11 Imponerande hälsofördelar med datum

11 Imponerande hälsofördelar med datum!

11 Imponerande hälsofördelar med datum

Datum hälsa fördelar inkluderar lindrande förstoppning, ger snabb energi, hjälper till att förhindra nattblindhet, kontrollera kolesterol nivåer, och hjälpa till att kontrollera blodtrycket. Andra fördelar inkluderar att bevara en hälsosam tarmmikrobiom, minska risken för koloncancer, stödja en hälsosam graviditet, sakta ner åldringsprocessen och öka sexuell lust.

Vad är datum?

När många människor tänker på datum, tänker de vanligtvis på dem som mellanmål eller söta godisar, utan någon verklig betydelse i en diet. Detta är dock inte sant, eftersom datum är näringsvärde kraftverk och bör konsumeras oftare och utnyttjas. Datum kommer faktiskt från en typ av palm, och verkar ha sitt ursprung i Mellanöstern i Irak. Oavsett deras ursprung har datum flera användningar utöver det som gäller för hälsan, men fördelarna vi är intresserade av beror på det stöd som det kan erbjuda människokroppen.

Näringsvärden av datum

Datumen är extremt näringsrika och har följande näringsprofil per 100 g serveringsstorlek:

 • Kalorier-277
 • Protein 1,81g- ca. 3% RDI
 • Total fett 0,15 g- <1% av RDI-
 • kolhydrater 74,97 g- 58% RDI-
 • dietfibrer 6,7 g-18% RDI-
 • folsyra-15 μg
 • Niacin 1,610 mg
 • Vitamin A-149 IE
 • Vitamin K-2,7 μg
 • Kalium-696 mg
 • Kalcium-64 mg
 • magnesium-54 mg
 • fosfor-62 mg

Datum innehåller också många fler vitaminer och mineraler, men i mycket små mängder och inte tillräckligt för att uppfylla ditt dagliga rekommenderade intag.11 Imponerande hälsofördelar med datum

1. Hjälp lindra förstoppning

Datum används traditionellt i många delar av världen som ett naturligt laxermedel för att återuppleva enstaka förstoppning . Även om de kan konsumeras som det är det troligt att genom att blötlägga dem över natten och minska konsistensen med en klibbig sirap ger större fördel (även om det ännu inte är bevisat).

Oavsett hur du väljer att konsumera dem, är deras användning som naturliga laxermedel troligen beroende av deras höga nivåer av löslig fiber som absorberar vatten när det passerar genom tarmkanalen. När den i slutänden kommer in i tjocktarmen, härdar återstoden av denna fiber avföring och avger lätt utvisning.

2. Ge en snabb energikälla

Datumen består av en stor andel enkla sockerarter, som huvudsakligen är i form av glukos och fruktos, som används kraftigt för energi från kroppen. Att förbruka några datum före träning eller ansträngande aktivitet säkerställer att din hjärna och muskler har tillräckligt med energi att utföra med hög intensitet.

Datum är också lämpliga att behålla om du är diabetiker, eftersom deras socker absorberas snabbt i blodet för användning vid händelse där ditt blodsocker faller för lågt, för snabbt. De bör inte konsumeras ofta om du kämpar för att hålla ditt blodsocker under kontroll, eftersom deras generösa kolhydratinnehåll kan öka din diabetes.

3. Hjälp förhindra nattblindhet

Många människor kämpar med syn under dåliga ljusförhållanden, trots att deras ögon kan vara fysiskt i god form. Detta har många orsaker, men bland dem är de som orsakas av en brist på vitamin A eller dess relaterade karotenoider anti-oxidanter.

Datum kan också spela en viktig roll för att fördröja macular degenerering av ögat som ett resultat av åldrande, vilket bidrar till att bevara synen under en längre tid.

4. Hjälp kontrollera kolesterol nivåer

Det finns faktiskt många olika sorter av datum, med olika näringsprofiler bland några av dem. Den vanligaste sorten är överlägset medjool-typen, men en annan som kallas Hallawi har visat potential för att minska blodkolesterolnivåerna. Hallawi-sorten har också en större andel katekiner, föreningar som är relaterade till de i te som har en kolesterolsänkande effekt.

