håller bakterier och andra utländska invaders ur din hud. Det är också anti-virus och anti-svamp. När allicin smälts i magen produceras sulfensyra som neutraliserar bakterier och många andra mikrober som kan orsaka infektion får komma in i tarmarna.

4. Ge hjärt-kärlsjukdom

Purjolök har stora mängder kaempferol, en flavonoid som hjälper till att skydda blodkärlen från skador orsakade av hyperaktiva syremolekyler. Denna metod för att skydda blodkärl producerar också en naturligt förekommande gas som kallas kväveoxid eller NO. Kväveoxid hjälper till att utvidga och slappna av blodkärlen.

En annan fördel med purjolök är dess koncentration av folat, som är i sin bioaktiva form och är faktiskt närvarande i alla delar av växten. Folat främjar hjärthälsan och säkerställer homocysteinnivåer är i rätt balans. Även måttliga mängder homocystein kan orsaka skador på hjärt-kärlsystemet. Folat bryter ner homocystein till fördelaktiga aminosyror.

Purjolök innehåller också stora mängder polyfenoler. Polyfenoler är antioxidanter som spelar en avgörande roll för att skydda både blodkärl och blodceller från oxidativ skada.

Slutligen innehåller den en betydande mängd dietfibrer. Dietary fiber är viktigt för att förbättra kardiovaskulär hälsa och förebygger hjärtinfarkt, stroke och andra kardiovaskulära sjukdomar. Fiber hjälper till att eliminera dåligt kolesterol och förhindrar plackbildning i artärerna.

5. Kan sänka blodtrycket

Kalium tjänar som en vasodilator som minimerar spänningen från blodkärlen för att ge ett jämnt flöde av blod genom artärerna. Prejkar är rikliga i detta näringsämne. Kalium hjälper också till att upprätthålla hemostatisk balans mellan natrium och spelar en viktig roll vid övergripande hjärtmuskulaturkontraktilitet.

6. Förhindra anemi

Anemi uppträder när din kropp är bristfällig i järn. Konsumerar purjolök med jämna mellanrum är ett säkert sätt att ge din kropp det stryk som behövs för att bekämpa och förebygga anemi. Prejkar är rikliga i järn, liksom B-vitaminer som är nödvändiga förmarkörer för blodcellssyntes. Korrigering av anemi kan översättas till förbättrat blodflöde och större syreperfusion till celler som behöver dem.

7. lindrar inflammation

Det innehåller antiinflammatoriska egenskaper på grund av dess höga mängd antioxidant vitaminer, vilket effektivt; minskar inflammation i huden och benen. Purjolök kan också hjälpa till med hantering av reumatiska tillstånd som artrit.

8. Förbättra benhälsan

K-vitamin ger fördelar för alla delar av kroppen. Att få tillräckligt med vitamin K varje dag aktiverar ett protein som kallas osteocalcin. Osteokalcin spelar en viktig roll för att främja benhälsan och minskar benresorptionen. Att säkerställa att du möter din dagliga K-kvot kommer endast att säkerställa bottenvårdens hälsa i många år framöver.9. purjolök är diuretikum

Purjolök är naturliga diuretika. Det hjälper dig att öka mängden natrium och vatten som utsöndras från din kropp som urin. Naturliga diuretika är fördelaktiga för dessa personer med högt blodtryck, vilket hjälper till att bevara njurfunktionen genom att minska ackumuleringen av vattenlösliga toxiner eller salter. . Diuretika fungerar genom att hjälpa dina njurar spola ut mer natrium i din urin. Natrium tar vatten från blodet och minskar trycket på kärlväggarna – bättre känt som ditt blodtryck.

10. Hjälp hantera typ 2-diabetes

Prejkar är låga i kalorier och är ett lågt glykemiskt indexmat. Dessa grönsaker hämmar a-amylasaktivitet som stöder en uppsättning anti-diabetiska funktioner. A-amylas är vad som bryter ner komplexa karbohydrater i sockerarter, vilket orsakar blodsockerpinnar och kraschar. Hämning av detta enzym sänker hastigheten genom vilken glukos tränger in i blodcirkulationen. Purjolök innehåller också allicin som bidrar till att minska sannolikheten för metaboliskt syndrom och diabetisk neuropati som uppträder. Flavonoider och antioxidanter som finns i purjolök, bekämpar fria radikala skador och stärker en diabetikeras hjärtfunktion.

11. Stöd i cancerprevention

C-vitamin är rikligt i det och är ytterst fördelaktigt för att främja den allmänna hälsan. Vitamin C är en potent cancerbekämpande antioxidant. Det bekämpar fria radikaler och neutraliserar dem innan de kan utföra oxidativ skada på celler. Oxidativ skada är ofta implicerad som en av de främsta orsakerna till cancer.12. Hjälpsam för viktminskning

Purjolök är fördelaktiga för viktminskning på grund av dess närvaro av dietfibrer. Fiber fyller dig och håller din mage full i en längre tid. Prejkar hämmar begär och förhindrar att du känner dig ofta hungrig, vilket kan spåra även den mest dedikerade dieter.

13. Förbättra digestionen

Det är rikligt i prebiotiska kolhydrater, som matar de goda bakterierna i magen och hjälper till att producera matsmältningsenzymer . Prejkar främjar också ordentligt tarmrörelse och möjliggör en smidig passage för mat genom matsmältningsorganet på grund av dess höga mängd fiber.

Slutsats

Purjolök är en av världens äldsta kända grönsaker, även om många fortfarande inte är bekanta med dem. Dessa grönsaker blev värda av gamla greker och romare för deras speciella egenskaper. Prejkar är ofta överskuggade av sina nära Allium-släktingar vitlök och lök, även om de nästan delar samma gynnsamma föreningar. Prejkar är låga i kalorier och proteiner, men de är rikliga i vitaminer och mineraler. Dessa grönsaker har en unik kombination av svavelhaltiga näringsämnen och flavonoider. Purjolök har antiseptiska, diuretiska och laxerande egenskaper för att nämna några, vilket gör ett verkligt fall för att inkludera dem i din kost.

Show Buttons
Hide Buttons