De reducerar samtidigt nivåerna av dålig LDL LDL, och ökar koncentrationen av bra HDL, även om de har en relativt hög sockernivå. Dessutom hindrar datum också oxidation av kolesterol, vilket i sin tur minskar sannolikheten för att aterosklerotiska insättningar blir större i blodkärlen. Denna 1-2 stans kan minska incidensen av hjärtsjukdom betydligt.

5. Hjälp att kontrollera blodtrycket

Ett slående drag hos datum är att deras natriuminnehåll är så lågt att det kan anses vara försumbart, medan de innehåller mer än tillräckligt med kalium . Vi vet att överdriven natrium (salt) är en stor bidragande orsak till högt blodtryck, men kalium utövar en styrande effekt, att hjälpa främja natriumutsöndring. Som ett resultat, eftersom datum är rik på kalium men inte natrium, skapar det ett scenario som främjar utsöndring av natrium och överskott av vatten, reglerar blodvolymen och blodtrycket.

6. Behåll hälsosamt tarmmikrobiom

Tarmarna är befolkade av en varierad population av mikroorganismer, varav många är väsentliga för vår överlevnad och hälsa, och för nedbrytning och assimilering av näringsämnen. Dessa mikroorganismer kan bli undertryckta av många skäl, allt från sjukdom till användning av medicinering. Vi måste försäkra oss om att dessa bakterier får tillräcklig näring, vilka datum levereras tillförlitligt. Datum innehåller löslig fiber som omvandlas till förbiotisk näring för dessa bakterier, för att de ska kunna korrekt replikera och kolonisera tarmarna. Tillförsel av adekvat näring stöder också ditt immunförsvar, vilket i sin tur ökar ditt naturliga motstånd.

7. Behåll Bain Funktionen hos äldre

Degenerering av hjärnvävnad är en accepterad verklighet av åldrande, även om det inte behöver vara fallet. Många av dessa negativa förändringar är relaterade till överdriven inflammation, vilket kan försämras om effekterna av kortisol och andra oxidanter kontrolleras. Datum är kända för att vara utmärkta buffertar av kortisol , vilket minskar det inflammatoriska inflytandet av det. Sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons har en inflammatorisk komponent som kan minskas om du kontrollerar överdriven inflammation i kroppen.8. Minska risken att utveckla kolonkreft

Koloncancerets utveckling beror på flera faktorer, såsom inflammation, tarmrörelser och den totala hälsan i din tarmflora. Datum har visat sig vara till nytta för alla dessa faktorer, främjar regelbundenhet, hjälper till att närma dina tarmbakterier och minskar kroppens inflammatoriska respons. Kolonpolyproduktion är reducerad, vilken samtidigt godartad, har potential att vända cancer under de rätta förhållandena.

9. Stöd en hälsosam graviditet

Graviditet är en tid då kaloribehov ökar, tillsammans med näringsbehov. Datum är relativt höga i kalorier från kolhydrater , och är utmärkta källor till folsyra . Folsyra är nödvändig för förebyggande av neuralrörsdefekter och för korrekt utveckling av fostrets hjärna. Att konsumera några dagar varje dag är ett utmärkt sätt att erbjuda prenatal stöd till din unga.

10. Datum förbättrar benhälsan

Det finns gott om mat som levererar kalcium, vilka datum har, men det finns mycket färre som levererar vitamin K, en viktig medfaktor i blodpropp och nödvändig för korrekt benmineralisering. Datum innehåller också magnesium, ett annat mineral som bidrar till att förstärka bottenvävnadens strukturella integritet.

11. Har anti-aging effekter

Åldrande är en vanlig process som inte kan stoppas. Men det betyder inte att du borde låta det köra amok- eller sämre erfarenhet accelererad eller tidigt inledande tecken på åldrande, eftersom datum erbjuder bra stöd. De karotenoidantioxidanter som finns inom datum bevarar hudens hälsa och kan fungera som UV-ljusreflektorer och blockerar skador som orsakas av solen.

Antioxidanter hjälper till att förhindra accelererad fraktion av ändarna av kromosomer, vilket är en viktig bidragande faktor till när tecken på åldrande verkligen går in. Dessa “telomerer” möjliggör regenerering av celler och skyddar kromosomen från skador.

Show Buttons
Hide Buttons